04-10-2017

Gatuliv genom ett objektiv

Nikon släpper en ny fotoserie av Barcelona för att inspirera amatörgatufotografer

Amsterdam, Nederländerna, 4 oktober 2017 – Nikon släpper i dag en exklusiv fotoserie efter att ha gett den spanska fotografen Ibai Acevedo utmaningen att med hjälp av fem NIKKOR-objektiv med fast brännvidd fotografera fem olika platser i sin hemstad Barcelona på en dag.

Barcelonas stadslandskap är en unik blandning av vackra stränder, modernistisk arkitektur och ett gotiskt förflutet, sida vid sida. Fotoserien inkluderar slående vyer av Barcelonetas, Sagrada Família, Las Ramblas, det gotiska kvarteret samt Tibidabo. Varje plats matchades med ett specifikt objektiv med fast brännvidd för att visa hur de kan höja gatufotografering från vardagligt till något alldeles extra.

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G

Ibai tog bildserien med Nikon D750 och följande NIKKOR-objektiv med fast brännvidd:
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED: Vidvinkeln hos det här objektivet och det grunda skärpedjupet gjorde det till det perfekta valet för att fånga Barcelonas berömda strand. Objektivet tillät Ibai att fånga stämningen och atmosfären hos Barcelonetas utan förvrängning, och det gav skärpa även i starkt ljus.
- AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G: Objektivet är extra bra på att fånga grunt skärpedjup och vidvinkel samtidigt, medan det dessutom är effektivt även i svag belysning. Detta framgår i Ibais bild av det berömda landmärket Sagrada Familia, som ligger i närheten av en sjö och är så vacker att den kan misstas för målning.
- AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G: Det här objektivet var perfekt för att välja ut en vacker bild bland människovimlet på Las Ramblas. Objektivbländaren skapade ett otroligt skärpedjup som gav fantastiska strukturer med oskärpa i bakgrunden.
- AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G: Detta är det perfekta porträttobjektivet som ger extrem detaljrikedom. Det möjliggör en mjuk bokeh-effekt som fokuserar betraktarens öga. I det gotiska kvarteret sattes dessa funktioner på prov.
- AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: Objektivets funktion för svagt ljus anpassar sig enkelt till förändringar i ljusförhållanden, vilket gjorde det här objektivet till det optimala valet för att fånga både kyrkan och solnedgången över Tibidabo.

När han kommenterade sin upplevelse svarade Ibai Acevedo: ”För mig handlar gatufotografering om att ta risker och försöka fånga något ovanligt eller flyktigt. Jag håller ögonen ständigt öppna och försöker alltid ha kameran redo så att jag kan ta vara på alla möjligheter som kan uppstå. Det är väldigt viktigt att kunna improvisera, för i slutändan ligger skönheten hos fotografering i att kunna fånga något unikt i ett ögonblick. Aspekter som varierande ljus- och väderförhållanden skapar oändliga utmaningar och möjligheter för fotografer, men samtidigt som du kan vara på rätt plats och ha en kreativ komposition finns det gränser för hur mycket du kan åstadkomma utan det rätta objektivet.”

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Ibai Acevedo: Nikon D750, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Video

I denna serie med praktiska videoklipp kan du se Ibai på plats i sin hemstad Barcelona och lära dig om hur du använder NIKKOR-objektiv med fast brännvidd: http://bit.ly/nikon_ltal

Utrustningen

Under fotograferingen använde Ibai Acevedo följande utrustning:
Nikon D750
AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G