Nikon Imaging | Sverige | Europa

De odlar sin fotoglädje

För fem år sedan startade Johannes Wätterbäck och hans fru Theres Lundén bloggen Farbror Grön för att berätta om trädgårdsodling, vegetarisk mat och inspirera andra att odla och leva grönare.

Johannes Wätterbäck började med trädgårdsodling redan som 19-åring då han försökte få fart på sin mammas trädgård som legat i träda i mer än ett decennium. Det visade sig vara svårare än vad han trott, men trots motgångarna blev han fast och i dag, som 45-åring, är odling en stor del av Johannes vardag.
– Jag tyckte att det var så otroligt kul att vara nära växterna och naturen, att få komponera med färger, strukturer och skapa något. Det fångade mig direkt. Sedan dess har jag gått över mer och mer till att odla grönsaker och känslan av att producera sin egen mat är fantastisk, berättar Johannes Wätterbäck.

Foto: Linda Eliasson

Vitkålen spirar under fiberduken.

Intresset för odling delar han med sin fru Theres Lundén och 2012 startade de tillsammans bloggen Farbror Grön.
– Det var Theres som sa till mig att jag måste börja skriva och fotografera för att berätta om mitt trädgårdsintresse. Vi hade också fått kontakt med ett förlag som ville att vi skulle skriva en bok, så vi började att fotografera, leka med bilder och berätta, säger Johannes.
Det ledde till bloggen Farbror Grön. I dag är Johannes och Theres också aktiva på Facebook och Instagram och de har gett ut boken ”Alla fingrar gröna” en handledning för nybörjare som vill odla grönsaker. Johannes och Theres driver också en poddcast om odling tillsammans med grönsaksodlaren Sara Bäckmo och paret lägger upp filmade odlingstips i sin egen Youtube-kanal. Johannes håller även föreläsningar och workshoppar om odling, samtidigt som han jobbar som konsult i olika trädgårdsprojekt. Odlar gör de hela tiden. Hemma i lägenheten, men också i två stadsodlingar i bostadsområdet i Västerås, på några tak centralt i staden och i fritidshuset utanför Flen.
– Min fru har ett heltidsjobb och jag jobbar deltid med annat, men om kanske ett eller två år hoppas jag att kunna arbeta heltid med Farbror Grön, säger Johannes Wätterbäck.

Jag och min dotter letar kålfjärilar.

Kålfjärilen har lagt sina ägg under bladet.

Och det är fullt upp för Farbror Grön. En ny odlingsbok och planer på en kokbok upptar deras tankar, och Johannes kommer att hjälpa de boende i ett nybyggt bostadsområde i Västerås att komma i gång med stadsnära odlingar och självhushåll.
– Det är ett helt nytt område där byggherren ordnat ett växthus på 100 kvadratmeter där alla boende som vill får odla. De anmäler sig till mig, jag utbildar dem och tanken är att jag ska följa deras odlingsprojekt ett par år, berättar han.

”Vi utmanar varandra”

Men vägen till framgångarna har inte varit spikrak.
– Det har tagit tid att komma hit. Framför allt att hitta vår stil att fotografera. Det har varit en lång resa som fortfarande pågår. Jag har lärt mig jättemycket och i dag kan både jag och Theres ta bilder som vi inte var i närheten av 2012. Vi fotograferar båda två och vi utmanar varandra, ibland bestämmer vi att vi bara ska fotografera med en viss bländare, eller bara utomhus, säger Johannes.

Sonen Moses med nyplockade smultron.

– I början var det jobbigt att släpa med kameran. Förutom att rensa ogräs skulle jag plötsligt göra det med kameran i ena handen och försöka fotografera det och få skärpa på rätta stället. Vi fotograferar ju mat och trädgård och bland det svåraste har varit att lära sig se i förväg vad som kan bli bra bilder. Det gäller att nöta och inte ge sig förrän man når dit. Det är en väldigt skön känsla när man känner att man knäckt koden och lyckats få bilden som man vill, säger Johannes Wätterbäck.

Johannes Wätterbäck skördar sallatsfrön.

I dag fotograferar han med systemkameran Nikon D750 och han använder ofta ett 24–70 millimeters zoomobjektiv och ett fast 50 millimetersobjektiv. D750 har inbyggd Wi-Fi som gör det lätt att snabbt dela bilder i sociala nätverk.
– Det underlättar verkligen för att lägga ut bilder på Instagram men också att titta på bilderna i telefonen eller på en surfplatta. Det är en av de saker jag gillar med Nikon, kameran är så lätt att använda och samtidigt blir det så bra kvalitet på bilderna. Jag använder också mobiltelefonen för att fjärrstyra kameran, på det sättet har jag tagit många av de självporträtt och pressbilder vi använder för att marknadsföra Farbror Grön, säger Johannes Wätterbäck.

Med ett makroobjektiv har Johannes fångat rötterna på den groende sötpotatisen.

Senaste nytillskottet till fotoutrustningen är makrobjektivet AF-S VR MICRO-NIKKOR 105 mm f/2.8G IF-ED.
– Det är ett jättebra porträttobjektiv samtidigt som det är ett makroobjektiv. En av mina största utmaningar i år är att försöka hinna fotografera alla insekter vi har i våra odlingar. Getingar som äter bladlöss, sländor som lägger ägg, jag vill visa det vackra och hur naturen fungerar. Jag vill också prova fotostackning när man lägger ihop flera makrobilder för att få ett större skärpedjup, så jag ser verkligen fram emot att testa det här makroobjektivet genom att fotografera insekter.

Sorgmyggor fångade och eliminerade på klistertejp.

För att träna upp bildseendet tipsar Johannes om att titta på bilder. Ofta.
– Jag kollar bilder hela tiden. På nätet när jag söker efter grejer, jag kan köpa fototidningar ibland eller fotoböcker som man kan hitta på loppis. Det finns också många bloggar och instagramkonton som inspirerar mig. Det är extra roligt att det ofta är unga kvinnor utan traditionell fotoutbildning som tar de bilder som uppmuntrar mig mest. Jag ser något som jag gillar och så börjar jag tänka hur jag kan använda det i mitt fotograferande, säger Johannes Wätterbäck.

Dottern Tora spelar boll med klackskor.

Men det mest lärorika tycker han ändå är att träffa andra fotografer. Två Västeråsbaserade fotografer som fungerat som kreativa bollplank för Johannes och Theres är Linda Eliasson och Reza Rivani.
– Jag ställer frågor hela tiden och jag lär mig något nytt varje gång. Jag frågar hur de gör och det inspirerar mig att testa själv. Det är så himla kul, säger Johannes.

Visa din passion

Till den som funderar på att börja blogga eller vill berätta om något ämne eller projekt man brinner för i ord eller bild, har Johannes Wätterbäck bara ett råd.
– Kasta dig ut på en gång. Det går inte att tänka att ”jag ska starta en Facebooksida när jag är klar”, för man blir ju aldrig färdig. Är du intresserad av båtbyggande eller fotografering så vill ju folk se din resa till att bli båtbyggare eller fotograf. Var lekfull, prova dig fram och vänta inte med att visa upp din passion, säger han.

Odla med Farbror Grön

Det går att odla grönsaker även om man bor i lägenhet. Har du ett fönster med minst sex timmars sol kan du odla dvärgbusktomater av sorterna Tiny Tim eller Totem.

Du kan ha tre tomatplantor i 5–7 liters krukor med planteringsjord och gödsel. Pollinera dem väl (skaka plantan lite försiktigt så blomman kan pollinera sig själv) så kan du få 40–70 tomater per planta. Du kan också odla minigurkor och ärtskott så har du ingredienser för en sallad.

http://farbrorgron.blogspot.se/2012/08/fonsterodling-av-tomater.html
http://farbrorgron.blogspot.se/2016/12/lucka-nr-22-gurka_21.html
http://farbrorgron.blogspot.se/2017/03/odla-artskott-inomhus.html