18-02-2021

NY FIRMWARE. NYTT MOVIE-PAKET. NYA MÖJLIGHETER.

Stockholm, Sverige, 18 februari 2021: Idag har Nikon nöjet att tillkännage ny firmware för de spegellösa kamerorna Z 7II och Z 6II i fullformat (Nikon FX-format) med Z-fattning. Dessutom presenterar vi det nya Z 6II Essential Movie-paketet.

Firmwareversionen 1.10 släpps den 25 februari 2021. Uppdateringen förbättrar prestandan för ögonavkännande AF på Z 7II och Z 6II samt gör det möjligt att använda ytterligare inspelningsformat och videoarbetsflöden med Z 6II. Det nya Z 6II Essential Movie-paketet ger filmskapare alla verktyg som behövs för att ta videoinnehåll till nästa nivå.

Efter uppdateringen till firmware 1.10 kan kamerorna Z 6II och Z 7II upptäcka människors ögon även i ansikten som är små i bilden. Förbättringen kommer att kunna ses vid inspelning i automatiskt AF-område (människor) och brett AF-område (L-människor). Firmwareuppdateringen lägger även till 4K UHD/60p¹ bland videoinspelningsalternativen för Z 6II och aktiverar RAW-videoformat² ³ till externa Blackmagic Design-inspelningsenheter⁴ 6 för både Z 7II och Z 6II.  Efter uppdateringen kan filmare spela in film⁵ i formaten Blackmagic RAW och ProRes RAW.

Blackmagic RAW är en lättanvänd codec med alla fördelar som RAW-inspelning har. Med hjälp av flera nya tekniker, till exempel en ny avancerad demosaic-algoritm, ger Blackmagic RAW visuellt förlustfria bilder som är perfekta för arbetsflöden som kräver hög upplösning, hög bildhastighet och stort dynamiskt omfång.

Det nya Z 6II Essential Movie-paketet kommer att finnas tillgängligt i slutet av februari. Paketet, som specialdesignats för filmskapare, innehåller den spegellösa fullformatskameran Nikon Z 6II med aktiverad funktion för RAW-videoformat. Den innehåller också en Atomos Ninja V recorder/monitor, Nikons FTZ-fattningsadapter, en SmallRig-kamerabur med snabbfäste och viktiga tillbehör som batterier. Alla verktyg som behövs för att ta videoinnehållet till nästa nivå.

Ladda ner firmware 1.10 för Z 7II (från 25 februari) här
Ladda ner firmware 1.10 för Z 6II (från 25 februari) här


¹ När det här alternativet är valt fixeras bildområdet till DX-baserat filmformat och filmkvaliteten på Normal.
² Funktionen för videoutdata i RAW-format kan aktiveras mot en avgift hos ett Nikon-servicecenter. Hitta ditt Nikon-servicecenter här. På Nikon Z 6II-kameror som köpts som en del av Z 6II Essential Movie-paketet är funktionen för RAW-videoformat redan aktiverad.
³  Z 7II kan spela in Full HD RAW-video med det FX-baserade filmformatet och 4K UHD RAW-video med det DX-baserade filmformatet. Med Z 6II är inspelning av antingen 4K UHD- eller Full HD RAW-video möjlig med både FX- och DX-baserade filmformat.
⁴  Atomos NINJA V och numera även Blackmagic Design Video Assist 5" 12G HDR och 7" 12G HDR kan användas för att spela in Nikon RAW-filmer i ProRes RAW- respektive Blackmagic RAW-formatet. Funktionen garanteras inte med andra inspelningsenheter än de som anges ovan (aktuellt den 18 februari 2021). Dessutom stöds kompatibilitet med ISO-inställningarna och färgtemperaturkontrollerna som lagts till i Apple Final Cut Pro version 10.4.9 och senare för ProRes RAW-video som spelats in på den externa Ninja V-inspelningsenheten som tillverkas av Atomos. Det ger fler alternativ för videoredigering när du använder Final Cut Pro.
⁵  RAW-videoformat i bildstorleken/bildfrekvensen 4K UHD/60p stöds inte
⁶ 
I en framtida uppdatering kommer Blackmagic Design att lansera en mjukvaruuppgradering som lägger till Nikon Z 7II och Z 6II som modeller som stöds vid inspelning av Blackmagic RAW på Video Assist 12G-modeller.