Nikon Imaging | Sverige | Europa

Marsel van Oosten

Djur och landskap

I mina bilder tolkar jag naturen på ett personligt och konstnärligt sätt.

Biografi

Marsel van Oosten kommer från Nederländerna och inledde sin karriär inom marknadsföring. Han började med fotografering för att komma ifrån den stressiga reklambranschen. Under en resa till Tanzania, när han kom riktigt nära djuren i Serengeti, fångades Marsel av att fotografera vilda djur. Fem år senare lämnade Marsel reklambranschen för att bli fotograf på heltid, och han ångrar sig inte.
Hans bilder har visats i gallerier och muséer över hela världen och uppskattas för sin komposition, ljussättning, färger och perspektiv. Han vill hålla bilderna rena och enkla, så att betraktaren kan hålla fokus på bildens inneboende egenskaper.
Han har belönats med många prestigefyllda utmärkelser, bland annat med Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum), Travel Photographer of the Year (TPOTY) och International Nature Photographer of the Year (två gånger på International Photography Awards).
Dessutom har han tilldelats förstapris vid European Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum) och Nature’s Best International Photography Awards, två förstapriser vid Travel Photographer of the Year (TPOTY) samt många utmärkelser vid Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum).
Han delar sin tid mellan två länder, Nederländerna och Sydafrika. I Sydafrika arbetar han med särskilda naturfotoresor tillsammans med producenten Daniella Sibbing.Vad jag har i kameraväskan

Jag fotograferar på många olika sätt, vilket gör att jag behöver ha många typer av utrustning med mig som passar de olika miljöerna. När jag tar bilder av utrotningshotade arter eller avlägsna landskap behöver jag utrustning som fungerar under mycket svåra förhållanden. Nikons omfattande utbud av kameror och objektiv håller alltid vad det lovar.Nikon D850

D850 är en verklig allroundkamera som alltid står i centrum när jag fotograferar. Den har en perfekt kombination av upplösning, hastighet och ljus, vilket gör att den är mångsidig och passar många olika typer av fotografering. Beroende på motivet och förutsättningarna använder jag ofta D850 när jag fotograferar naturen och vilda djur. Den har alltid en given plats i min kameraväska!

Visa kameran

Nikon Z 7

Att använda Z 7 var en ny upplevelse för mig. Den breda fattningen med en diameter på 55 mm innebär att den kan ta in massor av ljus, vilket är perfekt vid naturfotografering – särskilt när man inte kan styra över ljuset som man arbetar med. Jag tyckte verkligen om hur lätt Z 7 kändes. Den blev direkt en kamera som jag tar med mig bara för att jag kan. Den är kompakt och får alltid plats i min kameraväska.

Visa kameran

Nikon D5

D5 är min favoritkamera när jag fotograferar vilda djur. Man kan ta upp till 12 bilder per sekund, och AF-spårningen och sikten genom sökaren fungerar väldigt bra när man tar bilder på motiv som byter riktning, t.ex. flygande fåglar. Kameran är också riktigt robust, och jag tar alltid med mig den när jag vet att det kommer att vara tuffa förutsättningar. D5 klarar sig alltid, såväl i sandstormar som snöstormar!

Visa kameran

NIKKOR Z 24-70mm f/4 S

Jag uppskattade verkligen att använda Nikons nya spegellösa objektiv med Z 7. Hittills har jag testat dem i en mängd olika landskap, från isbergen i Antarktis till den afrikanska savannen. Jag imponerades verkligen av kamerans breda Z-fattning som gör att objektivet kan fånga upp mer ljus över hela bilden. Slutresultatet har skärpa från kant till kant och starka färger, och jag kommer definitivt att ta med mig de här objektiven på mina kommande expeditioner.

Visa objektivet

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Det är kreativt att fotografera med zoomobjektiv. Jag väljer det här 14–24 mm-objektivet när jag fotograferar på natten tack vare dess mycket breda vinkel och dess stora bländare på f/2,8 – det är perfekt för landskap. Oavsett om jag fotograferar Vintergatan eller spelar in en timelapse-film på natten väljer jag alltid det här objektivet!

Visa objektivet

AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED

24–70 mm-objektivet är en annan favorit när jag fotograferar landskap. Den konstanta bländaren på f/2,8 gör att objektivet är mångsidigt, kan användas under många olika förutsättningar och alltid ger utmärkt skärpa, färg och kontrast. Det är ett absolut måste i min kameraväska.

Visa objektivet

AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

70–200 mm-objektivet är ännu en favorit. Det är knivskarpt och brännvidden ger stor kreativ flexibilitet. Jag använder det när jag fotograferar landskap om jag vill lyfta fram särskilda delar av bilden eller komprimera perspektivet. Dessutom använder jag det när jag fotograferar vilda djur, när jag vill få med lite av djurets miljö, så att man får en bild av landskapet som djuret befinner sig i.

Visa objektivet

AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR

Det här är utan tvekan mitt viktigaste objektiv när jag tar bilder av vilda djur. Det har snabb och exakt autofokus, är mycket skarpt och har en utmärkt brännvidd. Med ett enkelt reglage kan jag ställa om objektivet till 250–560 mm direkt när jag behöver mer brännvidd – när ett djur går iväg eller närmar sig kan jag behålla den med samma storlek i bilden. Bilderna blir alltid skarpa och alla rörliga delar i objektivhuset är tätade, så objektivet är perfekt för hårt väder och tuffa utomhusmiljöer.

Visa objektivet

Lär känna Nikons andra ambassadörer