30-09-2019

NIKON ÄR STOLT SPONSOR AV MARILYN STAFFORD FOTOREPORTAGE AWARD

Amsterdam, Nederländerna, 30 september 2019: Idag tillkännager Nikon stolt sin sponsring av Marilyn Stafford FotoReportage Award 2019. Syftet med den världsomspännande tävlingen, som stöds av FotoDocument, är att uppmärksamma begåvade kvinnliga fotografer och sätta fotojournalistikens och dokumentärfotots positiva kraft i fokus genom att öka medvetenheten om viktiga, men underrapporterade, sociala, miljömässiga, ekonomiska och kulturella frågor.

Den ansedda fotografen Marilyn Stafford, född i USA och baserad i Storbritannien, inrättade priset 2017 för att hjälpa kvinnor inom området att få det erkännande de förtjänar. Marilyns eget arbete med att dokumentera algeriska flyktingar i Tunisien hamnade på första sidan av The Observer 1958, vilket ledde till att flyktingarnas svårigheter uppmärksammades över hela världen.

Priset, som delas ut årligen, anslår 2 000 GBP till en professionell kvinnlig fotograf att fullfölja ett dokumentärfotografistudie, samtidigt som det är en plattform för att marknadsföra kvinnliga fotografers arbete inom det traditionellt mansdominerade området fotojournalism. Nikons sponsring understryker företagets fortsatta åtagande att stödja kvinnliga talanger i fotograferingsbranschen.

Prisets grundare, pionjärfotografen Marilyn Stafford säger, “Jag är glad över att samarbeta med Nikon för årets pris. Jag använder själv Nikon och deras utrustning har varit en pålitlig följeslagare under hela min karriär, och har gjort det möjligt för mig och otaliga andra fotografer att utföra vårt viktiga arbete. Nikons stöd är avgörande för att belysa några av de viktigaste globala frågorna och uppmärksamma hur kvinnor arbetar för att hantera dessa problem med kraften i sina fotografier.”

Rebecca Newton, PR Manager Nikon UK, säger,Vi är glada över att sponsra Marilyn Stafford FotoReportage Award som lyfter fram det otroliga arbete som utförs av begåvade kvinnliga fotografer i hela Europa och resten av världen. Att tillhandahålla utrustning som gör att fotografer kan berätta sina historier är kärnan i vår verksamhet. Det är en ära att stödja de som följer i Marilyn Staffords fotspår för verklig förändring i världen genom inspirerande bilder.

Ansökningen är öppen för kvinnliga fotografer i alla steg i karriären och av alla nationaliteter, förutsatt att de har slutfört minst en dokumentärstudie med fotografier av positiva lösningar till världens största problem på lokal eller global nivå.

Ansökningarna granskas av en panel med branschexperter, inklusive Marilyn Stafford och Rebecca Newton från Nikon. Vinnaren tillkännages i december och får ett stipendium för sitt projekt. Det slutgiltiga arbetet kommer att visas upp på Nikon School i centrala London för en inbjuden publik.

Om priset

Ansökanden ska fylla i ett ansökningsformulär och tillhandahålla ett befintligt dokumentärarbete i vilket ämne som helst, bestående av minst 15 fotografier, som visar hur fotografen återger en sammanhängande och enhetlig visuell berättelse och skapar enastående bilder. Ansökningen stänger den 15 november 2019. Deltagare måste vara över 18 år och kan vara av alla nationaliteter. Besök Marilyn Staffords eller FotoDocuments webbplats för mer information: https://www.marilynstaffordphotography.com/fotoaward
https://fotodocument.org/fotoaward/

Om Marilyn Stafford

Marilyn Stafford föddes i Cleveland, Ohio, USA. Hennes karriär som fotograf inleddes av en slump i New York 1948 när vänner bad henne att fotografera Albert Einstein. Marilyn har sedan dess täckt många olika områden inklusive flyktingar, stamfolk, internationellt mode och framstående historiska personligheter. Marilyn gick i pension 1980, men har fortsatt att bana väg för blivande kvinnliga fotojournalister genom att inrätta Marilyn Stafford FotoReportage Award 2017 som är en plattform för att marknadsföra kvinnliga fotografers arbete och som hjälper till att återställa balansen i en mansdominerad bransch. I dag bor Marilyn på Englands sydkust.