12-01-2018

Nikon-ambassadören Joel Marklund dokumenterar livet hos Sveriges samer

Sveriges inhemska och orepresenterade grupp hamnar i fokus genom en kraftfull porträttserie

Sveriges inhemska och orepresenterade grupp hamnar i fokus genom en kraftfull porträttserie

Amsterdam, Nederländerna, 12 jan 2018 – Nikons Europa-ambassadör Joel Marklund har fullbordat ett unikt projekt som handlar om samerna i Sverige – ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat. Med sin D5 och sitt NIKKOR-objektiv ville Joel gå bortom de stereotyper han känner att samerna är förknippade med, genom att visa deras vardagsliv i en serie intima porträttbilder.

Samerna lever traditionellt i ett område som kallas Sápmi, som omfattar de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Samerna är uppdelade av de fyra ländernas formella gränser, men lever som en grupp, enad av kulturella och lingvistiska band samt en gemensam identitet. Joel ville förmedla denna identitets sanna natur och gå bortom de ytliga uppfattningarna om ”renskötare som bor i fjällen”.

”De bästa historierna är inte alltid de som utspelar sig i de mest exotiska eller avlägsna miljöerna”, påpekar Marklund.Jag ville behandla något som jag tror på, något som verkligen spelar roll för mig. Samernas historia har inte berättats av många, och eftersom jag växte upp i Boden nära en del av deras samhällen kände jag mig både driven och tacksam för att få berätta den historien.”

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

För att dokumentera hur det är att leva som en same i Sverige i dag spenderade Joel sex veckor på besök hos dem, och fördjupade sig i livet hos tolv personer i det samiska samhället – från sångare och dansare till trummakare och studenter – för att berätta deras individuella historier. Under projektet använde han D5 med AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G och AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Joels bilder visar samerna både i sin traditionella miljö med sin traditionella klädsel som kallas ”gákti”, och i deras vardagsliv som är mer sammanflätade med resten av samhället. Den här kulturella kontrasten löper genom hela fotoserien.

Efter att till exempel ha fotograferat Marika Renhuvud ett par dagar när hon hjälpte sin familj med renslakten fick Joel veta att hon studerade på Balettakademien i Stockholm.

Maxida Märak, som växte upp i Stockholm innan hon flyttade för att leva i ett traditionellt samesamhälle, har rest tillbaka till huvudstaden för att bli en framgångsrik sångerska, och i en annan berättelse får vi följa Merethe Kuhmunen, en student som vill engagera sig i LGBT-rättigheter i Sápmi.

Du kan läsa alla deras individuella berättelser på webbplatsen här.

Sammanfattningsvis säger Marklund: ”Jag ville göra de här människorna rättvisa, så det var mycket viktigt att ha rätt utrustning. Objektiven AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G och AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II är perfekta för reportagefotografering, och AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G passade mycket bra till att fotografera under förhållanden med svagt ljus.

Det här projektet var verkligen en inlärningskurva för mig – inte bara som fotojournalist utan även som svensk. Att kunna fotografera i mitt hemland och att få möta samesamhället har förändrat mitt liv och jag är mycket tacksam för att Nikon gav mig den möjligheten.”

Nikons Europa-ambassadörsprogram

Nikons Europa-ambassadörsprogram hyser talangfulla och inflytelserika visuella konstnärer som använder sig av marknadens senaste teknik och arbetar utifrån en medvetenhet om sociala trender för att representera nutiden. Nikon utmanade Joel att förverkliga sitt fotografiska drömprojekt på grundval av hans internationella erkännande som sportfotograf och fotojournalist.

Mer information om Joels projekt finns på sidan för hans specialprojekt.

Utrustningen

Under arbetet med projektet använde sig Joel av följande utrustning:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Om Joel

Joel Marklund är en erkänd fotograf som specialiserar sig på sportbilder. Han bor i Stockholm och är för närvarande chefsfotograf på Sveriges ledande sportbildbyrå, Bildbyrån. Joel har arbetat i fler än 45 olika länder och rapporterat från flera globala evenemang, inklusive fem OS. Hans arbeten har publicerats över hela världen och han har tilldelats flera priser för sina bilder. Priserna innefattar bland annat Picture of the Year International (internationella Årets bild), NPPA Best of Photojournalism (bästa fotojournalistik) och svenska Årets bild.

Alla bilder är © Joel Marklund.

Mer information om Nikons Europa-ambassadörsprogram finns på www.europe-nikon.com