Skapar du film eller vlogg? Se hit!

Nikon Z 50 är en spegellös, lätt, smidig och snabb kamera som du enkelt kan ta med på resan för att fånga ögonblicken och skapa content genom foto och film i 4K, som dessutom gör den till en perfekt vloggkamera. Den breda Nikon Z-fattningen möjliggör att kamerans stora sensor i DX-format med 20,9 megapixlar fångar mer ljus i hela bilden, vilket innebär fler detaljer och gör färgerna i dina bilder klarare - dag som natt.

I och med att AF-punkterna på sensorn täcker ca 90% av bilden kan du enkelt skapa vackra bilder och filma i 4K samt slowmotion-sekvenser i Full HD med perfekt fokus, oavsett om motiven befinner sig mitt i bilden, mot kanten eller rör sig. Serietagningen med upp till 11 bps med autofokus och automatisk exponering gör att du kan ta bilderna som andra kanske missar. Utan den så kallade “beskärningsfaktorn” kan du dessutom dra nytta av hela bredden på kamerans stora sensor i DX-format. Vill du skapa content med timelapse-sekvenser med 4K-upplösning kan du samtidigt ta stillbilder för att skapa ännu större variation i ditt material. Kameran är även utrustad med en uppfällbar blixt för extra ljus. Allt detta gör Nikon Z 50 till en både kompetent och prisvärd vloggkamera som hjälper dig skapa fantastiska filmer och selfies, både hemma i köket eller på resande fot.

Vi passade på att fråga Nikons produktspecialist Robin Levin om Nikon Z 50 och Nikon Z 6 och deras fördelar som filmkameror samt vad som är viktigt att tänka på vid filmskapandet.

Vilka likheter finns mellan Nikon Z 50 och Nikon Z 6 när det kommer till film?
Det finns en mängd likheter mellan Z 6 och Z 50 eftersom båda kamerorna har designats med filminspelning i åtanke. Du kan enkelt byta till ett dedikerat filmläge genom en lättåtkomlig switch och dina inställningar sparas separat från de som gjorts för stillbildsfotografering vilket gör att du även får möjlighet att ställa in den intuitiva i-menyn för att göra den anpassad för filmning.

Nikon Z 6 och Nikon Z 50 har ett avancerat hybrid-autofokussystem med följande autofokus om så önskas. Om du istället vill fokusera manuellt kan du ta hjälp av det inbyggda konturförstärkningen som hjälper dig att visa var fokusen ligger (peaking highlights).

Vilka skillnader finns mellan Nikon Z 50 och Nikon Z 6 när det kommer till film?
Om vi istället tittar på vad som skiljer dessa två kameror åt kan vi börja med Nikon Z 6 som har ett mer avancerat inbyggt mekaniskt stabiliseringssystem. Det här gör att du kan få hjälp att stabilisera bilder oberoende av vilket objektiv du använder. Nikon Z 50 måste istället förlita sig på att objektivet har en stabilisering för att få den här hjälpen. Tilläggas kan att båda kamerorna har en extra stabilisering kallad elektronisk bildstabilisering som gör att det blir ännu enklare att få en stadig bild.

För den mer avancerade användaren har Nikon Z 6 möjlighet att sända ut en 10-bit signal med N-Log över HDMI, där Nikon Z 50 är begränsad till 8-bit. 10-bit N-Log kan jämföras med en enklare variant av RAW och 8-bit är som en vanlig JPEG. Denna funktion används tillsammans med en extern tredjepartinspelare och ger ett material som ger kreatörerna mer frihet att efterbehandla.

Nikon Z 50 och Nikon Z 6 har blivit utrustade med touch-skärmar som gör det enkelt att röra sig i menyerna men även möjlighet att placera om fokuseringspunkter och ta bilder. Fördelen med Nikon Z 50 är att dess skärm går att vrida 180 grader så att du kan se dig själv när du tar bilder eller filmar - fantastiskt användbart när du ska göra ett vlogginlägg eller ta selfies på resande fot till exempel.

Vem rekommenderar du Nikon Z 50 till?
Om du har funderat på att byta till en spegellös kamera från ditt tidigare DSLR-system kan Nikon Z 50 definitivt vara något för dig. Om du dessutom äger objektiv till ett Nikon DX-system är saken klar. Med hjälp av FTZ adaptern kan du med enkelhet fortsätta använda både dina DX och FX objektiv med F-bajonett. Nikon Z 50 är också perfekt för alla som vill ha en bra systemkamera till semestern eller resan eftersom det är ett så litet och lätt paket men fortfarande väldigt kompetent. Om du värdesätter bildkvalitet vid stillbildsfotografering och video är Nikon Z 50 som gjord för dig.

Vilka objektiv rekommenderar du att köpa för att skapa film?
Självklart är Nikons nya objektiv med Z-bajonett fantastiska alternativ. Samtliga Z-objektiv kommer med en tyst motor för nästintill ljudlös fokusering. Z-objektiven är också utrustade med en kontrollring istället för en traditionell fokuseringsring vilket gör det möjligt att programmera om och ge den andra uppgifter än att bara agera manuell fokuseringsring, du kan till exempel justera bländaren eller exponeringskompensationen. Du kan även välja att justera ISO med hjälp av kontrollringen på Nikon Z 50.

Z-objektiven som går under serien S-Line är fantastiskt skarpa och välbyggda och du kan utan att behöva fundera två gånger välja vilket som helst för att få ett skarpt resultat vid filminspelning. Personligen skulle jag para Nikon Z 50 med det otroligt kompakta och lätta Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 objektivet för att få ett så litet och lätt paket som möjligt med stabilisering och komplettera med Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 när det behövs. Om jag istället använder Z 6 skulle jag para den med ett Z 14-30mm f/4 S och ett Z 24-70mm f/4 S för att täcka in mitt behov. Det finns också en helt fantastisk andrahandsmarknad när det kommer till val av objektiv för filminspelning. Ibland kan det vara ett gammalt välanvänt objektiv som ger den känslan och klassiska looken du är ute efter.

Vilka ytterligare tillbehör rekommenderar du till någon som upptäckt sitt intresse för att skapa film och vloggar?
För att få till ett bra slutresultat kan jag verkligen rekommendera att man använder någon typ av extern mikrofon för att fånga in omgivande ljud men också tal om det är tanken, både Nikon Z 50 och Nikon Z 6 är utrustade med mikrofoningång. Kamerorna är utrustade med en Ministereokontakt (3,5 mm diameter, strömförsörjning via plug-in stöds). Förutom mikrofon kan Nikon Z 50 smidigt anslutas till en rad Nikon-tillbehör, däribland fjärrkontroller, D-SLR-blixtar och mer.

Trots att kamerorna hjälper till att göra bilden stadigare kan ett kamerastativ eller en gyrostabilisering göra det ännu stadigare. Du kan även ta hjälp av ett naturligt stativ som en gren eller staket eller liknande. Slutresultatet blir förstås en behagligare och inte så ryckig film för åskådaren.

Vad är viktigt att tänka på när du skapar rörligt material?
Att göra rörligt material kontra stillbild ger förstås kreatören ännu mer medel att förmedla sitt budskap då du använder dig av bild, ljud och rörelse för att berätta din historia.

För att behålla publikens intresse är det viktigt att tänka på att panorera med kameran och byta vinklar för att ge filmen mer rörelse så bilden inte är för statisk. Jag skulle också rekommendera att du använder dig av kortare filmsekvenser som du sedan lägger ihop till en färdig film istället för att göra en lång filmsekvens.

Ljud och musik ger ett stort mervärde till publiken och det uppskattas oftast om den är på en jämn ljudvolym. Ta hjälp av inställningarna i kameran där du kan justerar mikrofonkänsligheten. Ljudvolym och musik går också att ändra och lägga till vid efterbehandling på en dator.

Går det att filma i RAW?
Vi väntar med spänning på att en mjukvaruuppdatering (firmware) till Nikon Z 6 och Nikon Z 7 ska tillgängliggöra RAW-videoformatet ProRes RAW för dessa produkter. Tillsammans med en extern videoinspelare med stöd för funktion öppnar det här upp helt nya möjligheter när det kommer till efterbehandling av videofiler. I nuläget har vi tyvärr ingen mer information om när uppdateringen kan tänkas komma, den som väntar på något gott…