23-08-2018

Idag släpper Nikon ett superteleobjektiv som är kompatibelt med Nikon FX-formatet: AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR

Objektivet är mycket flexibelt och gör handhållen fotografering med supertele till ett nöje, plus att det har utmärkt optisk prestanda och funktionalitet

Stockholm, Sverige, 23 augusti 2018: Nikon har glädjen att tillkännage lanseringen av ett nytt superteleobjektiv, AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, som är kompatibelt med Nikons digitala SLR-kameror i FX-format.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR är ett högpresterande superteleobjektiv i FX-format med 500 mm brännvidd. Genom att vi implementerat ett PF-linselement (Phase Fresnel) har vi kunnat minska objektivets storlek och vikt markant, vilket förenklar handhållen fotografering med supertele och dessutom gör det roligare.

Storleken på objektivet har minskat betydligt, med en maximal diameter på 106 mm och en längd på 237 mm. Vikten är cirka 1 460 g (ungefär samma vikt som AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) – andra 500 mm-objektiv väger mer än 3 000 g. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR har en damm- och droppskyddad konstruktion vilket i kombination med fluorskiktet på den främre linsens yta ger stor flexibilitet under fotograferingen.

Ett PF-linselement och tre ED-glaselement ger en extremt skarp och detaljerad återgivning som lämpar sig för digitalkameror med högt pixelvärde. Därtill har Nikon genom de material som används i det nya PF-linselementet effektivt lyckats reducera risken för PF-linsöverstrålning (diffraktion). Bilderna blir extremt klara tack vare synergieffekterna i Nikons ytbeläggningstekniker, t.ex. Nano Crystal Coat som mycket effektivt dämpar ghost-effekter och linsöverstrålning.

AF-hastigheten har ökat genom att vi har gjort linselementen i fokuseringsgruppen lättare. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR är också utrustat med en VR-mekanism som kompenserar för kameraskakningar motsvarande en förlängning av slutartiden med 4,0 steg*. Därtill har vi implementerat läget SPORT VR. SPORT-läget är särskilt effektivt vid fotografering av rörliga och oförutsägbara motiv som t.ex. fåglar eller vid sportevenemang, liksom vid inspelning av filmer eftersom bilden som visas i sökaren stabiliseras.

Om du använder FTZ-fattningsadaptern kan objektivet även användas tillsammans med med Z-fästet på de spegellösa kameror, som också släpps idag. Användarna kommer att kunna fotografera med supertele, 500 mm brännvidd, med ett system som är mer kompakt än någonsin.

Nikon släpper också punktsiktet DF-M1 (separat), ett tillbehör som är mycket effektivt till fotografering med supertele och helt kompatibelt med den nya superzoomkameran COOLPIX P1000. Eftersom synfältet som visas i sökaren är mycket smalt när du fotograferar med supertele är det lätt att förlora motivet ur sikte. Med det här tillbehöret kan du hålla koll på motivet, även om det plötsligt flyttar sig.

Genom att implementera ett PF-linselement har vi kunnat skapa ett mindre och lättare objektiv som kan användas i situationer där det förut varit svårt med de befintliga superteleobjektiven. Den mindre storleken och lättare vikten tar också bort behovet av ett stativ och förenklar handhållen fotografering med supertele. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR ger fler möjligheter vid fotografering med supertele genom att kombinera utmärkt prestanda med ett kompakt format och låg vikt.

Huvudfunktioner

•    Betydligt mindre och lättare tack vare implementering av ett PF-linselement (Phase Fresnel).
•    En damm- och droppskyddad stomme och ytbehandling med Nikons fluorskikt som effektivt avvisar damm, vattendroppar, fett och smuts
•    Högsta klass på optiken genom användandet av ett PF-linselement och tre ED-glaselement för extremt skarp och detaljerad återgivning, lämpad för digitalkameror med högt pixelvärde
•    Optisk prestanda som inte försämras när telekonvertern TC-14E III AF-S används
•    Materialen som används i det nya PF-linselementet ger en effektiv kontroll av PF-linsöverstrålning (diffraktion)
•    Elimineringen av spökbilder och linsöverstrålning med hjälp av Nano Crystal Coat gör bilderna skarpa
•    AF-hastigheten har blivit högre genom att linselementen i fokuseringsgruppen är lättare
•    Utrustad med en VR-mekanism som kompenserar för kameraskakning motsvarande en ökning av slutartiden på 4,0 steg*
•    VR-mekanismen har två lägen: NORMAL och SPORT
•    Elektromagnetisk bländaröppningsmekanism för extremt exakt bländarkontroll

* Mätt enligt CIPA-standarder i NORMAL-läge när en digital SLR-kamera utrustad med en bildsensor motsvarande fullformat, 35 mm film har använts.