30-04-2019

Nikons ambassadörer Bénédicte Kurzen och Sanne De Wilde rapporterar om tvillingar i Nigeria

Amsterdam, Nederländerna, 30 april 2019 – I ett nytt fotoprojekt undersöker Nikons ambassadörer Bénédicte Kurzen och Sanne De Wilde de motsägelsefulla uppfattningarna om tvillingar i dagens Nigeria. Med hjälp av D850, Z 7 och NIKKOR-objektiv gjorde fotograferna en ingående studie av folkgrupperna i Igbo-Ora, där flest tvillingar föds i världen¹, staden Abuja, som har en mörkare historia och Calabar, där traditionerna och övertygelserna har förändrats.

Antalet tvillingfödslar i Västafrika är ungefär fyra gånger högre än i resten av världen.¹ Som svar på dessa höga födelsetal har olika övertygelser och seder utvecklats i Nigeria. Tvillingar har hyllats, setts som gudomliga men även som onda. I många områden byggs helgedomar där man ber till tvillingarnas andar, där syskonen uppmanas att vara så lika som möjligt och vara glada över ett sådant oskiljaktigt band. I andra områden rapporteras det om att tvillingar fortfarande dödas eftersom de ses som något ont.

Övervinna fördomar
Varken Bénédicte eller Sanne hade samarbetat kring ett projekt förut. Det här projektet handlade om att förstå hur tvillingar har det i Nigeria, inte bara uppfattningarna i samhället utan även den genetiska kopplingen, med hjälp av dramatiska porträtt och kompositioner.

Bénédicte Kurzen säger:Tvillingskapet har en stark symbolik på många olika platser i världen, men ingenstans är detta mer påtagligt än i Nigeria. Utifrån de negativa rubriker som har förekommit om landets behandling av tvillingar ville vi titta närmare på den komplexa mytbildning som ligger bakom den här mörka historien. Samtidigt ville vi uppmärksamma att tvillingar på de flesta platser i landet är något som man hyllar.”

Kontrasterande övertygelser
Resan på tolv veckor började i Abuja, där det bara för några år sedan bland annat rapporterades om att tvillingar förgiftades. Eftersom risken för att mamman dör i barnsäng är högre vid en tvillingfödsel ser vissa tvillingar som en risk för samhället, eller som människor med mystiska krafter.

Som en kontrast till detta är tvillingkulturen mycket stark i Igbo-Ora. Staden kallar sig ”nationens tvillinghuvudstad”, och en tvillingfestival arrangeras varje år. I princip varje hushåll har åtminstone ett tvillingpar, och detta är något som hyllas i samhället.

Sanne De Wilde säger: ”I västerländska samhällen betraktas tvillingar som något biologiskt, men i Afrika handlar det om det andliga bandet som skapas när man delar plats i livmodern. I Igbo-Ora uppmuntras tvillingar att vara så lika som möjligt och får länge likadana kläder, likadan mat och samma behandling. Vi ville förmedla den här symmetrin i våra bilder.”

Staden Calabar i södra Nigeria är ett område där synen på tvillingar har förändrats. I slutet av 1800-talet flyttade den skotska missionären Mary Slessor dit och öppnade en klinik i en avlägsen by. Hon lyckades stoppa Ibibio-folkets tradition att döda nyfödda tvillingar genom att själv ta hand om barnen. Hennes arv lever kvar än idag, och hon uppmärksammas fortfarande för sitt arbete i både Nigeria och Europa. 

Utrustning
De båda fotograferna använde sig av D850, med dess kombination av upplösning, hastighet och ljuskänslighet, och tog bilder av fler än femtio tvillingar i tre olika delar av landet. Bénédicte använde även Z 7 under projektets sista del i Calabar, kombinerat med objektivet NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Kameraväskan kompletterades med objektiven AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G och AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED.

Sanne säger: Bildkvaliteten hos D850 är så bra att, vilken bild man än vill ta, oavsett om det är vidvinkel eller porträtt, vet man att resultatet blir superskarpt men ändå känsligt för ljus, nyanser och uttryck. Det lätta och kompakta kamerahuset hos Z 7 är också ovärderligt under vårt arbete. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta testa den i våra framtida projekt.”

Bénédicte avslutar genom att beskriva deras passion för projektet: ”Syftet med det här projektet är att förstå komplexiteten i hur tvillingar behandlas i Nigeria, utan att förenkla något. Vi pratade med flera syskon som är mycket stolta över att vara tvillingar och det fantastiska band som det innebär. Andra tvillingar föds i samhällen där de ses som något farligt. De försöker därför att undvika att visa den symmetri och likhet som de har, eftersom de är rädda. Genom att fördjupa oss i landet, dess samhällen och tvillingarna kunde vi se hur ett smärtsamt förflutet har blivit en viktig del av en framtid där tvillingar ses som något positivt.”

Nikon Europes specialprojektprogram

I Nikon Europes specialprojektprogram får Nikons ambassadörer – begåvade och inflytelserika fotografer från hela Europa – chansen att utföra sina drömprojekt. Programmet är en del av Nikons mål att stötta inspirerande fotografer och ge dem möjligheten att ta sig an projekt de brinner för. Samtidigt skapar vi en gemenskap med fotokonstnärer som vill hitta nya sätt att göra saker på.

Mer information om Bénédicte och Sannes projekt finns på sidorna för deras specialprojekt: Sanne&Bénédicte.

Utrustning

Under projektet använde Bénédicte och Sanne följande utrustning:

● Kameror:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiv: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Om Bénédicte och Sanne

Bénédicte och Sanne möttes genom NOOR, ett fotograferingskollektiv med fokus på etiska frågor, som de senaste 10 åren har tagit ställning genom dramatiska reportage.

Om NOOR

NOOR är ett globalt, flerspråkigt kollektiv som består av erkända journalister, författare, fotografer, konstnärer och filmskapare som dokumenterar, undersöker och rapporterar om världen.

NOOR, som döptes efter det arabiska ordet för ljus, lanserades 2007 som en plattform där medlemmarna kunde få ekonomisk kontroll över sitt arbete och dra nytta av styrkan i att vara en grupp inom ett medialandskap under stor förändring.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml