Nikon Imaging | Sverige | Europa

27-07-2016

Förändra porträttfotograferingen med AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED

Amsterdam, Nederländerna, 27 juli 2016: Nikon lanserar AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED och lägger till en ny pärla i sitt sortiment med ljusstarka objektiv i FX-format med fast brännvidd på f/1,4. Som marknadens enda autofokusobjektiv på 105 mm med en maximal bländare på f/1,4 är detta ett spännande tillskott i NIKKOR-sortimentet. Professionella fotografer som vill göra sin porträtt- och modefotografering lite mer konstnärlig kan kontrollera de estetiska möjligheterna på ett helt nytt sätt.

AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED är en värdig efterträdare till Nikons berömda objektiv NIKKOR 105mm f/2.5. Oavsett om du som fotograf arbetar i det ljus som finns tillgängligt eller i en studio ger den helt nya optiska konstruktionen oöverträffad skärpa ända ut i kanterna och utsökt bokeh. Brännvidden på 105 mm och en närgräns på 1 m gör det möjligt att ta ansiktsporträtt som fyller hela bilden utan att du behöver beskära. Prestandan vid maximal bländare är oslagbar och motiven återges med perfekt detaljrikedom även när du fotograferar med största bländaröppning på f/1,4.

För att säkerställa optimal prestanda i porträttläge har Nikons tekniker fokuserat extra på upplösning i kompositionens yttre områden. Detta har lett till att sagittal (pilformig) koma minimeras effektivt för överlägsen återgivning av punktformiga ljuskällor som små rundade punkter, även i kanterna av en bild. Vinjettering i ytterkanterna kontrolleras för att bibehålla ljusstyrkan över hela bildrutan, till och med när du fotograferar med maximal bländare med fokus inställt på oändlighet. Den unika optiska designen innebär att oskärpan varierar mjukt, vilket ger bokeh utan ojämna kanter. Bilderna återges med ett djup och en dimension som är riktigt minnesvärd.

Dirk Jasper, Product Marketing Manager på Nikon Europe, säger:AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED är ett fantastiskt tillskott i Nikons legendariska f/1,4-sortiment. Objektivet bygger vidare på en tradition av hög prestanda som går ända tillbaka till Nikons allra första F-fattningsobjektiv. Dess övergripande optiska prestanda och upplösning är otrolig, till och med bättre än Nikons avancerade porträttobjektiv på 85 mm. Med det här distinkta objektivet kan fotografer verkligen sätta sin egen prägel på porträtten, från detaljer i de allra finaste texturerna till tonövergångar i motivets hår.”

Andra viktiga funktioner och egenskaper

Rundad bländaröppning med nio lameller
Nio runda bländarlameller minskar diffraktion och ger en trogen återgivning av motivets olika delar.

Snabb, stabil, jämn
En mekanism för elektromagnetisk bländarstyrning ger mycket stabil automatisk exponeringskontroll – även vid snabb serietagning. Tack vare Nikons SWM (Silent Wave-motor) blir autofokus jämnt, tyst och snabbt.

Legendarisk NIKKOR-optik
Nano Crystal Coat reducerar ghost-effekt och linsöverstrålning. Tre ED-glaselement (Extra-low Dispersion, extra låg färgspridning) minimerar longitudinell kromatisk aberration. Nikons fluorskikt skyddar de främre och bakre linselementen och gör dem lättare att göra rent.

Säljstart är 25 augusti och rekommenderat pris är 23 790 kronor.