Välj rätt vloggkamera och kameratillbehör för bästa innehåll och kvalitet till din vlogg

När du ska börja vlogga är rätt utrustning en förutsättning för att skapa innehåll med bra kvalitet som fångar dina besökares uppmärksamhet. Några delar som har extra stor betydelse för att du ska kunna fånga just det du vill utan att behöva kompromissa är till exempel ljus, bildskärpa, smarta funktioner och stabilt filmande.

När du ska filma för din vlogg är det viktigt att tänka på rätt mängd ljus utefter vad du vill få fram i din film. Vår samarbetspartner och vloggaren Axel Palm delar med sig av några riktigt bra tips på hur du kan justera ljuset till din film. Det som är bra att tänka på är om känslan i filmen skall vara ljus och fräsch eller dov och dramatisk med mörker och starka skuggor. Dock finns det två viktiga saker att tänka på när du filmar, som är varandras motpoler;

Överexponera inte. Hyn blir för ljus och färgdjupet i ansiktet försvinner när du tar in filmen i ett redigeringsprogram. Tänk samtidigt på att inte ha alldeles för lite belysning så att ansiktet täcks av skuggor och mörka partier.

 

“Det är ju en pendling mellan för ljust och för mörkt. Men jag tycker snarare att du ska försöka filma så ljust som möjligt men se till i kameran, mobilen eller vad du än filmar med, att det inte blir helt vitt i ansiktet”, säger Axel Palm.

Axel Palm delar även med sig av vikten av trepunkts-belysning för att du ska kunna få fram det filmiska ljuset som många strävar efter i sina vloggar. Det går dessutom att skapa denna belysning på ett enkelt sätt med helt vanliga lampor som finns i hemmet. Lampor som ingår i trepunkts-belysningen är “headlight” som är en lampa från ena sidan, “fill light” som fyller i från andra sidan så att det inte uppkommer lika hårda skuggor i ansiktet och “back light” eller “hair light” som ger stark belysning på håret.

“Försök också att sätta någon lampa i bakgrunden i bild för då ser det ut att vara mer naturligt ljus” avslutar han.

Sedan är det viktigt med en vloggkamera som både har hög bildkvalitet och smarta funktioner för att du smidigt ska kunna filma och publicera. Nikons Z50, Z6, D5600, COOLPIX B600 och COOLPIX A1000 är fem kameror som passar utmärkt för din vlogg. Alla fem kameror har vinklingsbara skärmar vilket gör det lättare att filma sig själv. Vloggkamerorna är även SnapBridge-kompatibla så att du får en blixtsnabb överföring till din smartphone eller surfplatta.

Så vill du skapa bra filmmaterial till din vlogg, har Nikon rätt vloggkameror och kameratillbehör för dig.