02-12-2022

NIKON OCH DERAS SAMARBETSPARTNER PRESENTERAR VINNARNA I TÄVLINGEN ENVIRONMENTAL PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2022

Amsterdam, Nederländerna, fredag 2 december 2022: Nikon, CIWEM, WaterBear och Arup har nöjet att presentera vinnarna av tävlingen Environmental Photographer of the Year 2022. Den årliga prisutdelningen som genomförs för femtonde året uppmärksammar några av världens mest inspirerande miljöfotografier och är en internationell plattform för att öka medvetenheten om de problem som vår planet står inför.

Fotografen Mehdi Mohebi Pour har tilldelats den eftertraktade utmärkelsen Environmental Photographer of the Year för sin kraftfulla bild ”The Bitter Death of Birds” (”Fåglarnas bittra död”) från 2021. Bilden föreställer tre av de tusentals fåglar som dog i Miankaleh-lagunen i Iran på grund av vattenbrist och föroreningar, och det hårda arbete som utfördes av miljöarbetare med att samla in kropparna för att undvika smittspridning. Det vinnande fotografiet valdes för sin surrealistiska skildring av det cirkulära utbytet mellan människor och vilda djur.

Mehdi Mohebi Pour säger:Det betyder otroligt mycket att vinna den här prestigefyllda utmärkelsen eftersom det absolut viktigaste för mig är att fotografera klimatet och visa upp den skada som görs. Jag vill att alla över hela världen ska ta del av den här sorgliga historien med de döda fåglarna i Iran. Om vi inte anpassar vår livsstil och tar hand om planeten kommer det här att hända snart i andra länder också.”

Tävlingen uppmärksammar även framtidens fotografer. Fayz Khan, 16 år, tilldelades utmärkelsen Young Environmental Photographer of the Year för sin fängslande bild ”Beautiful but Hostile Colours on Earth” (”Vackra men fientliga färger på Jorden”) från 2022. På fotografiet syns mindre flamingor flyga över Magadisjön och Natronsjön i Kenya, platser där de dricker och äter, men som är mycket alkaliska och giftiga för de flesta andra växter och djur. Fotot har hyllats för att vara klassiskt och välkomponerat, samtidigt som det lyfter fram de stora effekterna av klimatkrisen i Östafrikanska gravsänkesystemet.

Stefan Maier, marknadsföringschef på Nikon Europe: Vi är glada över att Fayz Kahn har tilldelats utmärkelsen Young Environmental Photographer of the Year 2022. Nikon har varit kärnan i många av de viktigaste berättelserna som berättats under det senaste århundradet. Vi är glada över att kunna stötta en så ung förmåga, som kommer att bidra till den stora effekt fotografering har och kommer att ha i framtiden, i utvecklingen av hans fotografikunskaper.

I år fick den internationella juryn, som bland annat består av Nikon-ambassadören och aktivisten Roie Galitz samt Matilde Gattoni som fokuserar på fotografering av miljö och mänskliga rättigheter, in bidrag från över 120 territorier över hela världen. Detta sträckte sig från amatör- till proffsfotografer i alla åldrar, från sju till 90 år. I årets tävling infördes även en etikpanel för att öka ansvarsskyldigheten och transparensen vid fotovalen. Enligt en noggrann screeningprocess granskade panelen bilder som väckte etiska frågor och begärde ytterligare information från fotograferna vid behov för att hjälpa panelen att fatta ett välgrundat beslut.

Om du vill veta mer om vinnarna i året Environmental Photographer of the Year kan du besöka www.epoty.org.

Den fullständiga listan över de vinnande bilderna och vinnarna i årets tävling är:

      ● Environmental Photographer of the Year: The Bitter Death of Birds (Fåglarnas bittra död), Mehdi Mohebi Pour, 2021

      ● Nikon-utmärkelsen Young Environmental Photographer of the Year: Beautiful but Hostile Colours on Earth (Vackra men fientliga färger på Jorden), Fayz Khan, 2022

      ● Vision of the Future: Vertical Farming (Vertikalt jordbruk), Arie Basuki, 2022

      ● Recovering Nature: Naturalia: Chronicle Of Contemporary Ruins (Naturalier: en berättelse om moderna ruiner), Jonathan ”Jonk” Jimenez, 2021

      ● Keeping 1.5 Alive: Chemical Explosion (Kemisk explosion), Subrata Dey, 2022

      ● Adapting for Tomorrow: New Ways to the Future (III) (Nya vägar till framtiden (III)), Simone Tramonte, 2021

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Vår innovativa optikteknik – från konsumentkameror och professionella kameror till objektiv, systemtillbehör och sport- och fritidsoptik – bygger på över 100 års erfarenhet. Varumärket är känt i hela världen för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta fotoutrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå. Dess prisbelönta sport- och fritidsoptik låter användarna komma närmare vid aktiviteter som fågel- och stjärnskådning, teater, golf och resor. Som visionär partner förenar Nikon innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.

Om CIWEM

CIWEM (Den kungligt godkända institutionen för vatten- och miljöhantering) är en fristående verksamhet och en registrerad välgörenhetsorganisation godkänd enligt kungliga stadgar som verkar internationellt för att främja vatten- och miljöhantering. CIWEM representerar en gemenskap med 30 000 yrkesverksamma med en gemensam vision om en säker och hållbar värld. Om du vill veta mer kan du besöka: https://www.ciwem.org/

Om WaterBear

WaterBear är en banbrytande strömningsplattform med såväl prisbelönta dokumentärer som originalinnehåll, med fokus på allt från biologisk mångfald, samhällen, klimatinsatser till hållbart mode. WaterBears medlemmar kan strömma film när som helst, på alla enheter, helt kostnadsfritt. Dessutom har de möjlighet att direkt stödja icke-statliga organisationer över hela världen och bidra till en bättre värld för vår ömtåliga planet. Om du vill ha mer information om WaterBear och registrera dig besöker du: https://www.waterbear.com/

Om Arup

Arup arbetar med hållbar utveckling och är en grupp av rådgivare och experter från 140 länder. Det grundades för att vara både humant och framstående, där vi samarbetar med våra kunder och samarbetspartner med hjälp av fantasi, teknologi och det nödvändiga i att skapa en bättre värld. Om du vill veta mer kan du besöka: https://www.arup.com/