SKAPA INTRESSANT MATERIAL AV HÖG KVALITET TILL DIN KANAL MED RÄTT VLOGGKAMERA OCH KAMERATILLBEHÖR

De senaste åren har begreppet bloggare ändrats till influencer och likaså deras typ av kommunikation. Tidigare gick vi in på våra favoriters bloggar och tog del av deras liv i form av bilder och text, något som nu blir ett allt mindre vanligt sätt att prata med sina följare på. Istället vill följarna komma så nära live som möjligt och därför blir stories på Instagram och vloggar/filmer på YouTube viktiga verktyg för influencers att hålla sig relevanta. Enligt statistiken kommer 80% av allt material på nätet vara rörligt inom 2-3 år, vilket innebär att det blivit ännu viktigare att ha en kamera som klarar av att både fota och filma för att kunna skapa intressant och relevant material av hög kvalitet.

Vår samarbetspartner, vloggaren Axel Palm, har lång erfarenhet av att skapa filmer som han delar med sina följare på YouTube. Vi passade därför på att ta hjälp av hans expertis och ställde några frågor om bland annat YouTube, filmskapande och hur han arbetar med Nikon Z 6.

Vad gör YouTube till en bra kanal att nå ut med sitt material på?

“Det som gör YouTube överlägset andra plattformar är att det finns en vana av att acceptera nya stjärnor. När vi ser på TV söker vi oss till det som känns bekant på grund av att vi förväntas se en hel långfilm eller ännu fler timmar via en serie. YouTubers tar mycket mindre tid i anspråk vilket också gör att vi som tittar sänker garden och kan vara mer villiga att söka efter nya typer av innehåll”, berättar Axel.

Till sin egen YouTube-kanal använder Axel en Nikon Z 6 tack vare den höga bildkvaliteten och den inbyggda vibrationsreduktionen vilket gör att även hans handhållna filmer blir mjuka i rörelserna, samt möjligheten att kunna filma slowmotion i full-HD. Han säger även att han sällan behöver oroa sig för ljuset när han filmar med Z 6, vilket underlättar mycket i hans filmande.

“Med Z 6 slipper jag oroa mig för mörkret. Att kunna filma med ISO 25 000 utan att grynigheten tar över är faktiskt helt otroligt”, säger Axel.

För Axel är det viktigt att ha en kamera som är enkel att komma igång med för att inte bli begränsad av några hinder, var han än är.

“De flesta vloggkameror väger inte så mycket men kan ändå leverera högkvalitativ bild och ofta har de ett ess i rockärmen i form av slowmotion-möjligheter eller andra häftiga funktioner”, säger Axel.

På frågan om vad som är viktigt att tänka på vid köp av en ny kamera svarar Axel att han brukar reflektera över vad han ska använda kameran till istället för att fokusera för mycket på prislappen. Hans råd är därför att fundera på vilket typ av material kameran ska användas till och därefter kolla efter de funktioner som passar just det skapandet.

Axel fortsätter berätta att förutom en vloggkamera behövs kameratillbehör som ljudupptagning och objektiv, eftersom bra ljud höjer kvaliteten på materialet och olika objektiv skapar olika inramningar vilket gör filmerna mer intressanta. Axel själv brukar använda en extern ljudinspelare som han monterar ovanpå sin Z 6 och en mygga som han enkelt kopplar direkt till sin smartphone.

Det som utmärker Z 6 från andra kameror är dess briljanta bildkvalitet. Att kunna filma i 4K med högt dynamiskt intervall ger den nya generationen filmskapare en unik chans att sticka ut och hitta sitt uttryck. Att den dessutom som första spegellösa kamera kommer kunna filma i 10-bit Apple ProRes Raw gör att den även är ett långsiktigt val, säger Axel.

Axels bästa tips vid filmning med en Z 6 är att våga använda den elektroniska viewfindern för att hålla fokus och enkelt se vad du filmar när du filmar utomhus en solig dag. För filmning i slowmotion försöker han hitta rörelse för att göra materialet vackrare.

Hela grejen med att sakta ner material är att du ska se saker som med det blotta ögat är för svårt att uppfatta”, säger han.

På frågan om det behövs några speciella kamerainställningar för att skapa bra material berättar Axel att det beror på behovet. Axel, som själv kallar sig filmnörd, brukar filma med bildprofilen “flat” för att kunna få med ett större ljusintervall vilket gör att det går att färgredigera i redigeringsprogrammet med större frihet. Han menar även att manuella inställningar är ett bra sätt att skapa sig förståelse för bländare, slutarhastighet och ISO.

Förutom Z 6 använder Axel även en COOLPIX A1000.

Jag är så glad att A1000 har möjlighet att fotografera i råformat. Det gör att även den som precis hittat sitt kameraintresse får en större möjlighet att redigera sina bilder och därmed lära sig snabbare. Att nu dessutom kunna filma i 4K-upplösning med en så lättanvänd kamera visar att Nikon erbjuder kvalitet för samtliga konsumenter, inte bara genom värsting-modellerna”, säger Axel.

Axel använder Adobe Premiere Pro för videoredigering men berättar att han började sin karriär med gratisprogram. För de som precis har börjat rekommenderar han iMovie eller DaVinci Resolves gratisversion. När videon eller vloggen är färdigredigerad är det dock inte bara att lägga upp den utan Axel påminner om det som kallas metadata. Det innebär titel, beskrivning, taggar och miniatyrbild.

“Försök hitta en röd tråd genom dessa och var ärlig med videons innehåll så blir det lättare för din målgrupp att hitta videon via sökfunktionen eller rekommenderat-flödet”, säger Axel.

Axels tips på hur man får många följare är att hitta ämnen som folk pratar med sina vänner om. Att nå många kräver hjälp från andra, det vill säga att klippen är lätta att dela med nära och kära.

“Börja göra videos om sådant som du vet kommer bli aktuellt. Snart är det påsk, klä ut dig till en kyckling eller ät ett rått ägg (gör förresten inte det)”, avslutar han.