Välj rätt vloggkamera för att bredda och engagera dina följare

Idag är vloggen den populäraste kanalen för influencers att nå ut till sina följare med på sociala medier. Med en vlogg får dina följare lära känna dig på ett djupare plan och du kan skapa material som skapar stort engagemang bland nyfikna tittare samt bredda din följarskara. Med rätt vloggkamera blir det dessutom både enkelt och kul med vloggen!

Vad är en vlogg?

Videobloggen som förkortas Vlogg har idag fått en stor plats inom sociala medier och vuxit fram som en naturlig förlängning för bloggen. Här delar du fortfarande med dig av dig själv, men text har bytt ut till ljud och foton är nu rörlig bild. Idag är allt från personliga till komiska vloggar det som toppar flest sedda klipp och de som haft en blogg med text och bild, har även startat en vloggkanal. Genom rörlig bild går det idag att nå ut till likasinnade över hela världen som både får lära känna dig samtidigt som dina följare kan hitta andra som brinner för samma ämne. På så sätt knyter du lättare fast till en lojal följarskara som prenumererar på dina klipp. Prenumeranter på vloggar ser i genomsnitt fler och längre videoklipp jämfört med de som inte prenumererar.

Vloggvärlden kan kännas som en djungel men har du ett ämne du brinner för att få dela med dig av kan det bli både kul och enkelt - särskilt om du hittar rätt verktyg och lär dig hantera tekniken i din kamera. Något som många vloggare uppskattar på sin kamera är en vinklingsbar display, så att man kan vinkla sin display åt olika håll och framförallt se sig själv när man ska filma. Sedan är det viktigt med bra ljudupptagning, så att dina följare hör dig bra och inte störs av brus eller annat som kan minska intresset för klippet.

Vi på Nikon samarbetar idag med vloggaren Axel Palm som har en videoskola på den nya plattformen 123on.

“Jag kände redan under möten när vi skulle sätta igång det här att de verkligen tror på oss innehållsskapare. De tror på vår kreativa passion att göra bättre innehåll och utrustning och kameror är ju en stor del av det som ni vet, så jag kunde inte varit mer stolt att ha en sponsor som Nikon”, säger han.

Ett av tipsen under Videoskolan som Axel Palm delar med sig av är vad ISO är och hur han brukar använda ISO.

“Det som man kanske ska tänka på extra mycket är att inte ha ISO för hög. För har man det kan det bli grynigt i bilden. Som du kanske sett när folk filmar när de är utomhus och det är mörkt eller i ett mörkt rum. När jag filmar så brukar jag ha ISO på 100 till 800. Och det är för att om man håller sig inom det här spannet, då slipper man den här typen av grynighet” berättar Axel Palm.

Nikon Z 50 är en spegellös, lätt, smidig och snabb kamera som du enkelt kan ta med på resan för att fånga ögonblicken och skapa content genom foto och film i 4K, som dessutom gör den till en perfekt vloggkamera. Den breda Nikon Z-fattningen möjliggör att kamerans stora sensor i DX-format med 20,9 megapixlar fångar mer ljus i hela bilden, vilket innebär fler detaljer och gör färgerna i dina bilder klarare - dag som natt.

Nikons D5600 är en är en perfekt vloggkamera som är SnapBridge-kompatibel och har inbyggd Wi-Fi-funktion, vilket betyder att du har en konstant uppkoppling till din smartphone eller surfplatta och kan enkelt lägga upp dina bilder och filmer på dina sociala medier. Kameran är en systemkamera i DX-format för den som vill låta kreativiteten flöda. DX-formatet är 24,2 megapixlar vilket gör att du inte missar några detaljer och får enastående skarpa bilder och filmer. Oavsett om du leker med skuggor i starkt solljus eller filmar ur oväntade vinklar är Nikon D5600 en kamera som hjälper dig att testa nya idéer. D5600 har dessutom något som många vloggare uppskattar - en vinklingsbar pekskärm på 8,1 cm med bred betraktningsvinkel och hög upplösning på 1 037 00 punkter. På så sätt kan du enkelt filma dig själv och får en detaljerad och hög kvalitet.

Nikons nya tillskott i COOLPIX-serien, A1000 och B600, är utmärkta vloggkameror som fungerar med Snapbridge-appen som gör det möjligt med ständig anslutning till din smartphone eller surfplatta för att kunna dela foton i stunden.

COOLPIX B600 gör det lätt att ta med supertelefotokraft var du än ska. Det kraftfulla NIKKOR-objektivet med 60x optisk zoom har ett brännviddsintervall på 24-1440 mm. Oavsett om du zoomar in på sevärdheter eller använder vidvinkel för att fånga något i farten hänger den här kameran alltid med. Tryck bara på knappen för filminspelning för att börja spela in film i full HD-kvalitet (1 080p/30p) med stereoljud. Vibrationsreduceringen motverkar effekterna av kameraskakning och ger stadiga filmsekvenser, även om du filmar medan du går. Med funktionen för att redigera filmen direkt i kameran kan du plocka ut stillbilder eller klippa bort oönskade filmsekvenser under uppspelning. Med Modellretuschering kan du redigera enskilda bilder och skapa porträtt som tar fram det bästa i personen du fotograferar. I Kreativt läge kan du förhandsgranska dussintals olika konstnärliga effekter på bilder och filmer innan du trycker på avtryckaren. I Makroläge kan du ta storslagna bilder på pyttesmå underverk.

COOLPIX A1000 är en liten allroundkamera med 16 megapixlar och NIKKOR-optik av enastående kvalitet i fickformat som passar till allt från att fånga stadens hemligheter till vidsträckta landskap. COOLPIX A1000 är utmärkt att resa med och kamerans högkvalitativa objektiv med hela 35x optisk zoom har en brännvidd på 24-840mm. Du kan spela in film i imponerande 4K/UHD med upp till 30 bilder per sekund (bps) och full HD med upp till 60 bilder per sekund. Den inbyggda funktionen för timelapse-film gör det lätt att skapa dramatiska videoklipp av en gatuscen eller en annalkande storm. Komponera enkelt intressanta bilder ur nya vinklar. Den vinklingsbara monitorn på hela 7,6 cm (3 tum) med 1 036 000 punkter startar snabbt, och när du fotograferar i Livevisning kan du styra AF och slutare via pekskärmen. I bildvisningsläget kan du zooma in och ut i bilderna och bläddra mellan dem. När du fotograferar i RAW-format har du full kontroll över bilderna. Alla bilddata sparas, så att du kan finjustera alla delar i bilderna med den programvara för bildredigering du helst använder.

Så vill du sätta igång att vlogga, eller har du redan börjat och söker du ny utrustning för ett bättre resultat, har Nikon kamerorna för dig!