30-05-2018

Vi avslöjar bröllopsfototrenderna under 2018

Nikon ger ut en lookbook om bröllopsfotografering, där vi avslöjar trendprognoser från toppfotografer och influencers i hela Europa

Amsterdam, Nederländerna, 30 maj 2018: Under 2017 skapades Nikons europeiska bröllopskollektiv, och nu är det dags att lansera den första lookbooken om bröllopsfotografering – en illustrerad guide till klassiska, aktuella och kommande trender enligt Nikons panel med de främsta bland Europas bröllopsfotografer och influencers.

Kollektivet inspireras av sina egna portföljer och många års erfarenhet, och de förutser tre nya bröllopsfototrender under 2018 som de tror kommer att växa ännu mer under de kommande åren. Att fotografera i den gyllene timmen samt redaktionellt foto eller livsstilsfoto är ständiga klassiker, men kollektivet förutser tre viktiga trender som de tror kommer att bli allt vanligare under det här året och i framtiden.

”Modeinspirerat”, fotograferat av Ross Harvey med D750 och AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

”Enkelhet”, fotograferat av Nadia Meli med D750 och AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Modeinspirerat

Kollektivet ser att många par inspireras av det främsta inom modemagasin och couture-bröllopsklänningar. De tror att många par vill ha en starkare stylad känsla i bilderna. Brudar som väljer en designerklänning vill oftast även ha couturestil i bilderna, till skillnad från de mer traditionella, poserade typerna av fotograferingar som varit populära förut.

Enkelhet

Många fotograferingsstilar har helt enkelt varit för mycket – för många detaljer, för mycket rekvisita. Kollektivet tror att vi går mot en trendnystart där vi börjar om från noll. Under 2018 tror kollektivet att vissa par kommer att fokusera på att gå tillbaka till en enklare stil, med fokus på tidlösa fotografier som tar fram en enkel, ren och sober känsla.

Endast proffs

I en tid när sociala medier har blivit en självklar del av vardagen ser kollektivet redan att många par ber sina gäster att inte fota och dela under bröllopsceremonin. I och med detta tror de att fler och fler kommer förlita sig ännu mer på proffsfotografer, så att fotografen kan fånga stunden och alla dess känslor på ett naturligare sätt, och gästerna kan fokusera helhjärtat på det som händer.

”Endast proffs”, fotograferat av Chloé Lapeyssonnie med D750 och AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

”Enkelhet”, fotograferat av Simona Smrčková och Kamil Saliba med D750 och AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G

Nikons europeiska bröllopskollektiv har tagit fram en lookbook som är illustrerad med fantastiska bilder från riktiga bröllop, tagna med kameror från Nikon och NIKKOR-objektiv. Utöver de kommande trenderna delar kollektivet även med sig av sina favoriter bland klassiska och nuvarande trender som de ser hos sina kunder, däribland kreativ blixtanvändning, kontrasterande ljus och reportagestil.

Bilderna kombineras även med praktiska tips och råd som hjälper den som är eller vill bli bröllopsfotograf att återskapa stilen i bilderna.

Chloé Lapeyssonnie, fransk bröllopsfotograf, kommenterade sitt arbete med lookbooken från Nikons europeiska bröllopskollektiv: ”Jag har varit med på hundratals bröllop under åren och själv sett hur bröllopsfotograferingen ständigt utvecklas. Jag hoppas att trenderna som vi och Nikon har identifierat inspirerar fotografer att hela tiden utmana sig själva och hitta nya sätt att fota, och att vi visar blivande fotografer hur många olika sätt det finns att fotografera ett bröllop. Det har varit superroligt att jobba med de andra Nikon-fotograferna och alla influencers, och slå ihop all vår erfarenhet och kunskap.”

Nikons lookbook finns online på Nikon Europes webbplats: lookbook om bröllopsfotografering. Du hittar mer information om Nikons europeiska bröllopskollektiv här.