6 januari 2015

Nya Nikon D5500: Den första systemkameran i DX-format med vinklingsbar pekskärm

Stockholm, 6 januari 2015: Idag lanserar Nikon D5500, den första kameran i DX-format med vinklingsbar pekskärm. Med den här lätta, smidiga och kraftfulla systemkameran blir bilderna bättre än någonsin.

D5500 klarar allt från snabba rörelser till utmanande situationer i svagt ljus, från stora utskrifter till storslagna filmer. Kameran är perfekt för kreativa personer som vill göra mer med sina fotografier. Kamerans stora bildsensor i DX-format och ISO-intervallet på 100–25 600 gör att bilderna innehåller mer detaljer än någonsin. I kombination med kvalitén från ett NIKKOR-objektiv får du bilder som är ”bäst i klassen”. Fotografierna och filmerna blir kristallklara även vid utskrifter i stort format eller visning på stor skärm.

Nya D5500 är både lättare och tunnare än sin föregångare. Den har en kompakt, helgjuten konstruktion och det djupa greppet känns som formgjutet för händerna. Den responsiva, vinklingsbara pekskärmen gör att kameran kan styras som en smartphone, och inbyggd Wi-Fi-anslutning gör det enkelt att dela högkvalitativa fotografier direkt till en smart enhet.1 Oavsett plats så kan du få över dina högkvalitetsbilder från D5500 till din smarta enhet, så att du snabbt kan lägga ut dem på dina sociala nätverk.

− Det är med stolthet vi idag kan presentera Nikon D5500. D5500 är helt klart den kamera som är mest kompetent i sin klass. Bildkvaliteten är i topp, autofokusen är ytterst intelligent och framförallt duktig på att följa rörliga motiv. Den nya pekskärmen är lättskött, kamerahuset är otroligt kompakt och lätt och batterikapaciteten är minst dubbelt så stark jämfört med motsvarande modeller. Som kronan på verket gör den inbyggda kommunikationen att man enkelt kan få över sina högkvalitetsbilder direkt till sin smarta enhet så att man kan lägga upp bra bilder på sina sociala nätverk, säger Björn Nordgren, Nordic Product Manager på Nikon Nordic.

Njut av möjligheten att skapa färgstarka, detaljerade bilder som drar till sig uppmärksamheten. När du vet precis hur du vill att bilden ska se ut kan du lita på att D5500-kamerans avancerade prestanda alltid ger imponerande resultat. Kamerans stora bildsensor är särskilt utformad utan optiskt lågpassfilter (OLPF), så den verkligen utnyttjar upplösningen med 24,2 megapixlar för att skapa otroligt detaljrika bilder – särskilt i kombination med ett NIKKOR-objektiv. ISO-intervallet på 100–25 600 gör att du kan ta vackra bilder och spela in imponerande filmer även i svagt ljus. Nikons klassledande autofokussystem med 39 punkter och nio korsformade sensorer i mitten är alltid fokuserat på motivet, oavsett var i bildrutan det befinner sig. Med serietagning på upp till 5 bilder per sekund och den snabba autofokusen så kan du fånga flyktiga rörelser och ansiktsuttryck vid precis rätt tillfälle, även i actionfyllda ögonblick. Nikons EXPEED 4-bildprocessor ger ett snabbare handhavande, avancerad brusreducering och jämn filminspelning, så att du kan bevara minnesvärda ögonblick och göra mer med resultaten.

Bli konstnärligare med vinklingsbar pekskärm och inbyggd Wi-Fi. Vänd, luta och rotera den stora, vinklingsbara skärmen när du komponerar bilder som visar hur du ser på världen. Tryck på pekskärmen för att fokusera och ta bilden, eller ändra inställningar som bländare, ISO och slutartid. Dra för att bläddra igenom bilderna, eller för ihop eller isär fingrarna för att zooma in och ut under uppspelning. Hitta bilderna du tycker bäst om och dela dem med den inbyggda Wi-Fi1-funktionen direkt till din smarta enhet. Den imponerande bildkvaliteten gör verkligen intryck. Du kan till och med använda kamerans pekskärm när du fotograferar med sökaren, tack vare funktionen pekskärms-Fn som gör att du snabbt kan justera viktiga inställningar genom att dra med fingret. Du kan koppla upp till åtta inställningar till funktionen pekskärms-Fn, inklusive fokuspunkter, AF-områdeslägen, bländare och ISO-känslighet. Glöm inte att Wi-Fi-funktionen dessutom gör det möjligt att fjärrstyra kameran med hjälp av den anslutna smarta enheten. Med den vinklingsbara monitorn och den höga bildkvaliteten blir selfie-bilderna imponerande självporträtt som garanterat drar till sig uppmärksamhet.

D5500 är ett kraftfullt verktyg som hjälper till att förverkliga kreativa idéer. När bara video duger kan funktionen D-film spela in jämna, detaljerade videoklipp i full HD med bildfrekvenser upp till 50p/60p. Behövs större precision när du fotograferar är det bara att titta genom sökaren, så kan du följa motiven i realtid utan fördröjning eller distraherande moment. Och för att göra fotograferingen ännu smidare visar D5500 automatiskt den bild som just tagits på LCD-monitorn i samma ögonblick som du slutar titta genom sökaren. När du vill finjustera det du skapat gör andra generationen av Nikons Picture Control det enkelt att ta kontrollen över skärpa, kontrast, ljushet, nyans och mättnad när du tar stillbilder eller filmar. Du kan välja mellan sju lägen, inklusive den nya inställningen Jämn, som bevarar alla detaljer och all information om tonövergångar i både högdagrar och skuggor. Inställningen är idealisk om man vill retuschera bilderna efter fotograferingen.

NIKKOR-objektivens kvalitet är en av de stora fördelarna med att välja en systemkamera från Nikon jämfört med andra. Kameran D5500 är kompatibel med hela sortimentet av objektiv med f bajonett. Från kompakta zoomobjektiv som är perfekta för allmän användning och resor till ljusstarka objektiv med fast brännvidd som ger vacker bokeh (bakgrundsoskärpa) samt mycket bärbara teleobjektiv. Det finns ett objektiv för alla tillfällen. Vilket du än väljer får du precision och flexibilitet så att du kan utnyttja kamerans upplösning i 24,2 megapixlar till fullo. Du kan ta bilder med starka färger och slående kontrast, eller experimentera med dramatiska effekter när du filmar. Och utöver objektiven öppnar Nikons Speedlightblixtar som SB-300 möjligheter att vara kreativ med ljus, medan SB-500 har en inbyggd högintensiv LED-lampa som är perfekt vid filminspelning. När filmens ljud är lika viktigt som bilderna gör Nikons externa stereomikrofoner att du kan spela in filmsekvenser med skarpt och tydligt ljud.

Fantastisk bildkvalitet: Bildsensor i DX-format med 24,2 megapixlar, utan lågpassfilter
Överlägsna resultat i svagt ljus: ISO 100–25 600
Vinklingsbar monitor: Stor LCD-monitor på 8,1 cm (3,2 tum) med bred betraktningsvinkel och hög upplösning på 1 037 000 punkter
Responsiv pekskärm: Tryck för att fokusera och trycka av eller justera inställningar som bländare, ISO och slutartid
Funktionen pekskärms-Fn: Justera viktiga inställningar snabbt genom att dra med fingret när du fotograferar via sökaren
Inbyggd Wi-Fi: Dela enkelt imponerande foton via en kompatibel smartphone eller surfplatta
Kompakt format: Helgjuten konstruktion med struktur och djupt grepp. Cirka 124 × 97 × 70 mm. Kameran väger bara 420 g (utan batteri och minneskort)
39-punkters AF-system med nio korsformade sensorer i mitten
Förbättrad kontrastdetekterande AF: 20 % snabbare än D5300 när du fotograferar i Livevisning
Snabbt och kraftfullt EXPEED 4-bildhanteringssystem
Serietagning med upp till 5 bps
Filmer i full HD: Stöd för 1080/50/60p i kombination med den stora sensorn ger fantastisk kvalitet
Picture Control 2.0: Ovärderliga verktyg för att fotografera och filma precis som du vill. Innefattar den nya inställningen Jämn för maximalt dynamiskt omfång
Inbyggd stereomikrofon och kompabilitet med Nikons stereomikrofon ME-1
Sökare: Ca 95 % sökartäckning och ca 0,82× förstoring
10 specialeffekter för stillbilder och filmer
16 motivtyper
Kreativa verktyg: Retuscheringsmeny, gafflingsfunktioner, HDR-fotografering, intervalltimerfotografering, vinjetteringskontroll
Utökningsbart system: Kompatibelt med alla NIKKOR-objektiv med f-bajonett och Nikons blixtar.
Kompatibel med de trådlösa fjärrkontrollerna WR-R10 och WR-T10

Nikon D5500 har planerad säljstart den 5 februari 2015 till ett rekommenderat pris av 8 290 kr (kamerahuset) inklusive moms.
För pressbilder, vänligen besök http://press.nikon.se

 

¹ Förbered din smarta enhet på att ta emot foton genom att hämta den kostnadsfria appen Wireless Mobile Utility. Wireless Mobile Utility är kompatibel med smarta enheter med iOS™ och Android™ och kan hämtas till din smarta enhet utan kostnad från Google Play™ och Apple App Store™. Android, Google, Google Play, YouTube och andra märken är varumärken som tillhör Google Inc.