29-05-2019

Nikons ambassadör Pieter ten Hoopen dokumenterar kärlekshistorier om par och familjer som påverkas av den globala flyktingkrisen

Amsterdam, Nederländerna, 29 maj 2019 – Ett nytt fotografiprojekt från Nikons ambassadör Pieter Ten Hoopen avslöjar de inspirerande kärlekshistorierna om par och familjer som har påverkats av den aktuella globala flyktingkrisen.

Peter reser till både Turkiet och Mexiko och dokumenterar den fortgående kärleken och styrkan hos dem som har tvingats fly från sina hemland. Hans mål är att hjälpa till att övervinna stereotyper och stigman i samband med flyktingar, genom att berätta om deras individuella kärlekshistorier – något som alla kan relatera till – och hur de har använt dessa relationer som drivkrafter mot en bättre framtid.

Vare sig det är av miljömässiga, politiska, ekonomiska eller kulturella skäl finns det fler flyktingar som fördrivs nu än någonsin tidigare. Idag finns det 68,5 miljoner människor över hela världen som har tvingats fly från sina hem, och bland dem är nästan 25,4 miljoner flyktingar, av vilka över hälften är under 18¹. Utrustad med Nikon D850, Z 7-kameran utan spegel och NIKKOR-objektiv ville Pieter rapportera denna kris på ett nytt sätt och representera folk som individer – inte statistik.

Skapa ett annat perspektiv
Pieter är känd för sin prisbelönta fotojournalistik och sitt berättande och arbetar alltid med personliga projekt som han brinner för, det vill säga att han fokuserar på den humanitära krisen och kriget.

Han kommenterar: ”I dagens rapportering av flyktingar blir människor ofta statistik – fakta och siffror. Jag ville få ett annat perspektiv. Vad innebär det för människor att fly sitt hem och varför? Hur kan vi förstå vad dessa människor har gått igenom? En av de mest fundamentala sakerna vi alla har är kärlek, så jag ville skapa en berättelse kring kärlek och hur det är det som får oss att känna oss positiva, känna hopp och det som hjälper oss genom de mörka stunderna.”  

Söka fristad
Pieters projekt började med att dokumentera livet för migranter som flydde från Syrien och fann skydd i Istanbul, samt flyktingar från de välkända migrantkaravaner som reste till gränsen mellan USA och Mexiko efter att ha flytt från Centralamerika. Pieter gör allt från att fotografera förföljda par från rivaliserande gäng, till att skildra föräldrar som hoppas på att hitta ett tryggt och säkert hem för sina barn. Hans bilder visar den bistra verkligheten som är livet som flykting, men även hur kärlek och mänskliga relationer fortsätter vara livsviktiga.

Pieter kommenterar: ”De flesta av de personer som jag har fotograferat flyr på grund av fattigdom, våld, politiskt förtryck eller klimatförändringar – och jag blev förvånad över hur öppet de pratar om kärlek. Detta är personer som har gått igenom något oerhört svårt, vilket från ett västerländskt perspektiv vi ofta inte förstår, och som förlitar sig på kärlek och relationer som sina slutmål. För dem är kärlek ett överlevnadsverktyg och kanske det mäktigaste verktyget av alla.”

Utrustning
Under sin resa använde Pieter D850 för dess hastighet, upplösning och ljuskänslighet vid intima stillbilder, tillsammans med den nya kameran utan spegel Z 7 för filmer. Förutom dessa kamerahus var Pieter också utrustad med objektivetAF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED.

Han kommenterar: ”D850 är en av de kameror jag oftast använder mig av och är perfekt för att fotografera stillbilder. Jag använder två kamerahus på fältet och lämnar ett på hotellet som säkerhet. Jag fick också chansen att testa Z 7 och det var en helt ny upplevelse för mig. Mitt arbete kräver att jag går runt, springer och hoppar, och det faktum att Z 7 inte väger så mycket gör att den passar perfekt. Den digitala sökaren innebär att det du ser genom objektivet är vad du får – vilket gör den så enkel att använda när du är på språng.”

Nikons Europes specialprojektsprogram

Nikon Europes specialprojektsprogram erbjuder en möjlighet för Nikons ambassadörer – talangfulla och inflytelserika fotografer från hela Europa – att förverkliga sina drömprojekt. Programmet utgör en del av Nikons pågående uppdrag att stödja inspirerande fotografer. Det ger dem en plattform för att genomföra projekt som de brinner för samtidigt som det skapar en gemenskap av visuella konstnärer som strävar efter att göra saker annorlunda.

Mer information om Pieters projekt finns på sidan för hans specialprojekt

Utrustning

Under arbetet med projektet använde Pieter sig av följande utrustning:

● Kameror:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiv: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

Om Pieter

Pieter ten Hoopen är en erfaren och internationellt hyllad fotograf och filmskapare baserad i Stockholm i Sverige. Han skiftar mellan redaktionellt arbete, personliga projekt och kommersiella uppdrag och har ett stort antal återkommande kunder, inklusive: New Yorker, New York Times Magazine, Le Monde, Plan International.

¹  https://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html