Nikon Imaging | Sverige | Europa

27-07-2016

Den totala produktionen av NIKKOR-objektiv för kameror med utbytbara objektiv når 100 miljoner

Amsterdam, Nederländerna, den 27 juli 2016: Nikon Corporation är glada över att meddela att den totala produktionen av NIKKOR-objektiv¹ för Nikon-kameror med utbytbara objektiv nådde hundra miljoner i juni 2016.

Historien bakom NIKKOR, Nikons märke för fotografiska objektiv, började år 1932 då Nikon (då kallat Nippon Kogaku K.K.) registrerade varumärket NIKKOR, vilket fölijdes 1933 av lanseringen av Aero-Nikkor flygfotografiska objektiv. År 1959 lanserade Nikon kameran Nikon F SLR samt de första NIKKOR-objektiven för Nikon systemkameror, inklusive Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Namnet NIKKOR uppkom genom att man la till ”r”, vilket då var vanligt vid namngivning av fotografiska objektiv, till ”Nikko”, latiniseringen av förkortningen för Nippon Kogaku K.K., det ursprungliga namnet som användes när företaget grundades.

Nikons sortiment av NIKKOR-objektiv består för närvarande av fler än 90 typer av objektiv, från objektiv med fast brännvidd med allt från ultravidvinkel till superteleobjektiv, fisheye-objektiv, zoomobjektiv, mikroobjektiv och PC-E-objektiv med stöd för en mängd olika tillämpningar samt 1 NIKKOR-objektiven för avancerade kameror med utbytbara objektiv.

Nikons F-fattning har använts av Nikon för systemkameror och utbytbara objektiv sedan Nikon F släpptes 1959. Under hela sin historia har F-fattningen fungerat med den mest avancerade tekniken, som bländarkontroll och autofokus, och den utvecklingen fortsätter än idag, vilket säkerställer stöd för de senaste digitalkamerorna och objektiven.

Nikon fortsätter även sitt arbete med forskning och utveckling kring optisk prestanda. År 2013 inledde Nikon utveckling och användning av OPTIA², en enhet för mätning av alla typer av aberration³ som uppstår med fotografiska objektiv, och en särskild bildsimulator som används med OPTIA. Bildsimulatorn (programvara) möjliggör simulering på designstadiet som motsvarar det faktiska fotografiet med prototyper av objektivet. Det gör att objektiv kan utvecklas med större kontroll, inte bara av upplösningen, utan även av en mängd egenskaper, som bakgrundsoskärpa, återgivning av strukturer och djupkänsla.

Ett av objektiven som utformats med OPTIA är nya AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. I detta objektiv används designkonceptet för högklassig tredimensionell bildkvalitet (med utmärkta återgivningsegenskaper), som ger en naturligare återgivning av tredimensionella motiv i ett tvådimensionellt fotografi. Detta ger foton en naturlig djupkänsla där huvudmotivet återges med fantastisk kvalitet och bakgrundsoskärpan vackert ändras gradvis när avståndet till fokuspunkten ökar.

Nikon har lanserat en global webbplats för www.nikkor.com för att dela ett brett utbud av intressant NIKKOR-innehåll, som foto- och videogallerier av verk skapade med NIKKOR-objektiv, intervjuer med objektivkonstruktörer och mycket annat.


¹ Utbytbara objektiv för Nikons systemkameror och Nikon 1, avancerade kameror med utbytbara objektiv
² Optical Performance and Total Image Analyzer.
³ Aberration uppstår när ljus från en del av ett motiv inte fokuseras till samma punkt när det transporteras genom ett optiskt system, vilket får bilden att ”blöda” eller bli oskarp. Aberration kan också leda till att bilden av ett motiv får en annan form än motivet.