28-10-2021

NIKON LANSERAR NX TETHER OCH NX MOBILEAIR – UNDERLÄTTAR ARBETSFLÖDET FÖR PROFESSIONELLA FOTOGRAFER

Stockholm, Sverige, 28 oktober 2021: Nikon kan stolt presentera lanseringen av NX MobileAir – en smartphoneapp som gör att man automatiskt kan överföra bilder som tagits med Nikons digitalkameror till en FTP-server (File Transfer Protocol, filöverföringsprotokoll) utan att använda någon dator. Nikon har också presenterat lanseringen av NX Tether, en lättanvänd programvara för ansluten fotografering* som stöder fjärrfotografering och möjliggör justering av kamerainställningar på datorn.

NX MobileAir

NX Tether

NX MobileAir är en smartphoneapp som låter fotograferna leverera sina bilder snabbt och säkert direkt från den plats där de arbetar. Genom att man ansluter sin Nikon digitalkamera till en smartphone via USB-kabel kan bilderna föras över automatiskt till en smart enhet, med IPTC-metadata (International Press Telecommunications Council) tillagd, direkt när bilden tas.

Arbetsflödet från fotografering till leverans går snabbare eftersom bilderna kan överföras till en FTP-server som är förregistrerad i appen. Utöver detta kan användarna växla mellan automatisk eller manuell överföring beroende på situationen. De kan också manuellt välja vilka bilder som ska redigeras eller överföras, och överföra röstmemon tillsammans med bilderna till en smart enhet, samt redigera IPTC-information under tiden memona spelas upp.

Appen stöder dessutom överföring av bilder som finns lagrade på en smart enhet, och bilder som tagits med digitalkameror från andra tillverkare än Nikon, till en FTP-server. Även i situationer där det är förbjudet att ta med dator, eller där det är svårt att placera en dator, kan användarna enkelt redigera bilderna med hjälp av sina smarta enheter, vilket förbättrar arbetseffektiviteten.

NX Tether är en datorprogramvara som gör det möjligt för fotografer att ansluta sin Nikon-kamera till en dator, via USB, trådlöst eller via trådbundet LAN. Eftersom användargränssnittet har en enkel och överskådlig layout för grundläggande funktioner som krävs för fotografering i anslutet läge, kan kamerainställningarna justeras med minimala åtgärder. Det går även att minimera manöverpanelen så att man kan titta på bilderna med färre distraktioner.

Dessutom får användaren meddelanden om problem som till exempel överföringsfel via ljud och display. Det gör att fotograferna kan koncentrera sig på att fotografera och får mindre att bekymra sig över, även när de inte kan ha med sig datorn. Programvaran fungerar sömlöst med såväl Nikons NX Studio som redigerings- och bearbetningsverktyg från tredje part, inklusive Lightroom, Photoshop och CaptureOne, vilket ger ett smidigt arbetsflöde för fotografering i anslutet läge.

NX Tether-programvaran kan laddas ned från Nikons nedladdningscentrum från den 4 november 2021.
NX MobileAir-appen kommer att bli tillgänglig  på Google Play och App Store under 2022.

Klockan 18:00 idag kommer en kort liveströmning att genomföras på Nikon Europes YouTube-kanal med ett samtal och en frågestund om Nikons senaste lansering, Z 9.

Nikon uppmärksammar dessutom hela Z-seriesystemet, inklusive flaggskeppskameran Z 9 som lanserades 28 oktober, med ett kostnadsfritt virtuellt evenemang nästa vecka. Den 5 november genomförs #NikonDays som låter dig kika bakom kulisserna på produkten tillsammans med inspirerande fotografer och Nikon-experter i sessioner och mästarkurser. Vi rekommenderar att man registrerar sig tidigt, och här är länken för att registrera sig https://nikondays.nikoneurope.com

Huvudfunktioner i NX MobileAir

• Stöder manuell överföring till en smart enhet när du väljer specifika bilder.
• Antalet album som kan skapas är obegränsat.
• Tillförlitlig och snabb bildöverföring är möjlig via USB-kabelanslutning utan att justera inställningarna på kameran**.
• Stöder höghastighetskommunikation via 5G-mobilnätet.
• Programvaran har inställningar som effektivt förhindrar felaktig användning, till exempel skärmlås under användning och inaktivering av viloläge/autolås för smart enhet, samt en funktion för att skicka på nytt vid importfel.
• IPTC-metadata och FTP-uppladdningsinställningar kan ställas in för enskilda album.
• En statusdisplay för bearbetningen visas under FTP-överföring.
• Förvalda IPTC-inställningar som skapats i en dator kan importeras och förvalda IPTC-inställningar som skapats i appen kan exporteras.

Huvudfunktioner i NX Tether

• Kan laddas ner och användas kostnadsfritt.
• Använder samma funktionsikoner som i Nikons kameragränssnitt, vilket gör användningen intuitiv.
• Stöder en funktion som skickar meddelanden till användaren om överföringsfel via ljud och display.

Se nedladdningssidan här för programvaruversioner, operativsystem (OS) som stöds och kamerakompatibilitet.

Specifikationer, design, produktnamn och standardtillbehör kan skilja sig mellan olika länder och områden. Tillverkaren kan ändra specifikationer och utrustning utan föregående meddelande och utan ansvarsskyldighet.


* En kamera ansluts till datorn eller surfplattan och det blir möjligt att se bilderna i realtid på skärmen när de tas
** Endast vid anslutning till en Android-kompatibel smart enhet. När du ansluter till en iPhone behöver du ändra inställning i nätverksmenyn.

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Dess innovativa optikteknik – från konsumentkameror till professionella kameror, objektiv till systemtillbehör – drivs av över 100 års erfarenhet. Varumärket är globalt erkänt för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta utrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå.

Som visionär partner förenar företaget innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.