Kadir van Lohuizen, med bas i Amsterdam, föreläser om fotografering och är en av grundarna av fotoagenturen NOOR. Han har varit yrkesfotograf sedan 1988 och har inspirerat många människor med sitt arbete. Kadir bestämde sig för en karriär som fotograf efter att ha upptäckt sin passion för fotografering när han gick i skolan. Det är dock nyfikenheten på världen som verkligen har format hans karriär.

Kadir, som har varit frilansfotograf under hela sin karriär, har bevakat konflikter i Afrika och på andra platser, men han är förmodligen mest känd för sina projekt om sju floder runt om i världen, diamantindustrin, Via PanAm om samtida migration och ”Where will we go” om de mänskliga konsekvenserna av den stigande havsnivån. Kadir fortsätter att arbeta med NOOR i konfliktområden för att dokumentera globala frågor genom sin fotografering.

Han har vunnit många priser, inklusive två World Press Photo-utmärkelser, en Visa d’Or för sitt arbete i Tchad och år 2004 fick han det prestigefyllda holländska Dick Scherpenzeel-priset för bästa rapportering om utvecklingsländerna.

Han har varit jurymedlem i World Press Photo-tävlingen vid två tillfällen, är medlem av World Press Photo Advisory Board och har publicerat fyra fotoböcker.

I sin roll som Nikon-ambassadör kommer Kadir att visa upp sin individuella stil, sitt tekniska tillvägagångssätt och sin arbetsetik för att uppmuntra andra att flytta fram gränserna för sin fotografering.