Nikon Imaging | Sverige | Europa

Förstå den blå timmen

FOTOGRAFERA UNDER BLÅ TIMMEN

Termen den blå timmen, från ”la hora azul” på spanska och ”l’heure blue” på franska, är tiden precis före soluppgången eller precis efter solnedgången. Den blå timmen är främst känd för sin romantiska känsla och den fantastiska visuella kvalitet den ger dramatiska scener i filmer och fotografier.

Nikon D7000, f/29, 30 sek., ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

FÖRSTÅ BLÅ TIMMEN

Det är den där stunden när hela himlen har en djupt blå färg och ljuset är tillräckligt mjukt för att de flesta mörka områden i motivet ska framhävas utan att du behöver en extra ljuskälla. Detta beror på Rayleigh-spridning, det vill säga ljusspridning av partiklar som är mindre än det synliga ljusets våglängd – samma process som gör att himlen ser blå ut.

När solen befinner sig sex grader under horisonten lyser den inte längre direkt på marken som du ser, men den lyser på den övre atmosfären. Denna fas av solnedgången kallas även ”borgerlig skymning”. Under den här perioden passerar rött ljus, som har en längre våglängd än blått ljus, genom atmosfären och in i rymden, medan det blå ljuset sprids och diffuseras.

På morgonen sker den blå timmen precis före den gyllene timmen, i början av den borgerliga skymningen, ungefär 30 minuter innan solen går upp. På kvällen uppstår den blå timmen i slutet av den borgerliga skymningen, precis efter den gyllene timmen, omkring 10 till 15 minuter efter solnedgången.

POPULÄRA MOTIV ATT FOTA

Det är inte svårt att bli riktigt bra på att fotografera under den blå timmen, eftersom man oftast inte behöver tänka så mycket på starkt ljus och skuggor i motiven. Genrer som landskap, stadsbilder och porträtt fungerar extra bra under den blå timmen, eftersom det mjuka, dämpade ljuset kan skapa en överjordisk stämning i bilderna.

GUIDE TILL ATT FOTOGRAFERA UNDER BLÅ TIMMEN

Om du inte har fotograferat under den blå timmen förut har vi några tips som hjälper dig att komma igång:

• Eftersom den blå timmen beror på din geografiska plats är det viktigt att kontrollera när solen går upp och ned hos dig.
• Planera ordentligt och kom till platsen tidigt. Du behöver tillräckligt med tid för att göra i ordning utrustningen.
• Ställ kameran på ett stativ för bättre stabilitet och komponera bilden med himlen som bakgrund.
• Håll ISO-talet så lågt som möjligt, så att du slipper korn och brus i bilden.
• Under den blå timmen behöver du använda en långsammare slutartid för att bilderna ska bli korrekt exponerade. Fotografera i slutarstyrt eller manuellt läge, eftersom du då kan välja slutartid manuellt.
• Bilden blir skarpare om du använder en fjärrkontroll eller kamerans timer. När du trycker på avtryckaren kan du ibland råka skaka till kameran, vilket gör bilden oskarp.
• Ta några testbilder och titta alltid i histogrammet så att du inte har några överexponerade högdagrar eller onödiga skuggor.

Om du fotograferar med en D-SLR kan du experimentera med HDR-fotografering (High Dynamic Range). En HDR-bild består av flera bilder som tagits med olika exponering, som sedan slås ihop under efterbearbetningen. Vissa D-SLR-kameror från Nikon har en inbyggd HDR-funktion, där flera exponeringar tas av motivet och sedan kombineras i kameran till ett HDR-fotografi.