21-10-2022

NIKON TILLKÄNNAGER TÄVLINGSDATUM FÖR SIN 39:E ÅRLIGA FOTOTÄVLING ”NIKON PHOTO CONTEST”

Amsterdam, Nederländerna, 21 oktober: Nikon har nöjet att meddela att bidrag tas emot för den 39:e upplagan av Nikon Photo Contest från den 27 oktober kl. 06.00. Tävlingen avslutas den 13 februari 2023 kl. 06.00.

Liksom vid tidigare tävlingar har deltagare under 2022-2023 möjlighet att skicka in både stillbilder och videografi. Temat för årets tävling är ”Beloved” (Älskad), och Nikon söker bilder som uttrycker personliga prioriteringar ur en mängd olika perspektiv i kategorierna ”Single Photo” (Enkelfoto) och ”Photo Story” (Fotoberättelse).   

Temat för videotävlingen är ”Next steps” (Nästa steg) – bidrag i kategorierna ”Short Film” (Kortfilm) och ”Super Short Film” (Superkort film) ska ge uttryck för framtida tillväxt och världsutveckling.

Årets ansedda domarpanel leds av Sarah Leen, den första kvinnliga fotochefen på tidskriften National Geographic och deras National Geographics partners. År 2020 etablerade Sarah en gemenskap för visuellt tänkande som omfattar kvinnliga redaktörer, lärare och mentorer med skapande och drivning av visuellt drivna projekt som specialitet. 

Angående sitt uppdrag som huvuddomare kommenterar Sarah:

”Min förhoppning för Nikon Photo Contest är att berättelser som representerar vår värld idag ska kunna sammanställas. Vi håller nu på att vänja oss vid ett nytt sätt att leva efter tre års isolering och rädsla under COVID-19-pandemin. Nu finns nya möjligheter och nya chanser. Så fundera på din värld, tänk på vad du har sett förändras och växa och som nu utgör nya möjligheter. Jag ser verkligen fram emot att få se arbeten som kommer från hela världen. Vi ger genom denna tävling möjlighet att visualisera var vi befinner oss idag och berätta våra historier. Berätta din personliga historia.”

Nikon Photo Contest hölls för första gången 1969 och är idag världens största internationella fototävling. Tävlingens syfte är att berika bildkulturen genom att ge professionella fotografer och amatörfotografer över hela världen tillfälle att uttrycka sig och interagera med varandra. I den föregående tävlingen deltog totalt 26 000 fotografer från 150 länder och regioner över hela världen med mer än 65 000 bilder.

Tävlingen är öppen för alla yrkesfotografer och amatörfotografer, oavsett ålder, kön eller nationalitet. Mer information om tävlingskategorierna och hur man deltar finns på webbplatsen för Nikon Photo Contest. Vinnarna förväntas tillkännages i juli 2023.

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Vår innovativa optikteknik – från konsumentkameror och professionella kameror till objektiv, systemtillbehör och sport- och fritidsoptik – bygger på över 100 års erfarenhet. Varumärket är känt i hela världen för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta fotoutrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå. Dess prisbelönta sport- och fritidsoptik låter användarna komma närmare vid aktiviteter som fågel- och stjärnskådning, teater, golf och resor. Som en betrodd visionär partner förenar Nikon innehållsskapare på alla nivåer genom sin engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.