29-06-2021

NIKON PRESENTERAR DEN SPEGELLÖSA KAMERAN NIKON Z fc

Den unika Nikon Z fc kombinerar klassisk design med innovation från Z-serien

Fånga ikoniska ögonblick

Stockholm, Sverige, 29 juni 2021: I dag presenterar Nikon den spegellösa kameran Nikon Z fc i DX-format – den första kameran i Z-serien som utformats i retro design samtidigt som den stöder avancerade funktioner. Ytterhöljet på Nikon Z fc är inspirerat av den ikoniska systemkameran Nikon FM2 som lanserades 1982 – en viktig produkt i Nikons historia. Förutom själva kameran lanserar Nikon två nya tillhörande objektiv som kompletterar kamerans retrostil: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition och NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE).

Det kompakta och lätta kamerahuset på Nikon Z fc är smidigt och bärbart men har utmärkt användarvänlighet och bildåtergivning, vilket gör det enkel att hantera för både befintliga och nya användare av spegellösa kameror.

Nikon Z fc erbjuder framför allt exempelvis:

Design med inspiration från en legendarisk kamera
Här finns passion i detaljerna. Pentaprismats design och balansen mellan delarna i svart och silver på kamerahuset till Nikon Z fc är hämtad från FM2, liksom det runda okularet för den elektroniska sökaren, rattarnas utformning och den ingraverade Nikon-logotypen från 1970–80-talet. Samtidigt har kameran gjorts extra tålig med hjälp av en magnesiumlegering.

Förenklad hantering och kreativitet
På den övre delen av kamerahuset på Nikon Z fc finns tre rattar och ett litet fönster som visar bländaren. Rattarna styr slutartid, exponeringskompensation och ISO-känslighet, och gör det möjligt att ändra inställningarna med enkla manövrar. Dessutom kan i-knappen och i-menyn, som gör att användarna snabbt kan justera olika inställningar med ett knapptryck, anpassas utifrån användarens individuella fotograferingsbehov.

Som första kamera i Nikon Z-serien stöder Nikon Z fc exponeringskompensation i AUTO-läge, vilket ger användarna möjlighet att uppnå önskat uttryck genom att öka ljusheten och förbättra silhuetter osv. Kameran har även 20 olika alternativ för Creative Picture Control som ger unika uttryck. Genom att välja teman med olika parametrar som nyans, toning och mättnad kan användarna uttrycka en mängd olika stämningar och justera effekter efter smak.

Förbättrade fokuseringsfunktioner och fotografering ur olika vinklar
Nikon Z fc stöder ögonavkännande AF och djuravkännande AF när du tar stillbilder eller filmar – funktioner som ursprungligen introducerades på Nikon Z 7II och Nikon Z 6II. AF-områdesläget för brett AF-område (L) stöds, en funktion som ser till att ögon och ansikten återges klart och tydligt genom att begränsa fokusområdet. Det går också att bibehålla fokus på det avsedda motivets ögon när det finns flera personer i bildrutan, eller att följa ögonen på ett husdjur som rör sig.

Den breda standardkänsligheten, ISO 100–51200*, gör det möjligt att ta klara stillbilder och videofilmer även i mörka miljöer. Dessutom möjliggörs fotografering i stående format från låga eller höga vinklar genom den första vinklingsbara monitorn på en kamera i Z-serien. När monitorn vrids framåt växlar kameran automatiskt till självporträttläge, vilket gör det enkelt att ta självporträtt via pekskärmen.

Bättre anslutningsmöjligheter via SnapBridge version 2.8
SnapBridge-appen kan användas för överföring av foton och filmer som spelats in med kameran till en smart enhet**, vilket gör det enkelt för användarna att dela dem på sociala medier. Appen kan också användas för att hämta senaste firmware för kameran.

Snapbridge version 2.8, som fått ett nytt användargränssnitt, stöder nu två automatiska anslutningslägen: foreground mode (förgrundsläge) och background mode (bakgrundsläge). Förgrundsläget ansluter endast till kameran när appen är aktiverad, vilket minskar kamerans batteriförbrukning. Bakgrundsläget har en konstant anslutning och överför bilder automatiskt även när appen inte är aktiverad.

Andra kamerafunktioner
• En naturlig vy med minimal aberration uppnås med den elektroniska sökaren, som använder en organisk EL-skärm
• Videoinspelning med stöd för 4K UHD utan beskärning med det DX-baserade bildområdet för film
• Stöder aktiv AF (AF-F) avsett särskilt för videoinspelning
• Förenklad filmning av slow motion-video genom val av bildstorlek och bildhastighet
• Stöder Webcam Utility, programvara som gör att Nikon Z fc kan användas som webbkamera
• Produktpaketet och den tillhörande kameraremmen matchar den traditionella designen hos Nikon Z fc
• Stöder USB-strömförsörjning med kameran påslagen samt USB-laddning

Medföljande objektiv i paketen: NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition och NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE)

NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition är ett standardzoomobjektiv som baserats på NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR och har en utvändig silverdesign som matchar Nikon Z fc. Objektivet är kompakt och lätt, med en total längd på ca. 32 mm och en totalvikt på ca. 135 g. Det är ett praktiskt objektiv att bära med sig som samtidigt ger hög upplösning i hela zoomområdet. NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR Silver Edition kan användas i en mängd olika vardagliga situationer, från landskap och ögonblicksbilder till porträttfoton.

NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) är ett kompakt och lätt objektiv som är perfekt för porträtt- och stillbildsfotografering och ger en jämn bokeh som är unik för objektiv med fast brännvidd. Objektivet har en traditionell design inspirerad av klassiska NIKKOR-objektiv från den tid då FM2 lanserades. NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) matchar det klassiska utseendet hos Nikon Z fc genom att använda samma beläggning.

* Utökningsbart upp till ISO 204800. Den högsta standardkänsligheten för inspelning av film är ISO 25600.
** iPhone®-, iPad®-, iPod touch®- och Android™-enheter med SnapBridge-appen installerad kan användas. SnapBridge-appen kan laddas ner kostnadsfritt från App Store® och Google Play™. Mer information finns på Nikons webbplats.

• Apple®, App Store®, Apple-logotyperna, iPhone®, iPad®, och iPod touch® är varumärken som tillhör Apple Inc. och är registrerade i USA och i andra länder.
• iPhone-varumärket används under licens från Aiphone Co., Ltd.
• Android™ och Google Play™ är registrerade varumärken som tillhör Google LLC.
• Andra varumärken och produktnamn tillhör respektive ägare.

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Dess innovativa optikteknik – från konsumentkameror till professionella kameror, objektiv till systemtillbehör – drivs av över 100 års erfarenhet. Varumärket är globalt erkänt för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta utrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå.

Som visionär partner förenar företaget innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.