29-07-2019

VINNARE AV NIKON PHOTO CONTEST 2018–2019

Amsterdam, Nederländerna, 29 juli 2019: Nikon Corporation är glada att kunna presentera vinnarna av Nikon Photo Contest 2018–2019. Den första upplagan av Nikon Photo Contest hölls 1969, vilket innebär att tävlingen firar sitt 50-årsjubileum i år. Det är en av världens största fototävlingar, då 2018–2019 års upplaga hade rekordmånga 97 369 bidrag från 33 000 deltagare i 170 olika länder. Det finns tre tävlingskategorier: Open, Next Generation och Short Film.

Vinnare av Nikon Photo Contest 2018–2019

Open Award Gold Prize: Hope
Thaib Chaidar (Indonesien)

Next Generation Gold Prize: Fanghua - (Stunder i vår ungdom)
Tu Jinghan (Kina)

Short Film Gold Prize: Exulansis
Sara Crochet (USA)

Vinnarna har valts ut av en oberoende, internationell domarpanel ledd av den världskända grafiska formgivaren Neville Brody, som hade ansvaret som huvuddomare även förra året.

Så här sa Neville Brody om årets upplaga av Nikon Photo Contest:

”Tävlingen ställer en hel del frågor, bland annat ”Vilken roll kommer fotografering att ha i framtiden?” Fotografering förändrar våra liv. Det förekommer överallt, och idag beskrivs världen mer med bilder än med ord. Det är ett internationellt språk som påverkar hur vi är som människor och som samhälle, och det kommer bara att bli mer och mer betydelsefullt. Den variation av bilder som har prisats under tävlingen – narrativen, kopplingarna och överraskningarna – kommer att leda till en fascinerande debatt om världen vi lever i och hur vi ser på den.”

Vinnarna av första-, andra- och tredjepriset i varje kategori valdes ut utifrån olika kriterier, till exempel hur de passar kategorins tema, hur kraftfullt budskapet är och hur hög kreativitetsnivån är. Utöver de fem förstaprisen delades priset Participants’ Choice ut till ett bidrag samt att ytterligare ett specialpris delades ut för att fira 50-årsjubileet för Nikon Photo Contest. Totalt delades 47 priser ut.

Vinnaren av det största priset – Grand Prize – kommer att tillkännages vid den officiella prisceremonin i Tokyo den 23 augusti 2019.

Alla vinnande bilder och videor går att se på webbsidan för Nikon Photo Contest 2018–2019, tillsammans med information om varje bidrag.

Syftet med Nikon Photo Contest är att berika fotograferingskulturen för såväl yrkespersoner som amatörer. Sedan den första tävlingen gick av stapeln 1969 har fler än 440 000 fotografer runt om i världen skickat in över 1 710 000 bidrag, vilket gör detta till en internationell tävling i alla högsta grad.