18-10-2018

Nikons ambassadör David Yarrow fotograferar de djur och människor som har Kenya som sitt hem

En ny bildserie ställer två olika sidor av det fascinerande landet mot varandra

En ny bildserie ställer två olika sidor av det fascinerande landet mot varandra

Amsterdam, Nederländerna, 18 oktober 2018 – Ett nytt fotoprojekt från konstfotografen David Yarrow, som är Nikons Europa-ambassadör, fångar två olika sidor av Kenya – från Amboselis jättelika elefanter (kallas Big Tuskers på grund av sina stora betar) till gängkulturen i landets kokande huvudstad Nairobi.

Med Nikon D850 och ett antal NIKKOR-objektiv med fast brännvidd gav sig David ut för att ställa dessa livfulla element av Östafrika i kontrast mot varandra genom att placera elefanterna från Amboseli nationalpark i profil mot skickligt arrangerade bilder av lokala gangstrar från Dandora i Nairobi – en av världens största soptippar.

The Walk of Life – Nikon D850 | 1/1 600 sek. | f/5 | 400 mm | ISO 160 | AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VRII

Colossus – Nikon D850 | 1/1250 sek. | f/8 | 200 mm | ISO 200 | AF-S NIKKOR 200 mm f/2G ED VR II

The Big Tuskers – Amboseli nationalpark

Den vidsträckta savannen i Amboseli National Park är hem för ett stort antal vilda djurarter, i synnerhet hjordarna med afrikanska elefanter. I parken finns några av de största elefanter i världen – Big Tuskers – vars betar är så långa att de når marken. Dessa gigantiska däggdjur har företräde i parken och skyddas, men utan att de störs, av människor. Efter att ha besökt parken flera gånger före projektet ville David fånga hur magnifika Kenyas elefanter är från marken och komma närmare än någon fotograf gjort tidigare.

David Yarrow säger: ”Amboseli är min favoritplats i världen för att fotografera dessa fantastiska djur. Det är en naturlig amfiteater som rymmer över två tusen elefanter och den perfekta platsen för att fotografera Big Tuskers i deras naturliga omgivningar. När man får se en elefant i den här storleken vet man att man aldrig kommer att få se något liknande igen under sin karriär. Jag är och kommer alltid att vara fylld av förundran över deras imponerande kraft och storlek och den människoliknande intelligensen som syns så tydligt i deras ögon”.

Som en del av detta arbete fick David följa Tim, en av parkens största Big Tuskers. Med erfarenhet av att ha fotograferat elefanter i den här storleken tidigare valde David att använda Nikon D850 med objektiven AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR och AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II för att avbilda de här varelserna, liksom objektivet AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED som garanterar kant till kant-skärpa i en landskapsbild där elefanthjorden vandrar bortåt i fjärran. 

Gatuliv i Dandora, Nairobi

Under den andra delen av sin resa reste David till Dandora, en av Nairobis östra förorter, kanske mest känd för sin stora soptipp, som sträcker sig över 3 000 tunnland. Det här området gav David ett annat ämne att hantera, lika vilt som Amboselis nationalpark – ett sjudande, urbant område där gängkultur och miljöproblem samexisterar.

David säger: ”Förorten Dandora i Nairobi skilde sig mycket från Amboseli, men var minst lika utmanande och intressant att fotografera. Soptippen var i en annan skala än jag någonsin sett tidigare och full av kemiskt avfall. Gängkulturen är fortfarande vanlig i det här området, så det kan innebära risker att fotografera här. Jag var tvungen att vara försiktig.”

Som med Amboseli ville David fotografera ett område som är långt ifrån västvärlden. David tog kontakt med medlemmar i ett lokalt gäng som gick med på att ställa upp på bild och placerade dem i området klädda i snygga svarta kostymer – en stark kontrast mot soptippen i bakgrunden. 

Skuldindrivaren – Nikon D850 | 1/200 sek. | f/3,5 | 35 mm | ISO 500 | AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Dandora – Nikon D850 | 1/2000 sek. | f/10 | 105 mm | ISO 500 | AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED


Genom att kontrastera arrangerade porträttbilder med de allra naturligaste motiven visar Davids bilder hur olika tekniker kan användas för att ta en sammanhängande, kraftfull serie bilder: “Vid naturfotografering måste man se till att vara på rätt plats för att fånga den perfekta, känslomässiga bilden, men man har inte kontrollen. Om ett djur inte låter sig fotograferas finns det inget att göra åt saken. Med arrangerad fotografering kan du följa en linjär resa, från planering hela vägen fram till utförande. Det är ett verkligt test av ens förmåga som fotograf att se om man kan fånga det perfekta ögonblick man har planerat. Båda typerna är mycket viktiga för mig, liksom att fånga dessa två mycket olika områden i Kenya och binda samman de människor och vilda djur som har den här platsen som sitt hem.

Under hela sin resa använde David Nikon D850 tillsammans med AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II och AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR.

Läs hela artikelnhär

Nikons Europa-ambassadörsprogram

Nikons Europa-ambassadörsprogram hyser talangfulla och inflytelserika visuella konstnärer som använder sig av marknadens senaste teknik och arbetar utifrån en medvetenhet om sociala trender för att representera nutiden. Nikon utmanade David att förverkliga sitt fotografiska drömprojekt på grundval av hans internationella erkännande som konstfotograf.

Mer information om Davids projekt finns på sidan för hans specialprojekt.

Utrustningen

Under arbetet med projektet använde sig David av följande utrustning:

• Nikon D850
• AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED
• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G    
• AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II    
• AF-S NIKKOR 400mm f/2.8G ED VR

Om David

David Yarrow föddes 1966 i Glasgow i Skottland. Han började fotografera tidigt och som 20-åring arbetade han som fotograf för The Times på gräset under VM-finalen i Mexiko City. Den dagen tog David den berömda bilden av Diego Maradona som håller i VM-pokalen och efter detta ombads han att fotografera under OS och många andra idrottsevenemang. Det var först många år senare som han hittade sin trygghet i att fotografera naturen, och med sin inspirerande och effektfulla fotografering av livet på jorden lyckades han bygga upp en ständigt växande grupp följare bland konstsamlare. Nu under 2018 är David etablerad som en av de mest sålda konstfotograferna i världen.

Alla bilder är upphovsrättsskyddade av David Yarrow.