Som svensk fotograf har Joel fascinerats av de samer som har bebott lokala områden i Sverige i över 5 000 år. Med hjälp av Nikon och sina rötter i sportfoto visar Joel upp samernas dagliga liv. Han kullkastar stereotyper och visar övergången från traditionella aktiviteter till moderna tider.

Maxida Märak

Maxida Märak är en artist som uppträder i Stockholm.

”När jag växte upp kände jag att jag saknade förebilder som hade gått igenom den samiska kampen och som slogs för ursprungsbefolkningens rättigheter, så jag kände att jag var tvungen att själv bli en förebild.”

Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom, samisk artist och trummakare.

”Jag arbetar för att reinkarnera den samiska trumman och visa att den kan vara viktig även i dessa moderna tider. Tanken är att motivera samiska barn och ungdomar att bygga egna trummor att spela på, för att fira vårt kulturarv.”

Merethe Kuhmunen

Merethe Kuhmunen, student på Läder- och textilprogrammet vid Samernas utbildningscentrum.

”Jag kommer ihåg första gången jag förstod att jag gillar tjejer. Jag var 10 år. Där jag kommer ifrån pratade man aldrig om HBTQ-frågor, så det tog lång tid innan jag berättade för någon annan. När jag väl gjorde det kändes det som att världen öppnades. Än idag känner jag att det finns mer att göra när det gäller HBTQ-frågor i Sápmi. Jag kommer inte att ge upp. Jag tycker att alla ska få vara precis som de är.”

Marika Renhuvud

Marika Renhuvud är en dansare som växte upp vid vattenfallet i Storsätern och kommer från Sveriges sydligaste samiska by, Idre.

”Jag flyttade till Falun när jag var tio år och började då dansa. Jag har dansat ända sedan dess och bor nu i Stockholm där jag studerar dans vid Balettakademien.”

”Det var inte ett självklart val för mig att starta en karriär inom dans. Hela mitt liv har jag gillat att arbeta med renar och jag har följt med min pappa i renskogen sedan jag var ett litet barn. Det är något som jag verkligen älskar, men jag insåg också att jag måste dansa eftersom det gör mig lyckligare än något annat.”

”Jag tror att man genom dans kan informera om vår kultur och berätta våra historier. Det gör att jag kan uttrycka mig själv, min smärta, vad jag tycker och tänker och vad jag vill ändra i samhället.”

Matti Berg

Matti Berg är ordförande i Girjas sameby. Ett beslut i Gällivare tingsrätt från februari 2016 slog fast att Girjas ska ha exklusiva rättigheter att bestämma över fiske och jakt i området, vilket återställde befogenheter som tagits ifrån samerna av Sveriges riksdag 1993.

”Dessa marker betyder så mycket för mig, de är en del av mig, en del av mitt folk och en del av hela min identitet. De är allt.”

Katarina Kielatis

Katarina Kielatis, student på Läder- och textilprogrammet vid Samernas utbildningscentrum.

”Jag tycker inte om ordet 'lapp' eftersom det är ett förnedrande, nedsättande och diskriminerande ord som den svenska regeringen har använt för oss. Jag använder ordet 'same’ eftersom samerna själva alltid har använt det ordet.”

Bo Sunna

Sedan 1980-talet har Bo Sunna och hans familj kämpat mot lokala och nationella myndigheter för att återfå rätten att valla renar och därmed återfå sin samiska identitet och sina rättigheter som ursprungsbefolkning.

Just nu lever familjen och deras renar utanför det juridiska systemet, utan det skydd som andra samer har. Bo Sunnas barn och barnbarn har inte rätt att äga renar, även om de är samer och en del av en familj med en historia av renskötsel.

Anders Sunna

Anders Sunna, konstnär

”En stor del av min konst utgår ifrån min familjs erfarenheter och allt de har gått igenom, till exempel den förskjutning som ägde rum 1986.”

Mattias Jonsson

”Jag har fått en fantastisk uppfostran tack vare den samiska kulturen och det samiska levnadssättet. Jag vill ge samma typ av uppfostran till mina barn och vägleda dem så mycket som möjligt.”