19-05-2022

NIKON GLÄNSER PÅ TIPA WORLD AWARDS 2022 MED TRE VINSTER

Amsterdam, Nederländerna, 19 maj 2022: Nikon är i dag stolta över att kunna meddela att de har vunnit tre priser i olika kategorier vid 2022 års TIPA World Awards. Nikon Z fc vann utmärkelsen ”Best APS-C Camera” och Nikon Z 9 vann utmärkelsen ”Best Full Frame Professional Camera”. I objektivkategorierna tog NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S hem utmärkelsen "Best Full Frame Prime Telephoto lens". De tre olika utmärkelserna understryker Nikons förmåga att anpassa och utveckla branschledande produkter för alla fotografer – från hobbyfotografer till proffs.

TIPA-juryn berömde Z fc för kombinationen av innovativ teknik med klassisk design som återspeglar Nikons arv. Samtidigt imponerades juryn av att Z 9 inte har någon mekanisk slutare, vilket ökar hastigheten. Objektivet NIKKOR Z 400mm f/2.8 TV VR S var framgångsrikt tack vare imponerande funktioner som dess inbyggda 1,4x-telekonverterare och vibrationsreducering, som gör det till ett idealiskt objektiv för alla typer av fotografering.

TIPA World Award-vinsten läggs till i en imponerande rad av utmärkelser som Nikon har fått för sin spegellösa flaggskeppskamera, Z 9, inklusive priset för bästa kamera från Red Dot, ett DPReview Gold Award och Product Award vid iF DESIGN AWARD. Dessa utmärkelser lyfter fram kamerans extraordinära bearbetningshastighet, AI-drivna teknologier och ergonomiska utformning.TIPA beskriver Nikon Z fc, vinnaren av utmärkelsen ”Best APS-C Camera” så här:

Kombinera klassisk design och reglage med modern teknik så får du en bra bild av känslan hos Z fc. Utformningen bjuder in till samtal, särskilt bland kännarfotografer som uppskattar en retrokänsla, medan tekniken ligger i framkant med en 20,9 MP CMOS-sensor, en EXPEED 6-bildprocessor som kan leverera stillbilder med 11 bps och UHD 4K vid 30p-film och inbyggd ISO-kapacitet upp till 51 200. Z fc passar perfekt för den senaste livestreamingen och vloggarna, med en vinklingsbar LCD-pekskärm, anslutnings- och delningsalternativ, kompatibilitet med externa mikrofoner och en stor 3-tums LCD-skärm med vinklingsbar design. En faktor som TIPA-juryn uppskattade var hur yngre användare, vars föräldrar (eller mor-/farföräldrar!) var Nikon SLR-fotografer, kan montera äldre generationers objektiv i F-serien med en FTZ-fattningsadapter, vilket gör fotografering till en del av familjens arv.

TIPA beskriver Nikon Z 9, vinnaren av utmärkelsen ”Best Full Frame Professional Camera” så här:

Kombinera instinkterna och reflexerna hos en proffsfotograf med bildverktygen som finns i Nikon Z 9 och du har en svårslagen kombination. Levererar 45,7 MP stillbilder via sin staplade CMOS-sensor, bilder står sig även när de beskärs, vilket gör den till en idealisk kamera för att fotografera vilda djur, landskap och porträtt. En viktig ändring i utformningen som tilltalade TIPA-medlemmarna är att den mekanisk slutaren har tagits bort, vilket gör detta till en mycket snabb kamera med fotografering på upp till 30 fps i JPEG och 20 fps i RAW. Dessutom kan den kan buffra upp till imponerande 1 000 RAW-bilder i en serie. Tack vare de många olika upplösningarna och bildfrekvenserna, inklusive 8K/30p-film för strax över två timmars serietagningstid, är det också en mycket livskraftig filmkamera. Flera firmwareuppdateringar, som 12-bitars RAW 8K/60 inbyggd kamerafunktion, kommer göra den här kameran än mer tilltalande.

TIPA beskriver NIKKOR Z 400mm F/2.8 TC VR S, vinnaren av utmärkelsen ”Best Full Frame Prime Telephoto Lens” så här:

När TIPA-medlemmarna tittade på utbudet av teleobjektiv med fast brännvidd som riktar sig till professionella fotografer inom sport, vilda djur och alla fotografer som vill njuta av fördelarna med ett snabbt, vibrationsreducerande teleobjektiv, var NIKKOR Z 400 mm ett självklart val, särskilt när bonusen med en inbyggd 1,4x-telekonverterare för enkelt och omedelbart byte till 560 mm vid f/4 togs med i beräkningen. Objektivet innehåller gummipackningar som skyddar mot de skadliga effekterna av damm och fukt och är konstruerad med ED (extra låg färgspridning), super-ED, lättviktsfluorit och SR-element för virtuell eliminering av kromatiska/komatiska aberrationer och färgblödning, som är viktiga egenskaper för fotografering i fält. Jämn och tyst AF säkerställs tack vare linjärmotorn (LM) ”Silky Swift” som dessutom alltid kan ändras till manuell fokusering. NIKKOR Z 400 mm har också en imponerande 5,5 EV VR-kompensering.

TIPA World Awards är en global auktoritet inom utmärkelser till ledande företag och produkter av högsta kvalitet inom branschen. Utmärkelserna är också viktiga riktmärken som hjälper konsumenterna när de fattar sina köpbeslut.

Mer information finns på TIPA:s webbplats: www.tipa.com

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Dess innovativa optikteknik – från konsumentkameror till professionella kameror, objektiv till systemtillbehör – drivs av över 100 års erfarenhet. Varumärket är globalt erkänt för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta utrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå.

Som visionär partner förenar företaget innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.