27-08-2019

NIKON SLÄPPER EN SPECIELL 3D-LUT FÖR N-LOG OCH LANSERAR STÖD FÖR RAW-VIDEOFORMAT FÖR NIKON Z 7 OCH Z 6

Stockholm, Sverige, 27 augusti 2019: Idag presenterar Nikon en speciell LUT (uppslagstabell) för N-Log-video, en ny funktion för kamerorna Nikon Z 7 och Z 6. Dessutom kommer en ny firmwareuppdatering för kamerorna Z 7 och Z 6 som släpps senare i år att erbjuda stöd för RAW-videoformatet direkt från kameran. Denna firmware gör det möjligt att filma i videoformatet ProRes RAW på 4K HDR-skärmen/-inspelaren Ninja V från ATOMOS, Nikons samarbetspartner i utvecklingen av tekniken för RAW-videoformat.

I och med denna firmwarelansering blir Nikon Z 7 och Z 6 de första konsumentkamerorna med officiellt stöd för RAW-videoformat, något som i dagsläget endast är tillgängligt i professionella filmkameror. RAW-videofiler ger den mest utförliga informationen, precis som RAW-data gör för stillbilder. RAW-videoformatet erbjuder ännu större flexibilitet vid efterredigering av färgövergångar, vilket placerar Nikons spegellösa kameror i samma kategori som professionella filmkameror och gör dem till ett prisvärt alternativ för fullskalig filmproduktion. Funktionen för RAW-videoformat kommer att kräva ytterligare en intern uppgradering som måste utföras på ett lokalt Nikon-servicecenter. Denna uppgradering medför en serviceavgift.

Den speciella uppslagstabellen (LUT) för Nikons N-Log är kompatibel med färgrymden Rec. 709. Den är även en 3D-LUT, vilket gör det möjligt att justera inte bara RGB-färger utan också ljushet, mättnad och nyans. En LUT är en förinställd profil för RGB-färgvärden som används för att förändra utseendet på filmsekvenser vid efterredigering av färgövergångar. HDMI-inspelningen med N-Log på Z 7 och Z 6 är optimerad för 10-bitarsinspelning, vilket får fram bildsensorns kompletta dynamiska omfång. Den registrerar omfattande övergångsinformation i högdagrar och skuggor, vilket möjliggör mer flexibla färgövergångar.

LUT-uppgraderingen av programvaran kan laddas ner utan kostnad.

Innan ny firmware laddas ner måste en intern inställning av kameran göras på ett Nikon Servicecenter, för att möjliggöra videoutdata i RAW-format. Servicecentret kommer att debitera en lokal avgift.