Vloggskola med Axel Palm

Mycket har hänt det senaste åren, framförallt inom film - och tur är väl det. Nu behövs det inte längre tunga filmkameror eller ett helt filmteam för att kunna skapa material i hög kvalitet utan nu räcker det med en bra kamera kombinerat med mikrofon och stativ. Nikon Z 50 är en smidig kamera som du enkelt kan ta med dig överallt för att skapa högkvalitativa filmer och den vinklingsbara skärmen gör den perfekt för vlogging. I detta vloggkit ingår en mikrofon med tillhörande mikrofonskydd som du fäster ovanpå kameran och ett mindre stativ som du enkelt kan sätta både under och på sidan av kameran, tack vare den medföljande SmallRig-plattan. Vi lät Axel Palm, Sveriges första Youtube-ambassadör och god vän till Nikon, testa vårt Nikon Z 50 Vloggkit för att höra vad han har att säga om det. Axel tycker att fördelarna med detta kit är att det är väldigt lätt att bära med sig och därför kan du låta kreativiteten flöda under längre perioder utan att du blir trött i armen samt att kvaliteten på det material du skapar blir enklare att garantera då du har allt på ett och samma ställe.

Innan du trycker på REC finns det däremot lite saker att tänka på och därför bad vi Axel Palm spela in en instruktionsvideo där han guidar dig från A till Ö. I filmen går Axel igenom tre olika moment: Förberedelser, produktion (själva filmandet) och efterbehandling.

I avsnittet om förberedelser berättar Axel fördelarna med att skriva en shotlist som både kommer fungera som ett bildmanus för att få en överskådlig vy över filmen men även som en checklista för att inte missa några viktiga scener. Under själva filmandet berättar han om vikten av att skapa dynamik genom att variera statisk och rörlig bild samt hur avgörande bakgrunden kan vara för ditt objekt i fokus. Tänk även på att inte filma med fel vitbalans, detta undviker du enklast genom att behålla vitbalansen på auto, framförallt om du kommer filma i olika miljöer. Inför efterbehandlingen berättar Axel att det är bäst att använda proxys (mindre kopior) för dina filer som du fört över då de inte väger lika tungt och är därmed lättare att hantera för ditt redigeringsprogram. När du sedan ska exportera den färdiga filmen ska du såklart använda originalfilerna för att få högsta möjliga upplösning. Du kan även förinställa färger och ljud, det kommer spara dig väldigt mycket tid för redigering av kommande vloggar. Axels tips är att ställa in en ny color grading om det är för en miljö som han vet kommer vara återkommande i andra filmer, tex ett typiskt väder som han tycker om att filma i. Innan han börjar klippningen lägger han in filmsekvenserna efter den ton han tycker passar bäst med den historia han vill berätta genom filmen, därefter börjar han klippa i dem.

Lycka till och glöm inte att ha roligt!

Se mer information och köp Nikon Z 50 Vlogger kit här!