9/4/2015

Nikon vinner stort vid TIPA Awards 2015 med utmärkelser till D810, D5500 och COOLPIX P610

Amsterdam, Nederländerna, 9 april 2015 – Nikon tillkännagav idag att tre av företagets produkter har belönats vid TIPA (Technical Image Press Association) Awards 2015.

TIPA, en global organisation bestående av foto- och bildtidskrifter över hela världen, har gett priset ”Best Professional DSLR (bästa professionella digitala systemkamera)” till Nikon D810, ”Best Entry Level DSLR (bästa instegsmodell bland digitala systemkameror)” till Nikon D5500 och ”Best Superzoom Camera (bästa superzoomkamera)” till Nikon COOLPIX P610.

Utmärkelserna väljs av redaktörer för 27 fototidskrifter i 16 länder över hela världen och tilldelas produkter som juryn anser vara bäst med avseende på total kvalitet, prestanda och nytta för avsedd användare. TIPA-redaktörerna tar särskild hänsyn till innovation, användning av ledande teknik, design och ergonomi, användarvänlighet samt förhållandet mellan pris och prestanda.

TIPA Best Professional DSLR: Nikon D810

Nikon D810 är en DSLR-kamera med en sensor i FX-format med 36,3 megapixlar och utan optiskt lågpassfilter. Kameran ger bilder i full upplösning med upp till fem bilder per sekund med förbättrad brusreducering i ISO-omfånget 64–12 800, vilket går att utöka till ISO 32–51 200, och kan spela in film i full HD. Nikons motivigenkänningssystem med 3D-färgmatrismätning III med 91 000 pixlar ger balanserade exponeringar även under svåra ljusförhållanden med sådant som exponeringskontroll, AF-kontroll, vitbalanskontroll och i-TTL-blixtkontroll i paketet. För filmare erbjuder D810 HDMI, inbyggd timelapse och intervalltimer, en inbyggd mikrofon med valbart röstfrekvensomfång, aktiv servo-AF och full manuell kontroll. Kameran har också två kortfack som klarar både SD- och CF-minneskort.

TIPA Best Entry Level DSLR: Nikon D5500

D5500 är en kompakt DSLR-kamera med DX-format. Den har en CMOS-sensor med 24,2 megapixlar och kan ta upp till fem bilder per sekund i full upplösning och filma i full HD med någon av de fyra olika valbara bildhastigheterna från 24p till 60p. Den har Nikons klassledande autofokussystem med 39 punkter, och den avancerade 3D-motivföljningen behåller fokus även på de minsta motiven, oavsett hur oförutsägbart de rör sig. ISO-området ligger på 100–25 600, och det här är den första av Nikons DSLR-kameror med en vinklingsbar LCD-pekskärm på 8,1 cm. Den är ergonomiskt utformad och dess djupa grepp, låga vikt och slimmade kamerahus ger dig ultimat komfort. Med hjälp av Nikons trådlösa app kan användarna ansluta kameran till kompatibla smartphones och surfplattor utan tillgång till trådlöst nätverk. Flera olika kreativa lägen gör att användaren själv kan utforma varje bilds utseende och stil.

TIPA Best Superzoom Camera: Nikon COOLPIX P610

Med en fantastisk 60x optisk zoom med NIKKOR-objektiv med ED-glas (24–1 440 mm) kan Nikon P610 ta sju bilder per sekund (full upplösning) och filma i full HD med Nikons 5-stop Dual Detect-funktion för optisk vibrationsreducering. Kameran har en CMOS-bildsensor med 16 megapixlar, elektronisk bildsökare och en 7,5 centimeters vinklingsbar LCD-skärm, båda med en upplösning på 921 000 punkter. Fotograferingsfunktionerna innefattar filtereffekter och specialeffekter och dessutom ett makroläge samt timelapse-filminspelning. P610 har inbyggd GPS och användarna kan enkelt skicka bilder till kompatibla smartphones och surfplattor med hjälp av inbyggd Wi-Fi och NFC. Med snabbåterställningsknappen för zoom är det enkelt att hitta tillbaka till ett motiv som tillfälligt rört sig ur bild, och du kan också fördubbla objektivets omfång till 120x med Nikons Dynamic Fine Zoom, en digital zoomfunktion.