Hur länge har du varit fotograf?

Jag började fotografera vid 12 års ålder. Som barn bodde jag i Vogeserna i Frankrike där det finns massor av djur och natur, och skogen var min lekplats. Pappa gav mig min första kamera det året, en Nikon FE2, som egentligen var startskottet för min karriär som fotograf. Jag är lojal mot märket och har använt Nikons produkter i 28 år nu. 

Jag glömmer aldrig den första bilden jag tog, den förändrade mitt liv. När jag var ute i skogen vid vårt hus såg jag ett litet rådjur. Jag tyckte att det var oerhört spännande att kunna fotografera ett så vackert djur i dess naturliga miljö, och det tycker jag fortfarande.

När jag hade övat i flera år bestämde jag mig för att sluta skolan i förtid för att satsa helt på fotografin. Jag reste mycket under de åren och tog olika jobb för att kunna spara ihop till NIKKOR-objektiven som jag verkligen ville ha. 1999 fick jag, vid 23 års ålder, ett stipendium för att resa till ön Hokkaido i Japan i tre månader. Det var min första resa som professionell fotograf. Året därpå fick jag mitt första jobb som fotojournalist och min karriär fortsatte sedan framåt.

Vad är du stoltast över?

Jag är stoltast över mitt arbete från 2013 när jag fotograferade vita vargar i norra Nunavut, en avlägsen del av Kanada. Det var min dröm att få se sådana ovanliga vargar som hör hemma i Kanadas arktiska skärgård. Jag drömde om att fotografera en varg som aldrig hade sett människor förut. Jag åkte över till Ellesmereön och fick chansen att fotografera dem i deras naturliga miljö.

Det var ingen enkel resa eftersom arbete under arktiska förhållanden är en utmaning. Jag ville arbeta ensam eftersom djuren skulle störas om ett stort team följde med. Vissa dagar var svåra och jag fick släpa mycket utrustning, men jag kunde ta tusentals bilder så det var värt det. Jag fick en märklig lugn känsla med vargarna – det känns som om vi fick kontakt på något sätt. Mitt främsta mål är att försöka minska avståndet mellan människan och naturen. Jag känner att jag lyckades med det på min resa till Kanada.

Vad driver dig som fotograf?

Jag drivs av min nyfikenhet, äventyrslystnad och viljan att uppfylla mina barndomsdrömmar om att få se mina favoritdjur i naturen.

Vad tycker du om mest med naturfotografering?

Jag har alltid haft ett stort intresse för djur och natur. Det känns magiskt i att ta bilder på djur i deras naturliga miljö, särskilt när de inte vet om att du är där. Som professionell naturfotograf kan jag resa över hela världen, träffa nya människor och se fantastiska djur.

Vilka utmaningar har du ställts inför i yrket?

Jag visste tidigt att jag ville satsa på det här yrket. Men man kan inte blir professionell fotograf direkt – det finns många hinder på vägen. För det första behövs rätt utrustning och det kan kosta mycket pengar. Jag arbetade hårt för att kunna köpa min första proffskamera och det kan ofta ta längre än man önskar att spara ihop pengarna. Det är något som alla som vill bli fotografer får kämpa med, och det kan vara frustrerande när slutmålet verkar avlägset. Mitt råd är att fortsätta kämpa. Om du verkligen vill något kan du lyckas med det.

Vilka fotografiprojekt har du arbetat med och vilka favoriter har du?

Under mitt första projekt på Hokkaido fotograferade jag svanar och tranor i det japanska vinterlandskapet. Det var väldigt vackert. Jag hade en liten budget men stora idéer och hade bestämt mig för att ta så bra bilder jag bara kunde. Jag blev helt tagen av landet och naturen och hade gärna stannat längre. Projektet var det första steget i min yrkeskarriär som naturfotograf, så det är speciellt för mig.

Vem eller vad inspireras du av?

Jag inspireras av min pappa, som också är fotograf. Han hjälpte mig att utveckla och forma min karriär. När jag var liten var jag och pappa ofta ute i skogen. Han lärde mig allt om skogens djur och att respektera naturen. Den respekten blir djupare ju äldre jag blir. Pappa lärde mig att lära känna djuren som jag fotograferar för att förstå deras vanor och personligheter. På det sättet kan man ta bästa möjliga bild utan att störa deras liv. 

Vilken Nikon-utrustning föredrar du och varför?

Nikon D5 är utmärkt för naturfotografering. Den har snabbare bildfrekvens än de tidigare modellerna, fantastiskt ISO-omfång och ett tyst läge som är avgörande när man fotograferar djur i deras naturliga miljö. Dessutom tycker jag verkligen om att använda stora objektiv. NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR och NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR har en fantastisk räckvidd så att man kan ta detaljerade bilder av motiven utan att störa dem.

Vilken utrustning kommer du att använda mest framöver?

Jag ska främst använda Nikon D5 och Nikon D500. Jag ser fram emot att använda Nikon D500 eftersom den har ett lätt kamerahus, tyst läge och kan spela in 4K-video.

Jag vill även använda mitt NIKKOR 800mm-objektiv under min kommande resa till Tibet där jag ska försöka ta bilder på snöleoparder – ett djur som är mycket tillbakadraget och svårfotograferat.

Hur känner du för din nya roll som Nikon-ambassadör i Europa?

Jag känner mig glad och hedrad över att vara en av Nikons europeiska ambassadörer. Jag hoppas att jag genom mina bilder kan dela med mig av skönheten hos djur och natur med de som kanske inte uppskattar det så mycket som de skulle kunna göra. Jag har alltid haft ett starkt band till Nikon ända sedan jag fick min första kamera. Det här är en möjlighet för att mig att stärka det bandet och utveckla min relation med Nikons team över hela världen.

Vad kan du ge för råd till dem som vill bli naturfotografer?

Det är inte lätt att bli professionell fotograf. Om du vill ta nästa steg är det viktigt att inte ge upp. Om du verkligen vill det kommer du att lyckas. Som naturfotograf är det viktigt med entusiasm och tålamod. Det är oförutsägbart och man måste vara förberedd på att allt inte går som planerat. Framför allt måste du visa respekt, förstå djuren, deras beteende och vanor och aldrig någonsin störa dem.