28-10-2021

NIKON PRESENTERAR FLAGGSKEPPSKAMERAN Z 9

Nikons mest avancerade spegellösa kamera hittills riktar sig till professionella fotografer som vill utmana det konventionella

Stockholm, Sverige, 28 oktober 2021: I dag presenterar Nikon sin nya kamera Z 9, företagets mest avancerade flaggskeppskamera någonsin. Z 9 är ett viktigt steg framåt för både Nikon och professionella fotografer. Den spegellösa kameran har en ny, staplad CMOS-sensor med 45,7 megapixlar i fullformat som utvecklats av Nikons ingenjörer och en supersnabb EXPEED 7-processor. Den har Nikons mest sofistikerade autofokussystem hittills och dessutom 3D-följning, klassledande filmfunktioner, en utsökt elektronisk sökardisplay, hastigheter på upp till 120 bps med full autofokus och exponeringsmätning – och mycket mer.

Utöver Z 9 presenterar Nikon även objektivet NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – det första supertelezoomobjektivet i Z-serien – och fattningsadaptern FTZ II, som ger ännu större användbarhet än den befintliga FTZ-fattningsadaptern.

Z 9 är utformad för banbrytande bilder och filmer. Med en överlägsen elektronisk sökare, autofokus och en användbarhet och robusthet som till och med överträffar den hos D6 passar den utmärkt för professionell fotografering av vilda djur och sport samt för fotojournalister. Z 9 är dessutom intressant för mode- och marknadsföringsfotografer som behöver kunna uttrycka sin kreativitet i högupplösta stillbilder och filmer, samt för videoskapare som vill få resultat av hög kvalitet i effektiva och flexibla produktionsmiljöer.

”Z 9 är vår mest avancerade kamera någonsin. Den är vassare än allt annat som finns på marknaden i dag”, Rob Harmon, Senior Commercial Lead för Nikon Northern Europe. ”Det är få kameror som är verkligt nyskapande men det här är en av dem. Den extraordinära bildbearbetningen, hastigheten, den AI-drivna tekniken samt ergonomin hos Z 9 gör att fotograferna kan hantera utmaningar med ljus, motiv och miljö på helt nya sätt. Tack vare kamerans tekniska kapacitet kan professionella fotografer ta sitt arbete till helt nya nivåer.”

Huvudfunktioner hos Z 9

Enastående AF- och 3D-följningsprestanda
AF-systemet med 493 punkter innehåller 405 punkter för automatiskt AF-område – fem gånger fler än på Z 7II – och med tio AF-områdeslägen kan användarna optimera AF-inställningen för alla typer av situationer. AI med djupinlärning är kraften bakom mycket avancerad samtidig identifiering av upp till nio olika motivtyper. Detta i kombination med 3D-följning – som här används för första gången i en spegellös Nikon-kamera – hjälper till att fånga varje viktigt ögonblick. Z 9 förstår vad som fotograferas, från människor och deras ansiktsdrag till djur och fordon, och reagerar direkt på förändringar i motivets position, riktning eller hastighet.

Banbrytande filmfunktioner
Med den enorma bildkraften i Z 9 kan användarna spela in utsökta 8K-filmer med en bildfrekvens på 24p till 60p och 4K-filmer med 24p till 120p, i fullformat, samt skapa timelapse-filmer i kameran. 8K-filmer på 30p kan spelas in med ungefär 125 minuter åt gången, vilket är det längsta någonsin för en spegellös kamera.¹ Kameran har stöd för inspelningsformatet ProRes 422 HQ² som motsvarar de vitt skilda krav som videoproduktion ställer på en kamera. Och med en kommande firmwareuppdatering blir det möjligt att spela in RAW 8K-filmer med 60p, vilket ger fantastiskt jämna resultat.³ Full AF/AE och ögonavkännande AF kan användas även vid filmning, och Nikons nya N-RAW-format håller filstorlekarna hanterbara.⁴

Kraftfull hastighet
Ta över 1 000 bilder⁵ i full RAW-upplösning med 20 bps i en serietagning. Det går också att ta upp till 120 bilder per sekund med ungefär 11 MP i JPG-format med normal bildkvalitet och full AF/AE-kapacitet i det nya läget C+. Med världens snabbaste sensorskanningshastigheter⁶ och riktigt korta slutartider får man i princip ingen slutarförvrängning, vilket gjort att den mekaniska slutaren kunnat tas bort. Slutartider på 1/32 000 kombinerat med kamerans förmåga att ta bilder med ISO 64 ger ett fantastiskt skärpedjup, även i situationer med mycket starkt ljus.

Blackout-fri sökare
Z 9 har den ljusstarkaste⁷ (3 000 nit) elektroniska sökardisplayen, med dubbelströmteknik som säkerställer visning i realtid utan blackout, så att fotograferna aldrig missar någonting. Displayen på Z 9 ger en äkta kontinuerlig visning i realtid, vilket innebär att användaren ser direkt om motivet rör sig eller om det skulle ske mycket små förändringar i bilden.

Ergonomi och robusthet
Helt nytt från Nikon är dessutom att Z 9 är utrustad med en 4-axlig monitor som kan lutas vertikalt och horisontellt så att fotograferna kan anpassa sig till ögonblicket och snabbt komponera bilderna på ett flexibelt sätt. Det här är ett verkligt professionellt verktyg och dessutom har kamerans ergonomi, till exempel knapplayouten, förfinats och förbättrats baserat på feedback från professionella fotografer. Kameran är dessutom ännu robustare än D6, vilket innebär att användarna kan fånga allt, även under tuffa förhållanden. Med den nya AF-lägesknappen kan användarna byta AF-läge och AF-områdesläge medan de fotograferar med sökaren. Den övre och den bakre LCD-kontrollpanelen och de viktigaste knapparna lyses upp genom ett enkelt tryck på strömbrytaren så att det går enkelt att ändra kamerainställningarna även i mörker.

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

Det här ljusstarka, skarpa och mångsidiga objektivet är ett perfekt komplement till Nikons Z-kameror. NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S fokuserar snabbt och tyst för exakt följning av motiv som rör sig snabbt, även när rörelserna är oförutsägbara. Telezoomintervallet på 100–400 mm och den överlägsna optiska prestandan ger fantastiska resultat i en mängd olika situationer, oavsett om motivet befinner sig på relativt kort avstånd eller är långt borta. Med den kraftfulla VR-prestandan kan användarna dessutom fotografera utan stativ med motsvarande 5,5 steg längre slutartider utan att offra skärpan. Minsta fokusavstånd är bara 0,75 m i vidvinkeldelen av zoomintervallet och 0,98 m med objektivet helt utfällt.

Fattningsadaptern FTZ II

Fattningsadaptern FTZ II ger en ännu bättre användbarhet än den befintliga FTZ-fattningsadaptern genom en mer strömlinjeformad design. Den kan användas tillsammans med ungefär 360 NIKKOR F-objektiv från AI-typ och senare, vilket alltså gör att befintliga NIKKOR F-objektiv kan användas med kamerorna i Z-serien. Fattningsadaptern FTZ II kan användas tillsammans med ett vertikalt grepp och olika filmtillbehör. Dessutom går det att byta objektiv utan att ta loss kameran från stativet.

Andra funktioner hos Z 9

• Kompakt kamerahus: 20 % mindre än D6, med ett djupt grepp som gör den säker att hålla vid horisontell och vertikal fotografering.
• Smidd i en magnesiumlegering för en ultimat balans mellan styrka och låg vikt.
• Omfattande väderskydd ser till att kameran, Z-seriens objektiv och fattningsadaptrarna är skyddade i alla lägen.
• Ett ledande skikt skapar ett magnetfält som aktivt stöter bort dammpartiklar från sensorn.
• Standard-ISO-intervallet på 64 till 25 600 (som kan expanderas till motsvarande 32–102 400) kombineras med en avancerad brusreducerande algoritm och inbyggd flimmerminskning i kameran.

Klockan 18:00 idag kommer en kort liveströmning att genomföras på Nikon Europes YouTube-kanal med ett samtal och en frågestund om lanseringen av Z 9.

Den 5 november kl. 13:00–21:00 firas Nikons nya flaggskeppskamera med ett exklusivt virtuellt evenemang – #NikonDays. Dessutom är Nikons proffs på plats för att diskutera allt om Z-systemet! Anslut och delta i frågestunder, mästarkurser och handledning. Det kostar inget att delta i evenemanget, som även kommer att innehålla föredrag av inspirerande fotografer som varit bland de första att använda Z 9. Registrera dig nu för att delta i evenemangen. Antalet platser är begränsat.

Registrera dig här för att delta i evenemanget: https://nikondays.nikoneurope.com
För fullständigt schema, besök https://nikondays.nikoneurope.com

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Dess innovativa optikteknik – från konsumentkameror till professionella kameror, objektiv till systemtillbehör – drivs av över 100 års erfarenhet. Varumärket är globalt erkänt för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta utrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå.

Som visionär partner förenar företaget innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.


¹ Baserat på Nikons undersökningar, aktuellt oktober 2021.
² Kompatibelt med upp till 4K/60p, utom för Full HD/24p, 25p och 30p.
³ En firmwareuppdatering (tillgänglig våren 2022) krävs för att möjliggöra 8K/60p-filminspelning direkt i kameran.
⁴ Med N-RAW får du filer i RAW-kvalitet som är ungefär hälften så stora jämfört med ProRes RAW-filer. Inspelning i N-RAW är endast möjlig efter en firmwareuppdatering (tillgänglig våren 2022).
⁵ Vid användning av ProGrade Digital Cobalt CFexpress-kort.
⁶ Jämfört med spegellösa kameror över 30 MP, aktuellt oktober 2021. Baserat på Nikons undersökningar.
⁷ Jämfört med spegellösa kameror i fullformat, aktuellt oktober 2021. Baserat på Nikons undersökningar.