19-06-2018

Look Deeper: Nikon och fotografen Tomas Sentpetery går under ytan på flera resmål i Europa

Nya bilder visar trendiga platser både ovan och under jord med hjälp av NIKKOR-objektiv i FX- och DX-format

Amsterdam, Nederländerna, 19 juni 2018 – i dag lanserar Nikon en exklusiv fotoserie där fotografen Tomas Sentpetery går på djupet och visar populära resmål i Europa ur nya perspektiv, både ovanifrån och under ytan.

Tomas vet att det alltid finns mer att lära sig om en plats än det man ser vid första anblicken. Därför besökte han fem europeiska turistdestinationer – London, Paris, Krakow, Neapel och Spaniens sydkust – för att ta originella resefoton. Han tog med sig ett urval NIKKOR-objektiv i FX- och DX-format och kamerahus, och utforskade och fotograferade fantastiska platser som döljer sig under välbekanta ställen. Här ser vi allt från övergivna passager i Londons tunnelbana till den otroliga saltgruvan i Wieliczka nära Krakow, via hisnande Barrio de Cuevas i Spanien, det största grottnätverket med boplatser i Europa. Bilderna visar att det fortfarande finns unika platser att utforska. Hela bildserien finns här.

London: Big Ben och den övergivna tunnelbanestationen Aldwych.
Bild ovan jord: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
Bild under jord: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Urgamla, vindlande Galleria Borbonica under Neapel.
Bild ovan jord: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Bild under jord: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

I Europas storstäder finns historia, skiftande kulturer och världsberömda landmärken. Det gör kontinenten till en favorit för både reseälskare och resefotografer. Men Tomas ville gå lite längre. Han ville använda NIKKOR-objektiv i DX-format med Nikon D7500 när han fotograferade det som syns på ytan i några av Europas populäraste resmål* och NIKKOR-objektiv i FX-format på ledande Nikon D850 för att kunna gå på djupet.

Barrio de Cuevas i Guadix i Spanien, med Europas största grottnätverk
Bild ovan jord: AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
Bild under jord: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Ovan kord i Krakov och i saltgruvan i Wieliczka, nära staden
Bild ovan jord: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Bild under jord: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Tomas Sentpetery kommenterar projektet: ”Det finns dolda världar överallt omkring oss, och jag ville visa att de populäraste turistdestinationerna har mer att bjuda på än vi kanske tror. Läs på innan du reser och var inte rädd för att gå på djupet. Med rätt utrustning och lite äventyrslusta går det att ta resebilder som sticker ut från mängden.”
 
Tomas använde följande utrustning under fotograferingen:
• Nikon D850 – den senaste kameran i FX-format har en utmärkt kombination av upplösning, snabbhet och ljuskänslighet. 45 megapixlars upplösning ger fantastisk detaljrikedom, vilket leder till skarpa, tydliga bilder som återger även mycket subtila strukturer. ISO-intervallet på 64–25 600 innebär att kameran kan ta fram starka färger i mörka miljöer, vilket är perfekt när man vill utforska mörkret under ytan.
• Nikon D7500 – den här lätta kameran är utvecklad för äventyrare med höga krav. Nikon D7500 har en dynamisk sensor i DX-format med 20,9 megapixlar och en tunn lutningsbar monitor som hjälper fotografen att fokusera och fotografera även i extremt svåra vinklar. ISO-talet kan utökas till 1 640 000 vilket innebär att Nikon D7500 tar vara på allt ljus när du tar resebilder.

FX-utrustning:
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – det här mycket ljusstarka objektivet med extrem vidvinkel har skärpa ända ut i kanten, och kan ge ännu bättre resultat än motsvarande objektiv med fast brännvidd. Objektivets stora bländare och Nano Crystal Coat minskar ghost-effekter och linsöverstrålning, vilket gör att den smidigt anpassar sig efter miljön på ditt resmål.
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR – det här är det populäraste proffsobjektivet i NIKKOR-sortimentet, ett vidvinkelobjektiv som garanterar bra resultat i svagt ljus och enhetlig exponering i hela zoomintervallet. När du är ute och reser kan du stöta på knepiga miljöer, och då kommer fluorskiktet på de främre och bakre linselementen väl till pass, eftersom det stöter bort vatten, damm och smuts.
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED – det här lätta, mångsidiga objektivet med fast brännvidd passar perfekt för kreativa fotografer som vill överdriva perspektiven och visa upp motiven på nya sätt. En vidvinkelbrännvidd på 20 mm, en ljusstark maximal bländare på f/1,8 och ett smidigt format innebär att objektivet klarar kraven, vare sig du fotograferar trånga utrymmen inomhus eller tar reportagebilder.

DX-utrustning:
• AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED – zoomobjektiv med 2,4×, ultravidvinkel och optisk design med hög kvalitet som ger bilder med hög upplösning och kontrast samt minimal förvrängning. Resefotografer lär märka att objektivet passar perfekt när man fotograferar landskap, överdrivna perspektiv och trånga utrymmen.
• AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR – det här objektivet är perfekt att bära med sig för fotografer som alltid är ute efter vackra vyer. Det lätta kamerahuset, den ljusstarka bländaren på f/2,8–4 och vibrationsreduceringen ger smidig fotografering utan stativ.
• AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR – ett kraftfullt zoomobjektiv med 16,7× zoom och supertelefotoräckvidd. Perfekt för resefotografering. Det är mångsidigt och kamerahuset är kompakt utan att bildkvaliteten påverkas. En behändig zoomlåsknapp skyddar objektivet när man är ute på språng.

­­­­Tomas sammanfattar projektet så här: ”Tack vare de olika objektiven har det varit enkelt att anpassa mig efter förutsättningarna på varje plats, vare sig jag har fotograferat ett trångt, mörkt utrymme eller ett enormt öppet landskap med höga kontraster. Det här projektet gör det tydligt hur viktigt det är att ha objektiv till rätt bild, och att inte vara rädd för att testa sina egna och utrustningens gränser för att hitta skönheten som döljer sig överallt.”

Fotografer som inspireras av fotografiserien ”Look Deeper” och som själva vill utforska och utveckla sin talang inom resefotografering kan dra nytta av cashback-erbjudandet på Nikon D7500 och NIKKOR-objektiven som Tomas har använt.

* Bilden på Big Ben i London togs med Nikon D800 och AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED

Om Tomas Sentpetery

Tomas Sentpetery är född i Slovakien och bor nu i London. Han har lång erfarenhet av landskaps- och porträttfotografering. Hans färgstarka fotografiska stil syns tydligt i hans många bilder på Londons berömda landmärken, omgivna av dramatiska himlar. Tomas har även rest mycket i Europa och är förtjust i att upptäcka dolda och outforskade platser. Tomas hoppas att hans senaste bildserie ska engagera resefotografer och inspirera dem att gå på djupet när de ger sig ut på nästa äventyr.

Mer information om Nikons prisbelönta produkter finns på www.europe-nikon.com