Nikon Imaging | Sverige | Europa

05-01-2016

Bättre ljussättning: Nikon lanserar den radiostyrda blixten SB-5000

Stockholm, 5 januari 2016: Nikon lanserar SB-5000, ett nytt tillskott i det legendariska sortimentet med proffsblixtar. Det här är Nikons första blixt med radiostyrning, och världens första kompakta blixtenhet med inbyggt kylsystem.*

SB-5000 är utformad för att hantera utmanande situationer – perfekt för proffsfotografer som behöver flexibel utrustning för att kunna ljussätta kreativt med både externa blixtar och blixt på kameran. Tack vare den trådlösa radiostyrningen gör det inget om siktlinjen mellan masterenheten och slavenheten inte skyms, och blixten fungerar även bättre vid fotografering i starkt solljus. Nikons nya inbyggda kylsystem gör att det går att ta över 100 foton i snabb följd när blixten körs med full effekt. Den lätta, kompakta konstruktionen och de avskalade reglagen gör att den här nya blixten ger precis det ljus du behöver ute på fältet och inne i studion.

Kontroll över krävande situationer

Den snabba, pålitliga SB-5000 hjälper fotografer att ta sig an svårare utmaningar inom ljussättning. SB-5000 kan radiostyras som en del i en konfiguration med Avancerad trådlös blixt eller styras på konventionellt sätt med optiska signaler, vilket innebär att äldre blixtar kan användas när man behöver ha flera blixtar. Enhetlig blixtstyrning gör att en eller flera SB-5000 kan styras från kameramenyn eller från en dator med Camera Control Pro 2. Dessutom gör det nya kylsystemetatt den kompakta blixtenheten kan ta 120 bilder i femsekundersintervall eller 84 bilder i tresekundersintervall utan att överhettas.

Ytterligare funktioner

•    Viktiga specifikationer: SB-5000 ger ett ledtal på 34,5 (35mm, ISO 100), ett stort zoomområde i FX-format på 24–200 mm (14 mm med inbyggd vidvinkelskiva) och tre ljusmönster.
•    Lätt blixt med avskalade reglage: den smidiga blixten väger bara 420 g. Kontrollpanelen har bara de reglage du faktiskt behöver vilket ger plats för en stor och lättläst informationsdisplay. Blixthuvudet kan vinklas ned till 7° eller upp till 90° och vridas 180° horisontellt åt både vänster och höger.
•    Tillbehör: den inbyggda reflexskivan och en bouncer medföljer. Två stycken färgfilter och ett smidigt bordsstativ medföljer också.

 Kombinera med Nikons färgfilter (tillval) för ännu fler kreativa möjligheter.

Zurab Kiknadze, produktchef för objektiv, tillbehör och programvara på Nikon Europe, säger:
”Nikon har aldrig dragit sig för att skapa innovationer inom kreativ ljussättning, och vi bevisar ständigt att våra produkter är pålitliga, mångsidiga och kan integreras fullständigt i systemen. Den nya radiostyrningen innebär att SB-5000 ger resultat även när man råkar ut för vanliga problem som tex att slavblixten skyms eller utsätts för starkt solljus. Och tack vare det nya kylsystemet kan man ta ännu fler bilder i följd utan onödiga pauser – SB-5000 ger helt enkelt fantastiska möjligheter till kontroll.  Det är en trevlig och mångsidig blixt för proffs som vill ha bra resultat.”
 
* SB-5000 är världens första kompakta kamerablixtenhet med inbyggt kylsystem (den 1 december 2015).

Blixten kommer att kosta 6490 kronor.

Presskontakt

Irena Strozyk, marknadskoordinator på Nikon, tel: 070- 995 58 25 eller e-post: irena.strozyk@nikon.se

Mattias Hjortsberg, Product Manager, på Nikon, tel: 070-357 34 33 eller e-post: mattias.hjortzberg@nikon.com