02-06-2021

Visa allt det vackra, precis som du ser det, med de första makroobjektiven i Nikon Z-serien

Stockholm, Sverige, 2 juni 2021: Idag lanserar Nikon de två första makroobjektiven i Nikon Z-serien. Det lätta NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S är ett professionellt makroobjektiv i S-linjen som kan fånga fantastiskt naturtroget djup och detaljrikedom. NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 är ett kompakt, lätt och mångsidigt objektiv för nya makrofotografer som vill ta levande närbilder.

Med avbildningsskalan 1:1, perfekt fokusering och utmärkt renderingsprestanda är det professionella NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S en mästare på bilder i naturlig storlek. Objektivet är optimerat för makrofotografering i såväl stillbilder som film. Bildvinkeln med medellångt telefoto gör det dessutom till ett utmärkt objektiv för detaljerade porträtt med fantastisk skärpa, kontrast och bokeh. Kontrollen är exakt och flexibel och fotografen kan vända objektivets fokusriktning, vilket är en fördel när man arbetar i miljöer med olika förutsättningar.

Nya NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 är ett fantastiskt allroundobjektiv som lyfter fram skönheten i till och med de mest vardagliga motiven. Allt från lockande matfotografering till fantastiska bilder på blommor – med det här objektivet kan fotografer smidigt ta superskarpa makrobilder i naturlig storlek (1:1) och häpnadsväckande närbilder av mindre motiv. Fokus är snabbt och skarpt, även när makroobjektivets framsida bara befinner sig 5,6 cm från motivet! Användarna kan dessutom dra nytta av den klassiska brännvidden på 50 mm och det naturliga perspektivet för att ta allt från porträtt till stadsbilder.

Rob Harmon, Senior Commercial Lead för Nikon Northern Europe, säger: ”Det här efterlängtade makroobjektivet på 105 mm ger enastående vackra makrobilder med Z-systemet och är det perfekta valet för såväl proffs som makroentusiaster. Dess mindre syskon har också mycket att erbjuda: det nya makroobjektivet på 50 mm är perfekt för dig som vill börja ta riktiga makrobilder. Det här objektivet passar dig som helt enkelt vill ha ett mångsidigt 50 mm-objektiv som du dessutom kan ta otroliga närbilder med.”

 

#CreateYourLight: hands-on med NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Donna Crous, matfotograf och Nikon Europe-ambassadör säger: ”Jag hade turen att få jobba med det nya NIKKOR Z 105 mm-makroobjektivet när jag arbetade med bilderna till Nikons Create Your Light-kampanj. Jag blev förvånad över vad det klarade av, särskilt i svagt ljus. Det är definitivt ett objektiv som passar alla matfotografer som vill ha grunt skärpedjup, snabb fokusering och vacker bokeh – för alla älskar ju sådana där vackra bokehcirklar!”

 

Sammanfattning av de viktigaste funktionerna: NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S

Professionellt makroobjektiv med medeltelefotozoom på f/2,8: S-linjens optiska design för framtiden. Mjukt, ljudlöst multifokuseringssystem.
Naturtrogna bilder med otroligt djup: den breda Z-fattningen, den fasta bländaren på f/2,8 och den rundade bländaröppningen med nio lameller ger perfekt rundad och naturlig bokeh.
Snabb, perfekt fokusering: Skärpan är utmärkt, från närbild till oändlighet. Färgblödningen reduceras avsevärt, så att AF-systemet kan hitta fokus med otrolig hastighet och noggrannhet.
Fantastiskt klara bilder: Nikons antireflekterande ARNEO- och nanokristallbeläggningar förhindrar ghost-effekter och linsöverstrålning. Objektivets inbyggda vibrationsreducering samverkar med VR i kameran för att ge stabila bilder utan stativ, även i svagt ljus. 
Närbilder med precision: Minsta fokusavstånd är bara 0,29 m och AF-fokusbegränsaren gör att du snabbare kan fånga motiv inom ett område på 0,29–0,50 m. Vid manuell fokusering kan du justera fokusvridningen så att den passar ditt sätt att ta bilder.
Makrofilm: Utnyttja den tysta autofokusen och en jämn, stabil bländarkontroll. Svajig fokusering motverkas i princip helt så att du kan ändra fokus utan att det påverkar bildvinkeln.
Mångsidighet med Nikon: Du kan enkelt vända objektivets fokusriktning.¹ Du kan dessutom använda samma skruvfilter på 62 mm på objektivet som med det berömda AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.
Byggd för hårt arbete: Damm och fukt hålls borta av den effektiva tätningen runt bajonettfattningen och alla rörliga delar. Nikons fluorskikt stöter bort vatten, damm och smuts.²

Sammanfattning av de viktigaste funktionerna: NIKKOR Z MC 50mm f/2.8

Fantastisk makrofotografering: markeringar på objektivhuset visar tydligt om du fotograferar med förstoringsgraden 1:4, 1:2 eller 1:1 (naturlig storlek).
Utmärkta vardagsbilder: använd den klassiska brännvidden på 50 mm och det naturliga perspektivet för att ta allt från porträtt till stadsbilder.
Knivskarpa närbilder: med ett minsta fokusavstånd på bara 0,16 m kan du få skarpt fokus även när makroobjektivets framsida befinner sig bara 5,6 cm från motivet! Inbyggd VR håller bilderna stabila.
Framhäv motivet: överlägsen optik och den rundade f/2,8-bländaren med 9 blad på ger vackra bokeh-effekter.
Väljare för fokusgräns: Med väljaren för AF-fokusgräns kan objektivet fokusera snabbare på motiv inom ett intervall på 0,16–0,30 m.
Kompakt och lätt: Det här objektivet är enkelt att använda och ger en perfekt balans på Z-seriens kameror i fullformat och DX-format.
75 mm med DX-beskärning: När objektivet används på en av Z-seriens spegellösa DX-kameror erbjuder det en bildvinkel på 75 mm. Perfekt för porträtt eller mer inzoomade bilder av små motiv när du fotar med makro.
Exakt, enkel kontroll: styr bländaren, ISO med mera via den ljudlösa inställningsringen. Växla snabbt mellan manuell fokusering och autofokus via objektivet.
Skyddande beläggning: Nikons fluorbeläggning skyddar objektivets framsida och gör det enkelt att torka av ytan. Perfekt om din kreativa sida trivs utomhus.

¹ Vid användning med Nikons Z-kameror lanserade i oktober 2020 eller senare.
² Vi garanterar inte att objektivet är damm- och droppskyddat i alla situationer och under alla förhållanden.