Nikon Imaging | Sverige | Europa

26-04-2016

Nikon tillkännager vinnarna av den årliga Nikon European Film Festival

I kortfilmstävlingen som genomfördes i samarbete med Raindance och med den Oscarsbelönade regissören Asif Kapadia som juryordförande får ”Not a Pizza Order” priset Grand Prix

Amsterdam, Nederländerna, 26 april 2016 – Nikon tillkännager i dag vinnarna i sin festival i samarbete med den oberoende filmföreningen Raindance och den Oscarsbelönade regissören Asif Kapadia. Not A Pizza Orderav Cécile Ragot, Frankrike, får Grand Prix-priset. Cécile vinner Nikon D810-filmutrustning och en veckolång resa med alla utgifter betalda till filmfestivalen i Cannes i maj 2016 med goda nätverksmöjligheter.

Över 550 aspirerande filmskapare från hela Europa skickade in sina bidrag till Nikon European Film Festival, som arrangeras för andra året i rad. Entusiaster och professionella filmskapare utforskade temat ”Vardagliga ögonblick” och utmanades att skapa en kortfilm på upp till 140 sekunder där ett vardagligt ögonblick förvandlas till en kreativ berättelse.

Vinnaren utsågs av juryn, vars ordförande var regissören av den Oscarsbelönade dokumentären ”Amy”, Asif Kapadia. Han fick sällskap av den Emmy-nominerade fotografen och filmskaparen Pieter ten Hoppen, grundaren av den internationella filmfestivalen Raindance, Elliot Grove, och Dirk Jasper från Nikon Europe.

Not A Pizza Order” av Cécile Ragot utsågs till vinnare av Grand Prix av juryn under den slutgiltiga bedömningssessionen vid British Film Institute i London. Samtliga jurymedlemmar var imponerade av denna starka film som lyfter fram problemen med våld i hemmet. Cécile hyllades för filmens minnesvärda berättelse som hon skapat genom att på vita duken förvandla ett till synes rutinmässigt samtal till en intressant historia och utnyttja sina enastående tekniska färdigheter.

De andra kategorivinnarna som valdes ut av juryn var följande:
  – Best Narrative”Bad Luck” av Martin Taube, Sverige 
  – Technical Excellence”Evasion” av Pierre le Gall, Frankrike 
  – Best Student Entry”Diamondjaw” av Tormi Torop, Estland 

Vinnaren av utmärkelsen People’s Choice, som baseras på enskilda gilla-markeringar och delningar på webbplatsen för Nikon Film Festival, var ”At Night They Work” av Ad van Brunschot från Nederländerna.

Asif Kapadia, juryordförande för Nikon European Film Festival, kommenterar: ”De filmer som stod ut byggde på en väldigt stark idé och historia – de tog med mig på en liten resa. Jag tyckte personligen att ”Not a Pizza Order” var en otroligt stark kortfilm. Man tror att det är en komedi, men det är faktiskt ett väldigt allvarligt verk som tar upp något mycket viktigt. Jag letar alltid efter filmer som blir kvar hos mig – oavsett om det är en bild eller ett ögonblick eller något annat som gör att jag minns dem. Jag tycker att alla de filmer som fått pris är utmärkta.”

Elliot Grove, grundare av Raindance och jurymedlem vid Nikon European Film Festival, tillägger: ”Vi blev överraskade över den höga standarden på de filmer som skickats in och i synnerhet över mångfalden vad gäller hur temat ’Vardagliga ögonblick’ har tolkats. Som regissör och förespråkare av oberoende filmer i allmänhet är jag väldigt glad över att Nikon uppmuntrar aspirerande filmskapare i hela Europa och runt om i världen att utveckla sin talang och belönar dem med den teknik de behöver för att finslipa sina färdigheter.”

Cécile Ragot, vinnare av årets Grand Prix-pris, säger: ”Denna utmärkelse motiverar mig verkligen att fortsätta försöka och att fortsätta göra film. Jag är oerhört tacksam gentemot jurymedlemmarna. Jag gör filmer som jag hoppas kan påverka människors liv eller perspektiv och detta pris innebär att jag kanske kan förvandla denna förhoppning till verklighet.”

Kategorier och priser

Vinnaren av Grand Prix får Nikon D810-filmutrustning och en veckolång resa med alla utgifter betalda till filmfestivalen i Cannes i maj 2016 med goda nätverksmöjligheter som Raindances särskilda gäst.

De två vinnarna i underkategorierna ”Best Narrative” och ”Technical Excellence” får en Nikon D750 och 3 000 EUR i prispengar, och vinnaren i kategorin ”Best Student Entry” får Nikon D750-filmutrustning och 2 000 EUR i prispengar. Filmskaparen bakom ”People’s Choice” får Nikon D750-filmutrustning.

Kontaktperson: Irena Strozyk irena.strozyk@nikon.com, mobil 0709- 95 58 25