02-06-2021

NIKON PRESENTERAR NX FIELD – ETT NYTT FJÄRRFOTOGRAFERINGSSYSTEM FÖR PROFFS

Stockholm, Sverige, 2 juni 2021 – Nikon är glada över att presentera NX Field, ett nytt fjärrfotograferingssystem med planerad lansering 17 juni 2021. NX Field är ett bra stöd för de som arbetar i frontlinjen med nyhets- och sportfotografering. Användarna kan länka flera digitala Nikon-SLR-kameror, använda och anpassa inställningar och automatiskt ladda upp bilder som har tagits med kamerorna till en FTP-server¹.

NX Field släpps av NPS (Nikon Professional Services), Nikons organisation för support och tjänster till professionella fotografer över hela världen. Systemet är kompatibelt med de digitala SLR-kamerorna Nikon D6 och Nikon D5, och stöd för spegellösa kameror som Nikon Z 9, Z 7II och Z 6II planeras för framtiden.

Genom att koppla samman flera kompatibla digitala Nikon-SLR-kameror gör systemet att huvudkameran samtidigt kan styra slutaren på fjärrkamerorna. Kameror kan anslutas via en trådbunden nätverkskabel eller trådlöst nätverk².

När NX Field-appen har laddats ner kan slutaren på fjärrkamerorna styras från en smarttelefon eller surfplatta. Appen kan användas för att smidigt utföra ett antal uppgifter på distans, inklusive att kontrollera livevisningen genom objektivet, ändra kamerainställningar och kontrollera och ladda upp bilder som har tagits med kamerorna.

NX Field har stöd för fjärrfotografering via 5G³ eller internet, vilket innebär att det kan användas på resande fot. Det kan till exempel göra det möjligt att använda kameror utplacerade i Tokyo även om du är utanför Japan.

Eftersom fjärrkamerorna kan placeras på platser som människor inte alltid har tillträde till, eller som är svårtillgängliga, till exempel vid mållinjen i ett lopp eller högt upp i en arena, gör NX Field det möjligt att fånga viktiga avgörande och korta ögonblick i perspektiv och vinklar som tidigare har varit svåra att fotografera.

Dessutom möjliggör systemet omedelbar och automatisk överföring av bilder, som har tagits med huvud- och fjärrkamerorna, till en FTP-server.

Nikon kommer kontinuerligt att uppdatera NX Field som stöd för professionella fotografer som arbetar i frontlinjen med nyhets- och sportfotografering.

För att man ska kunna använda NX Field måste den särskilda fasta kameraprogramvaran installeras (mot en avgift) och NX Field-appen⁴ måste laddas ned till en smart enhet. Se NPS-webbplatsen för mer information om installationen https://www.nikon.se/sv_SE/product/software/nx-field

 

*1 FTP står för ”File Transfer Protocol” (filöverföringsprotokoll).
*2 Trådlös anslutning är möjlig när den trådlösa sändaren WT-5 eller WT-6 används.
*3 Det finns vissa begränsningar. En router med stöd för portvidarebefordran krävs. Användning av ett virtuellt privat nätverk (VPN) för säker kommunikation rekommenderas när du använder internet för att styra en fjärrkamera.
*4 NX Field-appen för smarta enheter kan laddas ner kostnadsfritt från App Store®. När den särskilda fasta kameraprogramvaran har installerats kan en iPhone® eller iPad® användas som har appen installerad. Se NPS-webbplatsen för mer information.

Om Nikon

Nikon är en världsledande leverantör av produkter och tjänster inom fotografering. Dess innovativa optikteknik – från konsumentkameror till professionella kameror, objektiv till systemtillbehör – drivs av över 100 års erfarenhet. Varumärket är globalt erkänt för att sätta nya standarder inom design och prestanda, med Nikons revolutionerande spegellösa kameror i Z-serien och NIKKOR Z-objektiven som ger en ny dimension inom optisk prestanda.

Nikon arbetar för att vara banbrytande inom fotograferingskultur och gör det möjligt för några av världens bästa bildkonstnärer att nå sin kreativa potential genom visuellt berättande. Företagets prisbelönta utrustning ger fotografer och filmare möjlighet att förverkliga sin kreativa vision på högsta nivå.

Som visionär partner förenar företaget innehållsskapare på alla nivåer genom dess engagerade community, oöverträffade tekniska expertis och tillgång till utbildningsresurser via initiativ som Nikon School.