Nina Berman

Nina Berman är en amerikansk dokumentärfotograf som huvudsakligen täcker politiska och sociala frågor i USA. Hon har skrivit två uppmärksammande monografier: ”Purple Hearts – Back From Iraq”, med porträtt av och intervjuer med sårade veteraner, och ”Homeland”, där hon beskriver militariseringen av den amerikanska vardagen efter 11 september.

Pep Bonet

Pep Bonet är en prisbelönt filmare och fotograf som är baserad i Spanien. Han täcker viktiga globala händelser som beskriver den obalanserade värld vi lever i. Hans långvariga projekt fokuserar på afrikanska problem, och hans pågående arbete om HIV/AIDS har resulterat i flera böcker och utställningar världen över. Pep är även känd för sina många reportage om rockbandet Motörhead.

Andrea Bruce

Den amerikanska dokumentärfotografen Andrea Bruce belyser problem som drabbar människor efter krigsslut. I över 10 år har hon rapporterat om de största konfliktområdena i världen, främst Irak och Afghanistan. Hon arbetade som fotograf på Washington Post, och har bland annat erhållit en utmärkelse från White House News Photographers Association.

Alixandra Fazzina

Den amerikanska fotografen Alixandra Fazzina fokuserar sin fotografering på underrapporterade konflikter och de mänskliga följderna av ett krig. Hon har arbetat som oberoende nyhetsfotograf i östra Afrika, Mellanöstern och Asien. Hennes bok ”A Million Shillings” beskriver flyktingvågen från Somalia.

Stanley Greene

Stanley Greene föddes i USA och dokumenterade allt från 70- och 80-talets punkscen i San Francisco till Berlinmurens fall och svälten i Sudan, Bhopalkatastrofens följder och rebellkonflikten i Tjetjenien. Hans bok ”Black Passport” kom ut 2010, och han tilldelades fem priser i tävlingen World Press Photo för sitt arbete världen över.
Stanley Greene var en grundande medlem i fotoföreningen NOOR. Han avled i Paris, Frankrike den 19 maj 2017.

Tanya Habjouqa

Tanya Habjouqa är en prisbelönt fotograf, journalist och författare som är baserad i östra Jerusalem. Hennes huvudsakliga intressen inkluderar könsfrågor samt beskrivningar av utanförskap, berövande och mänskliga rättigheter, med tonvikt på den ständigt skiftande socialpolitiska dynamiken i Mellanöstern. Hennes projekt ”Occupied Pleasures” har fått en World Press Photo-utmärkelse och resulterat i en bok.

Yuri Kozyrev

Yuri Kozyrev från Ryssland har skildrat omvälvande världsförändringar i över 25 år, från Sovjetunionens sönderfall till Irak-kriget, där han arbetade som fotograf för tidskriften TIME. Hans senaste skildringar kommer från de arabiska revolutionerna och deras efterspel i Bahrain, Jemen, Tunisien, Egypten och Libyen. Hans arbeten ställs ofta ut och han har tilldelats flera internationella utmärkelser.

Bénédicte Kurzen

Den franska dokumentärfotografen Bénédicte Kurzen startade sin karriär genom att skildra konflikter på Gazaremsan samt i Irak och Libanon. De senaste 10 åren har hon fokuserat på Afrika, där hon har skildrat samhällsfrågor efter apartheid i Sydafrika och mer nyligen arbetat i Nigeria. Ett stipendium från Pulitzer Centre gav henne möjlighet att genomföra ett nigerianskt projekt kallat ”A Nation Lost To Gods”.

Sebastián Liste

Den spanske dokumentärfotografen och sociologen Sebastián Liste skildrar omfattande kulturella förändringar och aktuella problem i Latinamerika och medelhavsregionen. Han specialiserar sig på långsiktiga och detaljerade projekt med syfte att påverka samhällen att reflektera över konsekvenserna av den förda politiken. Projekt som ”On The Inside”, en skildring av livet i ett fängelse i Venezuela, har vunnit flera utmärkelser.

Kadir van Lohuizen

Kadir von Lohuizen från Nederländerna har skildrat ett antal krigszoner, men är förmodligen mest känd för sina långsiktiga projekt om världens sju floder, stigande havsnivåer, diamantindustrin och migrering på de amerikanska kontinenterna. Hans projekt om diamanter resulterade i boken ”Diamond Matters” och en World Press Photo-utmärkelse, och hans Via PanAm-projekt har blivit både en mobil utställning och en bok.

Jon Lowenstein

Den amerikanske nyhetsfotografen Jon Lowenstein specialiserar sig på långsiktiga och detaljerade projekt som skildrar makt, fattigdom, rasdiskriminering och våld. Hans ”Shadow Lives USA”-projekt följer migreringsvågen från Centralamerika, och hans uppdrag inkluderar även jordbävningens efterdyningar i Haiti och det sociala våldet i Guatemala. Han har tilldelats flera utmärkelser och är en TED Global Fellow.

Francesco Zizola

Den italienske dokumentärfotografen Francesco Zizola har skildrat storkonflikter i världen med fokusering på sociala och humanitära problem, men även glömda konflikter som ofta ignoreras av de huvudsakliga medierna. Han har tagit emot 10 World Press Photo-utmärkelser och har givit ut sju böcker, inklusive ”Born Somewhere”, en skildring av barnens levnadsförhållanden i 27 länder.