Vad inspirerar dig?

Min åsikt är att man aldrig ska upprepa en idé eller historia som redan har gjorts om man inte är till 100 % säker på att man kan göra det bättre och hitta en unik infallsvinkel. Jag inspireras av intressanta historier och de platser som berörs i historierna.

Vad driver dig som fotograf?

Alla historier förtjänar att berättas och jag tycker om att göra det genom mina bilder. Ett av mina mest kända projekt, Via PanAm-projektet, ett multimediaprojekt som publicerades på olika plattformar, krävde en stor ansträngning, men jag hade bestämt mig för att berätta historien och jag var ansvarig för att göra det på rätt sätt.

Vilka är dina favoritbilder?

En del av mina favoriter är de jag tog för ett projekt om den stigande havsnivån. Det bemöttes inte med något större intresse eftersom det inte ansågs vara något större problem, men nu är det väldigt relevant.

Hur länge har du använt Nikon-produkter?

Jag har använt Nikon-produkter i 33 år, till och med innan jag påbörjade min professionella karriär som fotograf. Så mitt partnerskap med Nikon har pågått längre än nästan allt annat!

Vilken är din favoritutrustning från Nikon och varför?

Förr var jag helt förälskad i min Nikon F2, eftersom den var så robust och pålitlig och fungerade bra under extrema väderförhållanden. Jag tycker om att använda Nikon D810. Den har riktigt bra upplösning, fantastiska videofunktioner och en bra storlek.

Vilka produkter kommer du att använda mest under de kommande månaderna?

Under de närmaste månaderna planerar jag att fotografera med Nikon D5. Den sticker ut från mängden, eftersom den har en otroligt hög ISO som nästan är liktydig med nattvision. Jag är också intresserad av att testa dess 4K-videofunktion.

Hur känner du dig inför din nya roll som Europa-ambassadör för Nikon?

Det är bra att nå ut till en större publik och jag tycker det är spännande att ha en möjlighet att dela med mig av mina kunskaper och förklara idén och syftet bakom mitt arbete. Jag har utvecklats i den här rollen under några år och jag vill verkligen dela med mig av mina kunskaper och inspirera entusiaster såväl som yrkesmän.

Hur reagerade du när du först tillfrågades?

Som en av grundarna till NOOR, en organisation som förenar en framstående grupp skickliga fotojournalister och dokumentärberättare som fokuserar på globala frågor, var min första reaktion entusiasm över den stora publiken som jag skulle kunna kommunicera de här viktiga frågorna till. NOOR har haft ett nära förhållande med Nikon under de senaste 10 åren, ända sedan märket erbjöd mig en Nikon D300 för en viktig historia i Nigeria, så det kändes som ett naturligt steg framåt i vårt samarbete.

Hur hoppas du att din roll kommer att utvecklas?

Jag började använda Nikon 1983, så mitt förhållande till märket har faktiskt varat längre än mitt yrkesliv. Jag hoppas att förhållandet kommer att fortsätta att utvecklas och är glad att representera Nikon och deras fantastiska produkter.

Jag är också väldigt entusiastisk över det projekt jag ska arbeta med, att få saker och ting att hända och att berätta en historia. Jag ser också fram emot möjligheterna för alla fotoseminarier, där jag kan ge råd till en ny publik på uppdrag av Nikon.