30-10-2019

NIKONS AMBASSADÖR SEBASTIÁN LISTE FÖLJER UTVECKLINGEN OCH AVSKOGNINGEN I AMAZONAS

Amsterdam, Nederländerna, 30 oktober 2019 – Den hyllade fotografen och Nikon-ambassadören Sebastián Liste har släppt en ny, fantastisk bildserie där han undersöker de effekter som kolonisering och avskogning har haft på den lokala sysselsättningen, handeln, samhällsförflyttningen och miljön i Amazonas.

Bilderna är de senaste i ett större arbete från Sebastián, som har dokumenterat Amazonas under de senaste åtta åren. Utrustad med D850, Z 7 och NIKKOR-objektiv har Sebastián nu fokuserat på den motorväg som löper genom Amazonas och på byarna som ligger utmed vägen. Hans mål är att utbilda nya generationer i Amazonas framväxande geografi, och i synnerhet om den sociala, politiska och miljömässiga belastning som motorvägen innebär.

Trans-Amazon-motorvägen är den tredje längsta i Brasilien* och delar Amazonas regnskog i två delar. Den började byggas på 1970-talet, ursprungligen för att bidra till ökad integration över hela Brasilien och med grannländerna, men bygget slutfördes aldrig helt. Motorvägen har använts ändå, och sporadiska bygginsatser har påbörjats under åren och medfört ytterligare förändringar för den omgivande miljön och för människorna.

Sebastián kommenterar:Utvecklingen av motorvägen har gjort det möjligt för Brasilien att positionera sig som en av världens viktigaste exportörer. Allt från nötkött och kyckling till kaffe, socker och sojabönor har bidragit till ekonomisk tillväxt och lett till sysselsättning i regionen. Samtidigt har vägbygget krävt massavskogning och förstörelse av Amazonas regnskog, och den tillhörande koloniseringen har påverkat tillvaron för lokalbefolkningen drastiskt.”

Samtidigt som möjligheten att expandera och transportera varor har stärkt Brasiliens ekonomi, har koloniseringen av Amazonas skapat oenighet och förändringar. Enligt Sebastián ”har byggandet av motorvägen varit positiv ur ett ekonomiskt perspektiv, men den har också resulterat i att lokalbefolkningen fördrivits från sina samhällen, att statlig mark har privatiserats på olaglig väg och att tusentals människor arbetar under svåra förhållanden på jordbruk och gårdar med djuruppfödning. Det finns många isolerade samhällen i regnskogen och invånarna där har fått jobb, men deras liv har förändrats för alltid.”

För att dokumentera dessa byar och deras invånare använde Sebastián en D850 med hög hastighet, upplösning och ljuskänslighet, tillsammans med den prisbelönta, spegellösa kameran Z 7 med fullformat. Tre objektiv som han alltid har burit med sig är AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G och AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G samt det spegellösa objektivet NIKKOR Z 24-70mm f/4 S.

Han tillägger: ”Jag behövde pålitlig och robust utrustning när jag arbetade under sådana krävande förhållanden, med både hetta och hög luftfuktighet. Jag ville dokumentera situationen objektivt och hitta skönheten i vardagliga situationer. För att lyckas krävdes högkvalitativa bilder av korta ögonblick och att jag ständigt hade fullständig kontroll över ljus och färg. Först då kunde jag göra motivet rättvisa och bidra till att öka medvetenheten kring verkligheten bakom förändringarna i denna avlägsna men vitala del av världen.”

Nikon Europes specialprojektprogram

Nikon Europes specialprojektprogram får Nikons ambassadörer – begåvade och inflytelserika fotografer från hela Europa – chansen att utföra sina drömprojekt. Programmet är en del av Nikons mål att stötta inspirerande fotografer och ge dem möjligheten att ta sig an projekt de brinner för. Samtidigt skapar vi en gemenskap med fotokonstnärer som vill hitta nya sätt att göra saker på.

Mer information om Sebastiáns projekt finns på sidan för hans specialprojekt

Utrustning

Under arbetet med projektet använde Sebastián följande utrustning:

● Kameror:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiv: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35 mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S