Ha stenkoll på ditt motiv

Lär känna ditt motiv noggrant. När det gäller sportfoto är det viktigt att förstå reglerna och de tekniska aspekterna av sporten du fotograferar för att få bästa resultat – från att ha koll på vilken den högsta punkten i en rörelse är till vilka som är de mest betydelsefulla momenten. Tempot kan vara väldigt högt vid fotografering av actionsporter och du har inte råd att missa något, så att veta så mycket som möjligt är avgörande. Att själv delta i sporten kan vara till hjälp och det är något jag gör ofta, särskilt när jag fotograferar klättrare. Jag tycker också om att lära känna idrottarna jag fotograferar och har utvecklat många nära relationer genom åren. Det är oerhört viktigt att få deras förtroende – det gör att du kan gå från att vara en utomstående till att bli en ”invigd” och verkligen driva igenom kreativa koncept.

Leta efter nya perspektiv

Sök efter nya vinklar och låt dig inspireras av din omgivning. Var kreativ och leta efter något annorlunda. Din bild måste sticka ut i mängden, så var modig och ta risker – du kommer inte att ångra dig. En metod som jag använder för att fånga nya vinklar är att använda fjärrstyrda kameror, särskilt när jag fotograferar sådana idrotter som klippdykning. Med fjärrstyrda kameror kan du nå vinklar som annars är fysiskt omöjliga att nå, och ta bilden från flera positioner samtidigt. Men för mig räcker inte det. När jag t.ex. fotograferar klättrare tjänar det inget till att stå nere på marken! Som en del i jakten på den perfekta bilden vill jag gärna lära mig att göra det idrottarna jag fotograferar gör. Genom att själv börja klättra har jag kunnat ta fantastiska bilder från alla vinklar. En av mina favoriter togs när jag befann mig på den 914 m höga lodräta klippväggen El Capitan i Yosemite nationalpark.

Bemästra din utrustning

Ofta har du bara har några sekunder för att fånga precis den bild du vill ha, så du behöver veta exakt vad du ska göra när tillfället kommer. Öva med din utrustning och se till att du vet vilken kamera, vilket objektiv och vilka inställningar som kommer att fungera bäst innan du börjar fotografera. Det jag tycker om med mina Nikon-kameror är att jag kan göra nästan allt jag behöver utan att ta ögonen från sökaren. Det är perfekt vid sportfotografering, eftersom man inte har råd att missa ett ögonblick. Det är viktigt att bekanta sig med funktionerna och vad som fungerar bra i olika situationer. Du ska kunna använda dem utan att tänka.

Nyckeln är förberedelser

Det är viktigt att planera alla aspekter av dina bilder omsorgsfullt – plats, timing, motiv och hur alla bitarna passar ihop. Att vara förberedd gör arbetet mycket lättare och kommer att bidra till att du får bilderna du behöver.  Genom att förbereda dig ordentligt och förmedla dina idéer till dem du fotograferar kan du verkligen få dem engagerade i att hjälpa till att skapa den perfekta bilden. Ju mer förberedd du är, desto mer tid får du till att kunna vara flexibel och hantera situationer som förändras.

Packa lätt och håll tempot

Att välja rätt utrustning att ta med på en fotografering är avgörande när du håller på med sport- och äventyrsfotografering. Det sista du vill är att din utrustning ska sinka dig, vara i vägen eller sluta fungera! Så om du vet du att du ska bestiga ett berg eller fotografera klippdykare måste du se till att du har minsta möjliga kärnutrustning och endast ytterligare nödvändiga grejer som verkligen kommer att vara till nytta för dig. Jag måste erkänna att det ibland kan vara svårt att skära ner på packningen! Jag vill alltid har rätt verktyg för jobbet men det är viktigt att anpassa sin utrustning efter fotograferingen. Jag försöker hålla mig till klättrartalesättet: ”Lätt är rätt”.

Var flexibel

Det är viktigt att ha en idé om vilken bild du vill skapa. Att ha en vision och utveckla den är nyckeln till att bli en kreativ och framgångsrik fotograf, oavsett vilket ditt motiv är. Men det är också viktigt att vara flexibel och öppen för det som händer omkring dig. Ibland ser jag en specifik bild framför mig, men efter att jag pratat med idrottaren kan hela visionen förändras. De kan ofta bidra med nödvändiga insikter och inspiration.