Var inte rädd för att bli engagerad

Fördjupa dig. Kom så nära händelserna som möjligt för att kunna fotografera motivets ögon. På så sätt får tittaren en inblick i vad personen tänker eller känner i den stunden, och det bidrar dessutom till att väcka en starkare känslomässig reaktion på fotot.

Börja i din bekvämlighetszon

Börja med att fotografera sånt som du känner starkt för, vilket gör att du naturligt utvecklar dina förmågor. Vad gäller sportfotografering handlar det om att förutse ögonblicken innan de inträffar. När jag var yngre spelade jag ishockey, så jag var bekant med rörelserna och tekniken. Det innebar att jag kunde reagera snabbt.

Inspiration finns överallt

Få inspiration från hela din omgivning, t.ex. från filmer, konst och tidningar. Om du är öppen för nya idéer ökar din kreativitet. I slutändan är det detta som gör att dina foton sticker ut från mängden.

Var beslutsam

Kämpa för att få till den där perfekta bilden, oavsett vilka hinder du stöter på – det kan vara bilden som förändrar ditt liv. Fotografering handlar lika mycket om talang som om beslutsamhet. Jag har en klar bild av vad jag vill göra och jag kommer inte att ge upp förrän jag lyckas.

Snabbare är bättre

Inom sportfotografering ska du komma så nära motivet som möjligt och hålla dig lågt. Försök komma närmare än alla andra. När du väl är på plats behöver du en kamera som kan ta rätt foto. Jag använder Nikon D4 som min huvudkamera. Det snabba autofokussystemet och de höga ISO-talen öppnar upp för massor av möjligheter för sportfotografer.

Inramningen är nyckeln

Det första jag tittar efter är bakgrunden och belysningen, även om motivet är i fokus och bakgrunden är oskarp. Utan en bra inramning blir motivet inte snyggt hur mycket du än försöker.