20 februari 2015

Nya D810A: Nikons första D-SLR för astronomifotografering

Stockholm, 10 februari 2015: Idag lanseras D810A, Nikons första D-SLR i FX-format konstruerad för astronomifotografering. Kameran har en mängd specialfunktioner och kan fånga fantastiska bilder av universum med 36,3 megapixlar.

D810A är en speciell modifierad version av Nikons högupplösta flaggskepp D810. Med ett omarbetat IR-filter, är den här specialiserade D-SLR-kameran fyra gånger mer känslig för H-alfa-linjen (våglängd på ca 656 nm). För första gången kan du använda en Nikon för att fånga de riktiga färgerna hos nebulosor som lyser med H-alfalinjen utan att behöver modifiera kameran. Det nya filtret kombineras med kamerans ultrahöga ISO-känslighet, enastående upplösning och en mängd specialiserad funktioner för att se till att fotografen kan fånga alla detaljer i himlens många underverk.

− D810A är ett fantastiskt verktyg för fotografer som vill fotografera rymden. Med utgångspunkt från de fördelar som D810 har över andra modeller, var det ett självklart steg att konvertera marknadens bästa och mest mångsidiga systemkamera till astronomifotografering. Det är ett område där detaljer och absolut precision är avgörande, och D810A klarar av båda, säger Dirk Jasper, produktchef för professionella produkter hos Nikon Europe.

D810A är en särskild modifierad version av den mest högupplösta av alla Nikons D-SLR-kameror. Sensorn i FX-format har utformats för att ge oerhört detaljerade bilder och möjliggör bilder med 36,3 megapixlar och hög kontrast samt minimalt med felaktiga färger. Standard ISO-känsligheten på 200–12 800 kan utökas till ISO 51 200 (motsvarande) och 3D-brusreduceringen möjliggör rena, väldefinierade bilder vid hög ISO-känslighet. Nikons snabba och kraftfulla bildbehandlingsprocessor EXPEED 4 ökar kamerans prestanda och minimerar färgblödning.

D810A är en exceptionell kamera som ger resultat som skulle vara helt omöjligt att uppnå med en vanlig D-SLR. D810 är i sig en populär kamera hos astronomifotografer: Den har prestanda nog att fotografera natthimlen, men standardsensorn är inte det bästa sättet att fånga bilder på nebulosor som lyser i H-alfa-våglängden. För att förhindra ett rött färgstick, begränsar de optiska filtren i vanliga D-SLR-kameror mängden rött ljus i det synliga spektrumet. I D810A har vi modifierat det optiska filtret för att släppa igenom cirka fyra gånger så mycket rött ljus från H-alfa-linjen (jämfört med D810). Detta innebär att fotografer nu kan fånga den vackra ”verkligt röda” färgen hos nebulosor som lyser i H-alfa-våglängden, utan att behöva modifiera kameran. Fördelarna med modifikationerna i D810A märks tydligt även när du fotograferar stjärnhimlen.

D810A är utrustad med en mängd specialiserade funktioner som effektivt klarar flera av utmaningarna som astronomifotografer ställs inför. Utöver inställningar för Bulb och Time finns ett nytt manuellt läge för långa exponeringar för exponeringar på upp till 900 sekunder. För att minimera interna vibrationer under exponering, kan nu fotografer aktivera kamerans elektroniska slutare för främre ridå för att minska risken för oskärpa även i de minsta detaljerna. När du fotograferar i Livevisning, visas en virtuell exponeringsförhandsgranskning för inställningar för Bulb och Time för att hjälpa dig med fokus och komposition. Precis som med D810 kan Livevisningen förstoras upp till 23× för att du ska kunna kontrollera fokus med högsta möjliga precision. När du fotograferar via sökaren visas en ny rödtonad virtuell horisont för att du ska kunna kontrollera nivån.

D810A, med sin energisnåla konstruktion, är utformad för att du ska kunna fotografera under långa perioder och ser till att kameran kan fånga tusentals bilder med långa exponeringar. Kamerans högkapacitetsbatteri EN-EL15 kan ta upp till 3 860 stillbilder¹ på en enda laddning och du kan även använda extra strömkällor för att kunna fotografera under ännu längre tid. Nikons flerfunktionsbatteripack MB-D12, som finns som tillval, fungerar perfekt med kameran och gör att den kan ta upp till 10 660 stillbilder på en enda laddning². Batterisekvensen kan väljas och ställas in direkt i kameran. Om du vill fotografera ännu längre kan du som tillval använda nätadaptern EH-5B med strömkontakten EP-5B.

En stor fördel med D810A är att den kan använda NIKKOR-objektiv. NIKKOR-objektiv har prisats av astronomifotografer över hela världen och ger möjlighet till den fulla potentialen hos kamerans sensor på 36,3 megapixlar. En kamera med så hög upplösning kräver de bästa objektiven: från det legendariska vidvinkelobjektivet AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED, till högpresterande teleobjektiv som AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II, ger objektiv i FX-format enastående resultat.

Nikon D810A har planerad säljstart den 28 maj 2015 till ett rekommenderat pris av 38 490 kr (kamerahuset) inklusive moms.

Sensor i FX-format med 36,3 megapixlar: levererar spektakulära bilder med hög kontrast och minimalt med felaktiga färger.
Modifierat filter som tar bort infrarött ljus (IR): fyra gånger känsligare för H-alfa-spektrallinjen (våglängd ca 656 nm) än D810.
M-läge för lång exponering: ger möjlighet till exponeringar på upp till 900 sekunder.
Elektronisk slutare för främre ridå: minimerar interna vibrationer under exponeringen för att ge skarpast möjliga resultat.
Spektakulär ISO: standardomfånget hos på ISO 200–12 800 kan utökas till ISO 51 200 (motsvarande).
Obegränsad serietagning: skapa spektakulära foton av ljusmålning. Spara så många högkvalitativa JPEG-bilder som dina minneskort och batterier räcker till.
Livevisning: bilden kan förstoras upp till 23× och innehåller en virtuell exponeringsförhandsgranskning för inställningar för Bulb och Time.
Rödtonad virtuell horisont: kontrollera nivån när du fotograferar via sökaren.
EXPEED 4: tar kamerans totalprestanda till en helt ny nivå.
Picture Control 2.0: enklare efterbehandling med inställningen Jämn för maximalt dynamiskt omfång, eller finjustera detaljerna med Klarhet.
AF-prestanda i toppklass: Multi-CAM 3500FX 51 punkters AF-system som kan ställas in på 9 punkter, 21 punkter eller 51 punkter och en känslighet ned till -2 EV (ISO 100, 20 °C).
Monitor med justerbar färg: antireflexbehandlad 8,0 centimeter (3,2 tum) stor RGBW LCD-monitor med 1 229 000 punkter. Justera färgbalans och ljusstyrka hur du vill.
D-filmer i flerfältsformat: Filmer i FX- och DX-format med full HD-kvalitet (1 080p) i 50p/60p. Du har tillgång till hela ljuskänslighetsomfånget medan du filmar och du kan även styra slutartid, bländare och ljudnivå.
RAW Size S: ger rikt graderade 12-bitars okomprimerade Nikon NEF-filer för snabbare bildöverföring och smidigare efterbearbetning.
Snabb, hållbar slutare: slutarenhet i kevlar/karbonfiberkomposit med 52 ms slutarfördröjning, standardlivscykel på 200 000 exponeringar och en slutartid på mellan 1/8 000 och 900 sekunder.
Högkapacitetsbatteri EN-EL15: superkompakt och lätt uppladdningsbart litiumjonbatteri med en kapacitet på 1 900 mAh (7,0 V). Ta upp till 3 860 stillbilder¹ på en enda batteriladdning.
Lagringsmedia: två kortfack för smidig fotografering. Ett CF-kortfack för UDMA 7-kort med hög hastighet och ett SD-kortfack för SDXC- och UHS-I-kort med hög hastighet och kapacitet.
Tåligt kamerahus i magnesiumlegering: väder- och dammtätning ser till att D810A är fukt- och dammtålig.
Anslut trådlöst eller via kabel: stöd för Ethernet och trådlöst nätverk. Anslut med hjälp av datasändaren UT-1 (tillval) och den trådlösa sändaren WT-5.
Tillbehör som säljs separat: om du vill förlänga fotograferingstiden kan du som tillval använda flerfunktionsbatteripacket MB-D12 eller nätadaptern EH-5b med strömkontakten EP-5B.

 

¹ Baserat på Nikons tester där den inbyggda blixten inte användes och bilderna inte visades. Enligt CIPA-standard kan cirka 1 200 bilder tas på en enda laddning om den inbyggda blixten används för hälften av dessa.
² Baserat på Nikons tester utan användning av den inbyggda blixten. Enligt CIPA-standard kan cirka 3 270 bilder tas om den inbyggda blixten används för hälften av dessa.