Nikon Imaging | Sverige | Europa

19-11-2015

NIKON FÖRHÖJER VARDAGEN NÄR PARKERINGSPLATSER FÖRVANDLAS TILL BILDSKÖNA VYER

Amsterdam, Nederländerna, 19 november 2015 – Nikon hjälper fotografer att stå emot frustrationen kallad ”vemödalen”– att försöka fånga något fantastiskt fastän det redan finns tusentals identiska foton – genom att ”förhöja vardagen” och förvandla sättet man fotograferar typiskt trista motiv på.

I syfte att inspirera fotografer att se kreativa möjligheter i de mest vardagliga av motiv förde Nikon samman fyra erfarna fotografer från hela världen och bad dem förvandla vanliga bilparkeringar till otroliga vyer med hjälp av Nikon D750. Dessa proffs visar hur fotografer med rätt utrustning, förmåga och inställning kan skapa slående vackra bilder av miljöer som på ytan framstår som tråkiga.

”En av de viktigaste kreativa utmaningarna för fotografer är att fånga det motiv som gör att deras arbete skiljer sig från massan av liknande bilder som redan har tagits”, förklarar Adrien Barakat, en av projektets fyra huvudfotografer. ”Det är lätt att fokusera på att ta mer konventionella foton, men en verkligt kreativ fotograf hittar en berättelse i alla slags miljöer. Vi har visat att det går att ta vardagliga platser och höja upp dem till något utöver det vanliga om man bara bemästrar tekniken, tar sig tid att förstå sig på motivet och förbereder varje bild ordentligt.”

Juan Jerez: Nikon D750, AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR

Aaron Pegg: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Varje fotograf har valts ut för sin förmåga att hitta skönheten i sådant som har begränsat konventionellt estetiskt värde. De enskilda tolkningarna av instruktionerna utmynnade bland annat i Alastair Philip Wipers foton av avskilda danska bilparkeringar som har en filmisk känsla samt i Aaron Peggs porträtt av en dansare i rörelse som lockar ögat att se platsens linjer och gränspunkter. Schweiziske fotografen Adrien Barakat utforskade teorin om att ”allt är ett motiv och varje motiv har sin egen rytm” genom att visa de olika sätt på vilka samma bilparkering kan förhöjas med hjälp av dess naturliga anonymitet och typologi. Frankrikebaserade Juan Jerez lekte med ljuset och oväntade föremål i rummet för att visa hur en bilds skönhet inte beror på själva motivet utan på hur det representeras.

”Nikon gav mig som utmaning att inspirera andra fotografer att ta sin kreativitet längre och på samma gång förbättra sin fotografiska förmåga”, säger Juan Jerez. ”Jag såg det som en chans att demonstrera hur den kreativa blicken och teknisk erfarenhet tillsammans kan avslöja skönheten som gömmer sig på platser som många skulle uppfatta som obetydliga – inte bara bilparkeringar.”

Alastair Philip Wiper: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Adrien Barakat: Nikon D750, PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED

Nikon följde med bakom kulisserna när Alastair Philip Wiper plåtade i Köpenhamn för att se hur han jobbade med projektet. Du ser vad som hände här: https://youtu.be/a5FMiPf3W90

Nikon utmanar fotografer runtom Europa att göra samma sak och dela sina nya foton via hashtagen #FörhöjVardagen.

Fotograferna använde följande utrustning från Nikon under projektet: 

- Nikon D750
- PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
- AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Om fotograferna:

Alastair Philip Wiper: Alastair är en engelsk fotograf och författare som bor i Köpenhamn. Han fascineras av det som människan skapar och bygger och har en antropologisk inställning till motiven han fotograferar och försöker hitta den oavsiktliga skönheten i infrastruktur.

Juan Jerez: Juan är en spansk arkitekt och fotograf som arbetar i Paris. Han har specialiserat sig på att skapa bilder som berättar en historia. I stället för ord använder han ljus, skugga och form för att presentera ett annat synsätt på världen.

Aaron Pegg: Aaron är en fotograf med New York som bas som i november 2013 började fotografera tomma stationer i staden. Instagrambilder gav honom inspiration till att med kameran ”visa stationer i dess ’råaste form’ och skildra deras skönhet genom att fånga skärpedjup, symmetri och linjerna som drar in betraktaren i bilden.”

Adrien Barakat: Adrien är en schweizisk arkitekt och fotograf. Hans bakgrund som arkitekt har gjort att han utvecklat en extremt kritisk blick, en rumslig förståelse och ett särskilt öga för detaljer vilket låter honom uttrycka motivens estetiska kvaliteter och styrkor.