Nikon Imaging | Sverige | Europa

Andrea Bruce

Bildjournalistik

Sanitet och att uträtta sina behov utomhus är förstås känsliga frågor. De flesta vill inte prata om sådant, och absolut inte att någon dokumenterar det. Och det är därför problemet är så stort. Ingen pratar om det.

Historier som finns att berätta

Ett obehagligt ämne: Sanitet

I vår överbefolkade värld leder dålig sanitet till att vattnet och matförsörjningen förorenas, vilket gör det till ett av de farligaste problemen som människor ställs inför. Men att behöva uträtta sina behov utomhus – som innebär att kvinnor och flickor riskerar att bli våldtagna – och att ens prata om det är obekvämt, vilket gör att politiker sällan driver sanitetsfrågan. I Indien försöker man, med inspiration från Vietnam, att ändra på detta och förbättra hälsan hos landets arbetskraft och barn.
Fråga: Vad inspirerade dig att göra det här projektet?

National Geographic föreslog det här ämnet för mig, om folk som måste uträtta sina behov utomhus, vilket jag först tyckte var lite chockerande. Direkt funderade jag på hur man kan visa detta på ett sätt som inte är så grafiskt, och med skönhet, respekt och ärlighet. Jag gillar utmaningar, så därför tog jag uppdraget. 

Fråga: Hur valde du vilka länder som du skulle besöka, och hur förberedde du dig inför fotograferingen?

Jag gjorde mycket efterforskningar om sanitet över hela världen, och jag ringde till forskare och specialister. Jag begränsade det till sex länder, men budgeten räckte bara till tre länder. Vi valde Indien eftersom problemen är enorma där, i och med de höga befolkningstalen, och eftersom förbättrad sanitet nu står i fokus för den indiska regeringen. Haiti valde vi på grund av de naturkatastrofer som inträffat relativt nyligen, som bidrog till att förvärra problemen med sanitet som redan fanns i landet. Och Vietnam är en framgångssaga. För mer än tio år sedan gjorde landet en storsatsning på att folk skulle sluta uträtta sin behov utomhus. Det har lett till en enormt positiv effekt på befolkningens hälsa. 

Fråga: Kände du till att sanitet var ett så stort socialt problem för kvinnor innan du reste iväg? 

Ja. Jag har varit många gånger i Indien, och man ser kvinnor i grupp som går till fälten eller järnvägsspåren i soluppgången eller solnedgången för att uträtta sina behov. Jag visste att de går tillsammans av säkerhetsskäl, och att många våldtäkter inträffar i dessa situationer. Jag visste dock inte att så många länder i världen har det här sanitetsproblemet.

Fråga: Vad överraskade dig mest med vad du upptäckte under fotograferingen?

När man reser till de här länderna, och andra, kan man snabbt se hur stort problemet är över hela världen. Världens befolkning växer i en takt som regeringarna inte hinner med. Det har gjort det här till ett av de största problemen för mänskligheten idag. Utan ordentliga sanitära förhållanden är det svårt att hitta rent vatten. Och de fattigaste drabbas hårdast. Det var hjärtskärande att se hur många samhällen praktiskt taget lever med avföring omkring sig. Det har blivit en del av deras vardag att hantera de här föroreningarna. 

Fråga: Du reste till Vietnam, Indien och Haiti. Hur länge var du ute, och vilka var de största utmaningarna för dig under arbetets gång?

Totalt var jag på resande fot i ungefär två månader. De största utmaningarna var att få åtkomst, och farorna. Sanitet och att uträtta sina behov utomhus är förstås känsliga frågor. De flesta vill inte prata om sådant, och absolut inte att någon dokumenterar det. Och det är därför problemet är så stort. Ingen pratar om det. I Haiti fotograferade jag kolerautbrottet precis efter orkanen Matthew. Översvämningarna var farliga, och sjukdomen spreds fortfarande. Vi behövde vara väldigt försiktiga.

Fråga: Hur valde du dina platser och motiv? Var det svårt att få samhällenas tilltro, så att du kunde fotografera?

I Indien återvände jag till några samhällen där jag har arbetat förut, och där jag vet att människor uträttar sina behov utomhus. Tillit är viktigt. De här samhällena visste vem jag var. Vi fokuserade på tre regioner där regeringen och andra organisationer gör sitt bästa för att lösa problemet. 

Fråga: Vilken bild sticker ut mest för dig i det här reportaget?

Trots att de kanske är de minst chockerande, är det nog bilderna som jag tog av indier som tassar fram försiktigt längs järnvägsspåret för att hitta någonstans att uträtta sina behov. Den dagliga rutinen kan vara väldigt svår för den egna självbilden, och förstås hälsan. I deras vardag är det till och med svårt att gå på toaletten. Och det är ju ett grundläggande mänskligt behov. 

Fråga: Vilken kamera och vilka objektiv använde du?

Jag tog med mig en Nikon D850 och en D800 eftersom kamerorna är relativt små, lätta och robusta. Jag använde ett zoomobjektiv, AF Zoom-Nikkor 80-200mm f/2.8D ED, för landskap och bilder där man ska få en uppfattning av platsen. För det mesta använde jag objektiv med fast brännvidd: AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G och AF-S NIKKOR 28mm f/1.8G.

Fråga: Vilken är den viktigaste insikten som du vill att betraktarna ska ta med sig efter att ha sett det här reportaget?

Även om man bor i ett område utan sanitetsproblem är världen mindre än vi tror. Allting påverkar alla så småningom. Vi behöver vara uppmärksamma på frågor som sanitetsproblem, och hjälpa till att hitta eller komma på sätt att hantera dem till låg kostnad. 


Lär känna Nikons andra ambassadörer