Nikon Imaging | Sverige | Europa

12-05-2016

Nikon får priser i tre kategorier på TIPA Awards 2016 för de digitala systemkamerorna Nikon D5 och D500 samt SnapBridge

Amsterdam, Nederländerna, 12 maj 2016: Nikon Corporation meddelar stolt att de tilldelats det prestigefyllda priset TIPA Awards 2016 för tre av sina produkter. Priset sponsras av Technical Image Press Association (TIPA), en global förening med högt anseende inom foto- och bildbranschen. Nikon D5 DSLR fick priserna Best DSLR Professional/Action, Nikon D500 fick priset Best APS-C DSLR Expert och SnapBridge-appen fick priset Best Imaging Innovation.

De bästa foto- och bildprodukterna som släppts mellan 1 april 2015 och 31 mars 2016 valdes ut i ett antal olika kategorier till TIPA Awards 2016. Röstningen gjordes av redaktörer för inflytelserika kamera- och bildtidskrifter från hela världen.

På webbplatsen TIPA Awards 2016 finns mer information.

TIPA:s kommentarer om Nikon D5 – vinnare av priserna Best DSLR Professional/Action

Bildhanteringssystemet EXPEED 5, som är inbyggt i D5, bildbehandlar med det låga ljud och den höga hastighet som krävs för 4K UHD-video. Det ger även seriebildstagning i hög hastighet på ungefär 12 bps/bilder per sekund (med AF- och AE-spårning). Upp till 200 14-bitars Raw med förlustfri komprimering kan tas med en enda seriebildstagning. Den nya autofokussensorn Multi-CAM 20K är mycket tätt packad med 153 fokuspunkter (99 är korsplacerade i centrala och perifera områden) och täcker en stor del av bildrutan. Dessutom kan stillbilder i JPEG-format med ett pixelantal på ungefär 8 megapixlar extraheras från 4K UHD-filmer. D5 har den högsta standardkänsligheten i Nikons historia – ISO 102400, och med en AF-detektering som börjar på bara −4 EV är det möjligt att använda autofokus för motiv i dålig belysning och med låg kontrast.

TIPA:s kommentarer om Nikon D500 – vinnare av priset Best APS-C DSLR Expert

Tack vare det nya bildhanteringssystemet EXPEED 5 och en ny CMOS-sensor i Nikon DX-format för D500 har man uppnått en bred standardkänslighet – ISO 100–51200, som kan utvidgas till motsvarigheten ISO 1640000 (Hi 5). D500 ger seriebildstagning i höga hastigheter på upp till ungefär 10 bps/bilder per sekund (med AF- och AE-spårning) för upp till 79 bilder av 14-bitars okomprimerade Raw-bilder i en enda tagning. Utöver stillbilder har D500 stöd för att spela in filmer i 4K UHD (3 840 × 2 160)/30p, full HD och med intervallfoto. Den är utrustad med en pekskärm på 3,2 tum och ungefär 2 360 pixlar som gör det lätt att visa och fotografera. Kameran kan spela in på både XQD- och SD-kort samtidigt och den är kompatibel med SnapBridge, vilket gör det smidigt att ansluta kameran till en smart enhet. På så sätt kan användarna överföra och dela bilder.

TIPA:s kommentarer om SnapBridge – vinnare av priset Best Imaging Innovation

SnapBridge gör det möjligt att på ett smidigt sätt koppla samman en kamera och en smart enhet via energisnål Bluetooth-anslutning. När SnapBridge har installerats kan användaren direktöverföra bilder till en smart enhet från kameran som kan parkopplas med upp till fem smarta enheter. Originalbilder i JPEG-format eller mindre 2-MP (full HD) JPEG-kopior kan automatiskt överföras till, och lagras på, smarta enheter under fotografering. Dessutom kan två typer av inbäddad information, bland annat copyright- och fotograferingsinformation, kommentarer och logotyper inkluderas. Appen har även stöd för fjärrfotografering från den smarta enheten och ger användarna möjlighet att komponera och förhandsgranska bilder i realtid via skärmen på den smarta enheten och, med vissa kameror, använda funktioner som självutlösaren.

Bluetooth® och dess logotyper är registrerade varumärken som tillhör Bluetooth SIG, Inc. och all användning av sådana märken från Nikon Corporation sker under licens.