05/03/2013

COOLPIX-nyheter från Nikon: Världens minsta kamera med sensor i DX-format

Stockholm, 5 mars 2013: Med nya COOLPIX A har Nikon skapat en kompaktkamera som tar bilder i proffsklass. Den har en prestanda i DSLR-klass i ett kompakt kamerahus med en stor CMOS-sensor i DX-format (23,6 × 15,6 mm) med 16,2 megapixlars upplösning och bildhanteringssystemet EXPEED 2. COOLPIX P330 höjer samtidigt ribban för avancerade kompaktkameror med ett ljusstarkt f/1,8 NIKKOR-objektiv med 5× optisk zoom, en stor bakbelyst CMOS-sensor (1/1,7 tum) med 12 megapixlars upplösning och avancerad optisk vibrationsreducering. Dessutom filmar den i Full HD-kvalitet, har möjlighet att ta RAW-filer (NRW) samt har Wi-Fi-kompatibilitet.

COOLPIX A – Proffsfotografernas kompaktkamera

16,2-megapixelkameran COOLPIX A är världens minsta kamera med sensor i DX-format. Den klarar enkelt de mest krävande fotograferingssituationer – en perfekt kamera för alla fotoentusiaster. I jakten på hög upplösning och detaljrikedom i hela bilden har COOLPIX A en sensor utan optiskt lågpassfilter. Resultatet är ett optiskt system som utnyttjar hela potentialen i det skarpa NIKKOR-objektivet och DX-sensorns upplösning. Bildhanteringssystemet EXPEED 2, som även används i Nikons digitala systemkameror, ger COOLPIX A maximal bildkvalitet.


Vid fotografering i svagt ljus eller av snabba motiv, garanterar den höga ljuskänsligheten (ISO 100–6 400, utökningsbart upp till 25 600) extremt detaljerade bilder med minimalt brus. För full kontroll över bildens kvalitet i olika ljusförhållanden kan du använda kamerans sex olika inställningar för Aktiv D-lighting, montera en extern -blixtenhet eller använda adapterringen UR-E24 och skapa olika effekter med hjälp av ett objektivfilter (46 mm) eller ett motljusskydd (HN-CP18) som minskar ströljus.


Oavsett ljusförhållandena, garanterar Nikons avancerade objektivteknik perfekt precision med hög kontrast. NIKKOR-objektivet med fast brännvidd på 18,5 mm och största bländare på f/2,8 (motsvarar 28 mm) har mycket hög upplösning. Den rundade bländaröppningen med sju lameller minskar ljusinsläppet när så behövs och ger vackra, naturligt oskarpa bakgrunder.

PSAM-exponeringslägen ger manuell bildkontroll och med de två användarlägena U1 och U2 kan man snabbt ställa in favoritinställningarna. Det går även att programmera den anpassningsbara funktionsknappen för snabb åtkomst till favoritinställningarna, utan att behöva gå in i menyerna.
Med objektivets fokusring kan skärpan ställas in manuellt eller justeras i autofokusläge.


COOLPIX A stöder 14-bitars komprimerade RAW-bilder (NEF), samma format som används i Nikons D-SLR-kameror. Obehandlade bilder kan redigeras direkt i kameran på den stora 7,5 cm (3,0-tums) LCD-monitorn med 921 000 bildpunkter. Med Picture Control kan kontrast och färginställningar justeras (Standard, Neutral, Mättade färger, Monokrom, Porträtt, Landskap och Anpassad). Det finns även en mängd olika filtereffekter i kameran.

COOLPIX P330 – Exceptionell prestanda

COOLPIX P330 är den perfekta kameran för fotografer som vill ha hög prestanda i ett kompakt format. Den har ett ljusstarkt NIKKOR-objektiv med 5× optisk zoom (24–120 mm), största bländare på f/1,8 vid vidvinkel, HRI-glas och bländaröppning med sju lameller för naturlig bakgrundsoskärpa. Dessutom har den ett ND-filter (Natural Density) för bättre exponeringskontroll under ljusa fotograferingsförhållanden.


P330 har en känslig, bakbelyst, 1/1,7-tums CMOS-sensor med 12 megapixlars upplösning ger fina resultat i svåra fotograferingssituationer, medan Nikons vibrationsreduceringssystem av andra generationen minskar effekten av kameraskakningar i realtid, så att du kan använda upp till tre steg längre slutartider. Med det nya Aktiv-läget kan man till och med ta skarpa bilder från fordon i rörelse.


Det finns ett manuellt läge på kameran och man kan snabbt komma åt favoritinställningar med den ergonomiska funktionsknappen. Filmar gör den i Full HD-kvalitet (1 080/60i) med en enda knapptryckning, med 60, 50, 30 eller 25 bps med optisk zoom och autofokus.


Med kreativa funktioner som Makroläge kan man komma riktigt nära motivet och fånga de allra minsta detaljerna. Tack vare Enkelt panorama 360°/180° kan fanstastiska vyer fångas genom att helt enkelt panorera kameran vertikalt eller horisontellt för att få med allt.


Vid resor registrerar den inbyggda GPS-funktionen (Global Positioning System) exakt var bilderna tas (latitud och longitud) som en ”geotagg” och dessutom visas information över intressanta platser på monitorn (POI). Med kamerans Wi-Fi-funktion kan bilder och filmer delas med vänner och familj genom överföring till en smart enhet* via en Wi-Fi-adapter (WU-1a) som säljs separat.

Wi-Fi-kompatibel: Med kamerans Wi-Fi-funktion kan du överföra bilder och filmer av hög kvalitet till en smart enhet* via en Wi-Fi-adapter (WU-1a) som säljs separat.
Filmar i Full HD-kvalitet (1080p): Med 30, 25 eller 24 bps med stereoljud via den inbyggda mikrofonen.
Avancerat GUI: Använder ett grafiskt användargränssnitt (GUI) från Nikons DSLR-kameror.
Serietagning med 4 bps (upp till 26 bilder): Fotografera snabba rörelser med fyra bilder per sekund.
Extern optisk sökare (säljs separat): För personer som föredrar en traditionell sökare kan det här tillbehöret (DF-CP1) användas som alternativ till LCD-monitorn. Tillbehörsskon kan även användas för att montera en kraftfullare, extern blixtenhet på kameran.
Kompatibel med GPS (GPS-1) (säljs separat): Registrerar exakt position (latitud och longitud) för bilder som en ”geotagg”.
Kompatibel med SD-kort: Öka lagringskapaciteten genom att använda SD-kort (SDHC-, SDXC- och UHS-I-kompatibelt) för att spara dina bilder och filmer.

 

Rekommenderat pris på COOLPIX A är 10 090 kr inklusive moms och säljstart är den 21 mars 2013.

 

* Kräver att du installerar appen ”Nikon Wireless Mobile Adapter Utility” (kompatibel med iOS och Android™) på din smarta enhet.

Android, Google, Google Play, YouTube och andra märken är varumärken som tillhör Google Inc.

Hög ljuskänslighet (ISO 100–6 400) (kan utökas manuellt upp till 12 800 med Hi2-inställningen): Gör det möjligt att använda kortare slutartider för detaljerade bilder med ett minimum av brus när du fotograferar snabbrörliga motiv eller tar bilder i svagt ljus.
Automatiskt HDR-läge: Ta bilder med imponerande tonomfång i alla situationer när du fotograferar i HDR-läge. Kameran kombinerar två bilder som tagits med olika exponering under en enda bildtagning, vilket resulterar i en bild med ett brett dynamiskt omfång..
Snabb serietagning: Ta upp till tio bilder i full upplösning med en hastighet upp till 10 bps.
Snabb AF med hög precision: När du vill fotografera komplicerade motiv kan du använda autofokussystemet med 99 fokuspunkter för extra skarpa resultat.
Följ rörligt motiv-AF: Ta skarpa bilder på rörliga motiv.. Funktionen Följ rörligt motiv-AF håller skärpan på ett utvalt motiv även om det rör på sig.
Retuscheringsmeny: Gör dina bilder ännu bättre direkt i kameran med ett brett urval av filtereffekter. Pröva till exempel Selektiv färg, som konverterar bilden till monokrom och sedan lägger till en färgklick på ett område som du markerar, eller Stjärnfilter som lägger till en stjärnliknande effekt på ljusstarka föremål.
20 motivtyper: Optimera kamerainställningarna automatiskt för populära fotografiska stilar, effekter och platser. Ta fantastiska bilder bara genom att välja den motivtyp som bäst motsvarar den aktuella situationen.
EXPEED C2: Nikons snabba och kraftfulla bildhanteringssystem ger snabb hantering, bättre filminspelning, hög ljuskänslighet och maximal bildkvalitet.

 

Rekommenderat pris på COOLPIX P330 är 3 490 kr inklusive moms och säljstart är den 6 mars 2013.

 

* Kräver att du installerar appen ”Nikon Wireless Mobile Adapter Utility” (kompatibel med iOS och Android™) på din smarta enhet.

Android, Google, Google Play, YouTube och andra märken är varumärken som tillhör Google Inc.

För pressbilder, vänligen besök http://press.nikon.se

Irena Strozyk, marknadskoordinator på Nikon, e-post: strozyk@nikon.se

Mats Haglund, Produktspecialist på Nikon, e-post: mats.haglund@nikon.se