Hur visste du att du ville bli fotograf?

Allt började år 2000, när min pappa gav mig min första kamera. Vid 14 års ålder gav jag mig ut i en segelbåt tillsammans med min familj på en jordenruntresa som varade i sju år. Det var en omvälvande upplevelse som gjorde att jag fick upp ögonen för fotografering och de spännande möjligheterna att fånga det jag såg runt omkring mig. 

När vi kom till Europa investerade jag i en DSLR, en Nikon D70 – ursprungligen för att jag ville in i filmbranschen – och när jag såg kvaliteten på bilderna den kunde ta förändrade det allt för mig. När jag reste runt under de där första åren hamnade jag i Frankrike och fick möjligheten att fotografera breakdance-tävlingen ”Battle of the Year France” i Montpellier. Det var något helt annat än det jag var van vid att fotografera på båten och det blev starten för mitt ”action-beroende”. Från och med då var jag fast.

Vad driver dig som fotograf?

Att fånga det perfekta ögonblicket och att vara en del av det som händer. Efter att ha växt upp på en båt handlade livet om att komma ut och utforska världen och dokumentera allt vi stötte på längs vägen.  Jag vill med hjälp av mina bilder inspirera människor att göra något annorlunda – testa en ny sport, komma ut i naturen, se mer av världen.

Jag älskar att fotografering är ett medium som så enkelt för samman människor. Jag har turen att det ger mig en ”frikort” att göra saker som jag annars inte skulle kunna göra och jag tycker om att genom mitt arbete kunna sprida vad andra vanligtvis inte skulle se eller leta efter.

Har du ett favoritfoto?

Som en del i ett personligt projekt tillbringade jag över en månad i östra delen av Vancouvers innerstad – ett område med stora problem med droger och hemlöshet. När jag var där lärde jag känna människorna som bor på gatorna och fick ta del av deras livsberättelser. Jag tog cirka 165 porträtt, och den här bilden av en man som heter George och hans duva är en av mina favoriter. Jag ville verkligen se människorna, inte definiera dem utifrån deras situation, och jag känner att den är bilden gör precis det.

Det ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat eftersom min pappa brukade ta med mig till Vancouver när jag var barn. Vi brukade äta i China Town mittemot Carnegie Community Center – en vacker byggnad mitt i östra innerstaden. När jag sedan oväntat kom att hamna i Vancouver senare i livet med en kamera visste jag att jag var tvungen att genomföra det här projektet. Att lära känna de här människorna och få höra om deras liv och platserna de kommer ifrån berörde mig starkt.

Hur länge har du använt Nikon-produkter/Vilken är din favoritutrustning från Nikon och varför?

Jag har använt Nikon-produkter sedan jag fick min första DSLR, D70:n, i händerna, det var 2004. Märket har varit enormt viktigt för min karriär ända sedan dess!

En av mina favoritkameror är Nikon D810 eftersom den erbjuder en enastående upplösning och dynamiskt omfång, vilket innebär fantastisk bildkvalitet. När jag lyckas fånga det perfekta ögonblicket vill jag kvaliteten ska vara högsta möjliga. 

Nikon D5 är en annan kamera som jag vet att jag kan lita på, tack vare att den är så ergonomisk. När du tar bilder hela dagen och håller i kameran i tio timmar, behöver du utrustning som är bekväm och tålig. Hastigheten och den höga ISO-kapaciteten är också viktiga faktorer hos den här kameran. Eftersom så mycket av mitt arbete handlar om action och högt tempo behöver jag kunna fånga ögonblicken när de dyker upp, eftersom man aldrig får en andra chans.

Och slutligen Nikon D500, som är perfekt för alla äventyrsuppdrag. Dess lätta konstruktion med proffsfunktioner innebär att, oavsett om jag klättrar uppför en klippa på 900 m eller befinner mig mitt i öknen, kommer den inte att tynga ner mig.

När det gäller objektiv, är det AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED som gäller för mig – häpnadsväckande skärpa och en fantastisk zoom. Jag har upptäckt att jag faktiskt kan genomföra hela projekt med det objektivet. Jag älskar också AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II för dess flexibilitet och AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR som en lätt vidvinkelzoom. Dessutom är AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED-objektivet med fast brännvidd fantastiskt tack vare dess snabba 1,4-bländaröppning och enastående kvalitet, i en av mina favoritbrännvidder.

Vilka produkter kommer du att använda mest under de kommande månaderna?

Jag ser fram emot att arbeta med mer videobaserade projekt så jag planerar att använda 4k-videofunktionerna hos D500 och D5 mer. Jag har testat dem några gånger och blivit riktigt imponerad. Jag ser också ser fram emot att lägga vantarna på KeyMission 360 och 170, som ytterligare verktyg för att fånga olika perspektiv. Jag gjorde en del mycket tidig produkttestning med KeyMission 360 och jag älskade den.

Hur känner du inför din nya roll som en av Nikons Europa-ambassadörer?

Det känns superkul! Det är en stor ära att få samarbeta med och erkännas av ett företag som har spelat en viktig roll för min karriär ända sedan starten. Parallellt med att kunna arbeta med ett specialprojekt som ligger mig varmt om hjärtat ser jag också fram emot att dela mina kunskaper och erfarenheter med andra fotografer.

Vilka yrkesmässiga utmaningar har du stött på?

Inget fotograferingsprojekt är fritt från utmaningar, särskilt om du är en action-/äventyrsfotograf och entusiastisk idrottare. Men att ställas inför dessa utmaningar och hitta lösningar är en del av processen – och det roliga.

För mig kan vädret vara ett enormt problem, särskilt på kommersiella jobb när du har ett tajt schema och begränsat med tid med idrottarna eller klienterna. Å andra sidan har jag upptäckt att när det gäller äventyrsfotografering är det ofta när vädret är dåligt och du inte vill ta fram kameran som du kan få riktigt bra bilder. När det blir tufft och vädret inte är det bästa är det bara att kämpa sig igenom och ta så bra bilder som möjligt (med hjälp, förstås, av en tålig kamera).

Logistiken kan också var krånglig. När du försöker ta dig till områden där ingen varit förut, eller vill få stora arbetslag och mycket utrustning på plats, måste du lägga ner mycket tid på planering för att se till att ingenting går fel och du har alla grejer ni behöver.

Vad är du mest stolt över att ha lyckats med?

Att bli Nikon-ambassadör är en enorm prestation för mig och jag är oerhört stolt över det. Mitt fotoprojekt i Vancouver och fotograferingarna av klippklättringsexpeditioner i Himalaya är också väldigt speciella minnen för mig.