Vad driver dig som fotograf?

Jag drivs av min genuina kärlek till fotografering. Det ger mig en ursäkt att vara nyfiken och komma in i människors liv och det låter mig bli involverad bakom kulisserna. Jag älskar sport, men har alltid varit mer intresserad av att få den bild jag vill ha snarare än slutresultatet. Jag älskar också tävlingselementet. Jag vill alltid vara bäst oavsett vad jag tar mig för och jag satsar 110 % på allt för att lyckas.

Har du en favoritbild?

Den bild som förmodligen inspirerar mig mest är Neil Leifers ikoniska bild ovanifrån som fångar det ögonblick då Muhammad Ali jublade över en stor seger 1966. För en sportfotograf är det ett historiskt ögonblick som man skulle vilja ha tagit själv.

Min favoritbild som jag har tagit själv är från vänskapsmatchen i fotboll mellan Sverige och England i Stockholm 2012. Det var den första historiska bilden på den nya Friends Arena och det tog mig flera månader av förhandlingar med tjänstemännen på arenan för att kunna arrangera så att min kamera kunde placeras i taket. Mina ansträngningar betalade sig och resulterade i en fantastisk bild när Zlatan Ibrahimovic gjorde mål, och den vann Årets Bild i kategorin Sport Nyhet.

Hur länge har du använt Nikon-produkter?

Första gången jag använde en Nikon-kamera var 2008 vid OS i Peking. Jag hade en Nikon D3 och den var otroligt imponerande. Det var den bästa kameran för yrkesfotografer vid den tidpunkten. 2009 bestämde jag mig för att gå över exklusivt till Nikon-kameror, eftersom kvaliteten var så mycket bättre, speciellt autofokusen och den höga ISO-kapaciteten. NIKKOR-objektiven är också perfekta för sportfotografi eftersom de fångar de snabba rörelserna på bild på ett så bra sätt.

Vilken är din favoritutrustning från Nikon och varför?

Nikon D5, Nikons nya flaggskepp i DSLR-segmentet, tycker jag är jättespännande. Den är snabbare än tidigare modeller och autofokusen är fantastisk. Det är till stor hjälp i sportfotografi eftersom man fotograferar motiv som rör sig extremt snabbt och man får inte missa ett ögonblick. Jag har turen att vara märkesambassadör för Nikon D5 och jag tycker att den passar perfekt för mig och mitt bildområde. Jag är också sugen på att prova den nya actionkameran Nikon KeyMission 360, det vore riktigt coolt att jobba med den!

Hur känner du dig inför din nya roll som Europa-ambassadör för Nikon?

Jag är spänd och ärad att vara en av Nikons Europa-ambassadörer. Som fotograf är den här sortens erkännande från ett så etablerat och respekterat kameramärke helt otroligt. Jag var överlycklig över att tillfrågas och att även bli ambassadör för Nikon D5 har gjort processen ännu bättre. Jag känner mig privilegierad över att få vara en del av allt det här.

Jag hoppas att jag kan vara en inspiration för andra och att min personliga och individuella stil inspirerar andra fotografer – framför allt de som älskar sportfotografi.

Hur hoppas du att din roll kommer att utvecklas?

Jag hoppas kunna inspirera en bredare grupp människor och jag tror att den här prestigefyllda rollen kommer att hjälpa mig att göra det. Jag är väldigt ambitiös, så jag vill pressa mig själv att uppnå något som inte har gjorts tidigare genom Nikons ambassadörsprogram. Jag skulle verkligen vilja arbeta på ett originellt projekt och har blivit mer och mer nyfiken på Kuba under de senaste månaderna, så vi får se!

Vad är du mest entusiastisk över när det gäller din nya roll?

Jag är entusiastisk över en massa saker, men framför allt över chansen att få träffa nya människor vid evenemang som Photokina. Jag vill inspirera andra och lära dem nya saker, ge dem nya idéer så att de själva kan bli stora fotografer.