03-02-2020

NIKONS AMBASSADÖR GEORGE KARBUS DOKUMENTERAR DET MEST FANTASTISKA DJURLIVET I HAVET

Amsterdam, Nederländerna, 3 februari 2020 – Den prisbelönte djurfotografen och Nikons ambassadör George Karbus har släppt en imponerande havsbaserad bildserie, inspirerad av mer än 15 års resor jorden runt för att fånga skönheten i undervattensvärlden och dess arter.

Bilderna tar med oss ned under havsytan på vår världs vidsträckta hav för att uppmuntra betraktarna att skapa kontakt med en naturlig miljö som ofta är dold från insyn. Med en utrustning bestående av en D850, en D5, en Z 7 och NIKKOR-objektiv hoppas George att hans bilder ska ge en glimt av hur livet ter sig för vårt marina djurliv samt visa att vi för att kunna skydda och bevara vår värld måste återvända till naturen och uppskatta den.

Efter att ha tillbringat sin ungdom med snorkling och fridykning började Georges bana som fotograf när han flyttade till Lahinch, en liten stad på den irländska västkusten. Efter flera veckors utforskning av Atlantens vatten var det här han stötte på en ensam flasknosdelfin. George började fotografera delfinen och observera dess rörelser, och lärde sig att simma tillsammans med sådana havsdäggdjur både försiktigt och snabbt, samt att skapa förståelse och kunskap om hur de kan dokumenteras på bästa sätt.

Ett speciellt ögonblick tillsammans med en flasknosdelfin i Atlanten

Kurragömma

George berättar: ”Vi förstör kontinuerligt matkällor från djuren i havet, och det kommer att få allvarliga konsekvenser för naturliga ekosystem, samtidigt som det nu är omöjligt att ignorera påverkan av klimatförändringarna på vår naturliga värld och dess arter. Tack vare internet och sociala medier har vi större tillgång till information och innehåll om vår planet och hur vi kan hjälpa till att återställa den. Jag tror att för att kunna rädda vår värld måste vi bry oss den – det är den inspiration jag vill att mina bilder ska ge.”

Sedan han först började utforska livet under havsytan har George träffat på många olika sorters havsdjur, t.ex. späckhuggare i Norska havet och delfiner i Stilla havet, och de bjuder alla på en mängd fotografiska utmaningar. George säger: ”Det finns många utmaningar. Jag arbetar huvudsakligen med stora och snabba däggdjur, så en av de största utmaningarna är att vara beredd att snabbt flytta på mig. Jag måste reagera på varje given situation, och jag måste också justera min position för att få en bra vinkel och komposition, samtidigt som jag måste se till att jag närmar mig med försiktighet och undviker att störa dessa varelser.”

Späckhuggare jobbar på ett stort stim med sill i den norska delen av Atlanten

Späckhuggare simmar igenom ett sillstim från undersidan

För att kunna dokumentera dessa vilda djur använde George en D850, känd för sin hastighet och upplösning, en D5 för dess ultimata precision samt den prisbelönta Z 7. George har också en förkärlek för AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED för undervattensfotografering, tillsammans med objektiven AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR, AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D och AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

George lägger till: ”Nikon D850 tillsammans med AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED är en bra kombination för de flesta av mina undervattensbilder. Jag behöver autofokuseringen och den höga upplösningen hos D850, och dess hastighet och egenskaper i svagt ljus gör den till en fantastisk allroundkamera. Jag har också haft glädjen att fotografera med Nikons spegellösa Z 7-kamera. Det tysta läget är väldigt användbart när man fotograferar så nära djuren.”

Knölvalar tar en paus i norska delen av Arktis

Ett stort stim spinndelfiner skapar en undervattenskonsert

Nikon Europes specialprojektprogram

Nikon Europes specialprojektprogram får Nikons ambassadörer – begåvade och inflytelserika fotografer från hela Europa – chansen att utföra sina drömprojekt. Programmet är en del av Nikons mål att stötta inspirerande fotografer och ge dem möjligheten att ta sig an projekt de brinner för. Samtidigt skapar vi en gemenskap med fotokonstnärer som vill hitta nya sätt att göra saker på.

Mer information om Georges projekt finns på sidan för hans specialprojekt

Utrustning

Under projektets gång använde sig George av följande utrustning:

● Kamera:
   ⚬ Z 7 
   ⚬ D850  
   ⚬ D5

● Objektiv: 
   ⚬ AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
   ⚬ AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D 
   ⚬ AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR